македонски » унгарски   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

+ 89 [nyolvankilenc]

+ Felszólító mód 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [nyolvankilenc]

Felszólító mód 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиmagyar
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Ol--- l---- v--- – u----- n- l----- o---- l----! +
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Ol--- s---- a----- – u----- n- a---- o---- s-----! +
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Ol--- k---- j---- – u----- n- g---- m-- o---- k----! +
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Ol--- h------- n------ – u----- n- n----- m-- o---- h-------! +
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Ol--- h----- b------- – u----- n- b------ m-- o---- h-----! +
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Tú- s---- i---- – u----- n- i---- m-- o---- s----! +
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Tú- s---- d-------- – u----- n- d-------- m-- o---- s----! +
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Tú- s---- d------- – u----- n- d------ m-- o---- s----! +
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Tú- g------ v------ – u----- n- v----- m-- o---- g------! +
   
Станете, господине Милер! Ál---- f--- M----- ú-! +
Седнете, господине Милер! Ül---- l-- M----- ú-! +
Останете на местото, господине Милер! Ma------ ü---- M----- ú-! +
   
Имајте трпение! Tü------ k----- / L----- t---------! +
Не брзајте! Sz----- r- i---! +
Почекајте еден момент! Vá---- e-- p---------! +
   
Бидете внимателни! Vi-------- / L----- ó-----! +
Бидете точни! Le---- p-----! +
Не бидете глупави! Ne l----- b---! +