Libri i frazës

sq Pyes – e shkuara 1   »   he ‫שאלות – עבר 1‬

85 [tetёdhjetёepesё]

Pyes – e shkuara 1

Pyes – e shkuara 1

‫85 [שמונים וחמש]‬

85 [shmonim w\'xamesh]

‫שאלות – עבר 1‬

[she'elot – avar 1]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
Sa keni pirё ? ‫כ-- ש---?‬ ‫כמה שתית?‬ 0
ka--- s------/s-----?kamah shatita/shatit?
Sa keni punuar? ‫כ-- ע---?‬ ‫כמה עבדת?‬ 0
ka--- a------/a-----?kamah avadeta/avadet?
Sa keni shkruar? ‫כ-- כ---?‬ ‫כמה כתבת?‬ 0
ka--- k------/k-----?kamah katavta/katavt?
   
Si keni fjetur? ‫א-- י---?‬ ‫איך ישנת?‬ 0
ey-- y-------/y------?eykh yashanta/yashant?
Si e morёt provimin? ‫א-- ה---- ב-----?‬ ‫איך הצלחת בבחינה?‬ 0
ey-- h--------/h------- b-------?eykh hitslaxta/hitslaxt babxinah?
Si e gjetёt rrugёn? ‫א-- מ--- א- ה---?‬ ‫איך מצאת את הדרך?‬ 0
ey-- m-------/m------ e- h-------?eykh matsa'ta/matsa't et haderekh?
   
Me kё keni folur? ‫ע- מ- ש----?‬ ‫עם מי שוחחת?‬ 0
im m- s-------/s------?im mi ssoxaxta/ssoxaxt?
Me kё keni lёnё takim? ‫ע- מ- ק--- פ----?‬ ‫עם מי קבעת פגישה?‬ 0
im m- q------/q----- p------?im mi qava'ta/qava't pgishah?
Me kё e festuat ditёlindjen? ‫ע- מ- ח--- י-- ה----?‬ ‫עם מי חגגת יום הולדת?‬ 0
im m- x------/x----- y-- h------?im mi xagagta/xagagt yom huledet?
   
Ku keni qenё? ‫ה--- ה---?‬ ‫היכן היית?‬ 0
he----- h----/h---?heykhan haita/hait?
Ku keni banuar? ‫ה--- ה------?‬ ‫היכן התגוררת?‬ 0
he----- h---------/h--------?heykhan hitgorarta/hitgorart?
Ku keni punuar? ‫ה--- ע---?‬ ‫היכן עבדת?‬ 0
he----- a------/a-----?heykhan avadeta/avadet?
   
Çfarё keni këshilluar? ‫ע- מ- ה----?‬ ‫על מה המלצת?‬ 0
al m-- h--------/h-------?al mah himlatsta/himlatst?
Çfarё keni ngrёnё? ‫מ- א---?‬ ‫מה אכלת?‬ 0
ma- a------/a-----?mah akhalta/akhalt?
Çfarё keni mёsuar? ‫מ- ח----?‬ ‫מה חווית?‬ 0
ma- x-----/x----?mah xawita/xawit?
   
Sa shpejt keni udhёtuar? ‫ב---- מ----- נ---?‬ ‫באיזו מהירות נסעת?‬ 0
be----- m------ n------/n-----?be'eyzo mehirut nasa'ta/nasa't?
Sa kohё keni fluturuar? ‫כ-- ז-- ט--?‬ ‫כמה זמן טסת?‬ 0
ka--- z--- t----/t---?kamah zman tasta/tast?
Sa lart jeni hedhur? ‫כ-- ג--- ק---?‬ ‫כמה גבוה קפצת?‬ 0
ka--- g----- q-------/q------?kamah gavoha qafatsta/qafatst?
   

Gjuhët afrikane

Në Afrikë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Në asnjë kontinent tjetër nuk ka kaq shumë gjuhë të ndryshme. Shumëllojshmëria e gjuhëve afrikane është mbresëlënëse. Vlerësohet të ketë rreth 2000 gjuhë afrikane. Sidoqoftë, këto gjuhë nuk janë të ngjashme! Përkundrazi - ato shpesh janë krejtësisht të ndryshme! Gjuhët afrikane i përkasin katër familjeve gjuhësore. Disa gjuhë afrikane kanë veçori unike në të gjithë botën. Për shembull, ka tinguj që të huajt nuk mund t'i imitojnë. Kufijtë e vendit nuk janë gjithmonë kufij gjuhësorë në Afrikë. Në disa rajone ka shumë gjuhë të ndryshme. Për shembull, në Tanzani fliten gjuhë nga të katër familjet gjuhësore. Afrikaans është një përjashtim midis gjuhëve afrikane. Kjo gjuhë e ka zanafillën në periudhën koloniale. Gjatë asaj kohe, takoheshin njerëz nga kontinente të ndryshme. Ata vinin nga Afrika, Evropa dhe Azia. Përmes situatës së kontaktit u zhvilluar një gjuhë e re. Afrikaans ka ndikime nga shumë gjuhë. Sidoqoftë, gjuha është më e afërt me holandishten. Sot, afrikaans flitet kryesisht në Afrikën e Jugut dhe Namibi. Gjuha më e jashtëzakonshme afrikane është gjuha e daulleve. Teorikisht, çdo mesazh mund të dërgohet nëpërmjet daulleve. Gjuhët që komunikohen me daulle, janë gjuhë tonale. Kuptimi i fjalëve ose rrokjeve varet nga lartësia e toneve. Kjo do të thotë që tonet duhet të imitohen nga daullet. Gjuha e daulleve në Afrikë, kuptohet edhe nga fëmijët. Ajo është shumë efikase… Kjo gjuhë mund të dëgjohet nga një largësi deri 12 kilometra!