Libri i frazës

sq i madh – i vogёl   »   nn big – small

68 [gjashtёdhjetёetetё]

i madh – i vogёl

i madh – i vogёl

68 [sekstiåtte]

big – small

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Ninorsk Luaj Më shumë
i madh dhe i vogёl st-- o- l---n stor og liten 0
Elefanti ёshtё i madh. El------- e- s---. Elefanten er stor. 0
Miu ёshtё i vogёl. Mu-- e- l---. Musa er lita. 0
i errёt dhe i çelёt mø-- o- l-s mørk og lys 0
Nata ёshtё e errёt. Na--- e- m---. Natta er mørk. 0
Dita ёshtё me dritё. Da--- e- l--. Dagen er lys. 0
i vjetёr dhe i ri ga--- o- u-g gamal og ung 0
Gjyshi ynё ёshtё shumё i vjetёr. Be------ v-- e- v----- g----. Bestefar vår er veldig gamal. 0
Para 70 vjetёsh ai ishte akoma i ri. Fo- s---- å- s---- v-- h-- u--. For sytti år sidan var han ung. 0
i bukur dhe i shёmtuar fi- o- s---g fin og stygg 0
Flutura ёshtё e bukur. Su--------- e- f--. Sumarfuglen er fin. 0
Merimanga ёshtё e shёmtuar. Ed--------- e- s----. Edderkoppen er stygg. 0
i trashё dhe i hollё tj--- o- t--n tjukk og tynn 0
Njё grua 100 kile ёshtё e shёndoshё. Ei k----- p- h----- k--- e- t----. Ei kvinne på hundre kilo er tjukk. 0
Njё burrё 50 kile ёshtё i dobёt. Ei- m--- p- f---- k--- e- t---. Ein mann på femti kilo er tynn. 0
i shtrenjtё dhe i lirё dy- o- b----g dyr og billeg 0
Makina ёshtё e shtrenjtё. Bi--- e- d--. Bilen er dyr. 0
Gazeta ёshtё e lirё. Av--- e- b-----. Avisa er billeg. 0

Code-Switching

Gjithnjë e më shumë njerëz po rriten si bilingualë. Ata mund të flasin më shumë se një gjuhë. Shumë nga këta njerëz ndryshojnë shpesh gjuhën. Ata vendosin në varësi të situatës se cilën gjuhë të flasin. Për shembull, ata flasin në punë një gjuhë të ndryshme nga ajo që flasin në shtëpi. Kështu ata përshtaten me ambientin. Ekziston gjithashtu mundësia për të ndryshuar gjuhën spontanisht. Ky fenomen quhet code-switching . Me code-switching gjuha ndryshon gjatë të folurit. Ka shumë arsye pse folësit ndryshojnë gjuhën. Shpesh folësit nuk mund të gjejnë fjalën e duhur në një gjuhë. Ata mund të shprehen më mirë në gjuhën tjetër. Mund të ndodhë që folësit ndihen më të sigurt në një gjuhë. Prandaj ata e zgjedhin këtë gjuhë për çështje private ose personale. Ndonjëherë nuk ekziston një fjalë specifike në një gjuhë. Në këtë rast folësit duhet të ndryshojnë gjuhën. Ose e ndryshojnë gjuhën për të mos u kuptuar. Në këtë rast code-switching funksionon si një gjuhë sekrete. Dikur kritikohej përzierja e gjuhëve. Mendohej se folësit nuk mund të flisnin një gjuhë në mënyrë korrekte. Sot shihet ndryshe. Code-Switching njihet si një kompetencë e veçantë gjuhësore. Mund të jetë interesante të vëzhgoni folësit gjatë code-switching. Shpesh ata nuk ndryshojnë vetëm gjuhën. Elementë të tjerë komunikues ndryshojnë gjithashtu. Shumë flasin më shpejt, me zë të lartë ose me theks në gjuhën tjetër. Ose përdorin spontanisht gjeste dhe mimika. Code-Switching është gjithashtu paksa culture-switching…