Libri i frazës

sq Pyes – e shkuara 1   »   ku Questions – Past tense 1

85 [tetёdhjetёepesё]

Pyes – e shkuara 1

Pyes – e shkuara 1

85 [heştê û pênc]

Questions – Past tense 1

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
Sa keni pirё ? We ç---- v-----? We çiqas vexwar? 0
Sa keni punuar? Hû- ç---- x------? Hûn çiqas xebitîn? 0
Sa keni shkruar? We ç---- n-----? We çiqas nivîsî? 0
Si keni fjetur? Hû- ç--- r------. Hûn çawa raketin. 0
Si e morёt provimin? We e---- ç--- d-? We ezmûn çawa da? 0
Si e gjetёt rrugёn? We ç--- r- d--? We çawa rê dît? 0
Me kё keni folur? Hû- b- k-/ê r- a-----? Hûn bi kî/ê re axivîn? 0
Me kё keni lёnё takim? We b- k-/ê r- r------ d- h--? We bi kî/ê re randevû da hev? 0
Me kё e festuat ditёlindjen? We b- k-/ê r- r----- p---- k--? We bi kî/ê re rojbûn pîroz kir? 0
Ku keni qenё? Hû- l- k- b--? Hûn li kû bûn? 0
Ku keni banuar? Hû- l- k- r-------? Hûn li kû rûniştin? 0
Ku keni punuar? Hû- l- k- x------? Hûn li kû xebitîn? 0
Çfarё keni këshilluar? We ç- p------- k--? We çi pêşniyar kir? 0
Çfarё keni ngrёnё? We ç- x---? We çi xwar? 0
Çfarё keni mёsuar? Hû- ç- f-- b--? Hûn çi fêr bûn? 0
Sa shpejt keni udhёtuar? Hû- ç----- b---- ç--? Hûn çiqasî bilez çûn? 0
Sa kohё keni fluturuar? Hû- ç----- f------? Hûn çiqasî firiyan? 0
Sa lart jeni hedhur? We x-- ç----- j- j-- d- a---? We xwe çiqasî ji jor de avêt? 0

Gjuhët afrikane

Në Afrikë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Në asnjë kontinent tjetër nuk ka kaq shumë gjuhë të ndryshme. Shumëllojshmëria e gjuhëve afrikane është mbresëlënëse. Vlerësohet të ketë rreth 2000 gjuhë afrikane. Sidoqoftë, këto gjuhë nuk janë të ngjashme! Përkundrazi - ato shpesh janë krejtësisht të ndryshme! Gjuhët afrikane i përkasin katër familjeve gjuhësore. Disa gjuhë afrikane kanë veçori unike në të gjithë botën. Për shembull, ka tinguj që të huajt nuk mund t'i imitojnë. Kufijtë e vendit nuk janë gjithmonë kufij gjuhësorë në Afrikë. Në disa rajone ka shumë gjuhë të ndryshme. Për shembull, në Tanzani fliten gjuhë nga të katër familjet gjuhësore. Afrikaans është një përjashtim midis gjuhëve afrikane. Kjo gjuhë e ka zanafillën në periudhën koloniale. Gjatë asaj kohe, takoheshin njerëz nga kontinente të ndryshme. Ata vinin nga Afrika, Evropa dhe Azia. Përmes situatës së kontaktit u zhvilluar një gjuhë e re. Afrikaans ka ndikime nga shumë gjuhë. Sidoqoftë, gjuha është më e afërt me holandishten. Sot, afrikaans flitet kryesisht në Afrikën e Jugut dhe Namibi. Gjuha më e jashtëzakonshme afrikane është gjuha e daulleve. Teorikisht, çdo mesazh mund të dërgohet nëpërmjet daulleve. Gjuhët që komunikohen me daulle, janë gjuhë tonale. Kuptimi i fjalëve ose rrokjeve varet nga lartësia e toneve. Kjo do të thotë që tonet duhet të imitohen nga daullet. Gjuha e daulleve në Afrikë, kuptohet edhe nga fëmijët. Ajo është shumë efikase… Kjo gjuhë mund të dëgjohet nga një largësi deri 12 kilometra!