Shqip » Letonisht   Pjesёt e trupit


58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

+ 58 [piecdesmit astoņi]

+ Ķermeņa daļas

58 [pesёdhjetёetetё]

Pjesёt e trupit

-

58 [piecdesmit astoņi]

Ķermeņa daļas

Kliko për të parë tekstin:   
Shqiplatviešu
Po vizatoj njё burrё. Es z----- v------. +
Nё fillim kokёn. Vi------ g----. +
Burri mban njё kapele. Vī------ i- p-------. +
   
Nuk i duken flokёt. Ma--- n-----. +
Nuk i duken edhe veshёt. Au--- a-- n-----. +
Edhe kurrizi nuk i duket. Mu---- a-- n-----. +
   
Unё po i vizatoj sytё dhe gojёn. Es z----- a--- u- m---. +
Burri kёrcen dhe qesh. Vī------ d--- u- s-----. +
Burri ka njё hundё tё gjatё. Vī------ i- g--- d-----. +
   
Ai mban njё shkop nё duar. Ro--- v--- t-- s-----. +
Ai mban dhe njё shall nё qafё. Ap k---- v---- i- š----. +
Ёshtё dimёr dhe ftohtё. Ir z---- u- i- a-----. +
   
Krahёt i ka tё fuqishёm. Ro--- i- s-------. +
Edhe kёmbёt i ka tё fuqishme. Kā--- a-- i- s-------. +
Burri ёshtё prej bore. Vī-- i- n- s-----. +
   
Ai nuk ka veshur pantallona dhe pallto. Vi--- n-- b---- u- m-----. +
Por burri nuk ka ftohtё. Be- v---- n------. +
Ai ёshtё njё njeri prej bore. Ta- i- s---------. +
   

Gjuha e të parëve tanë

Gjuhëtarët mund të studiojnë gjuhë moderne. Për këtë përdoren metoda të ndryshme. Por, si kanë folur njerëzit mijëra vjet më parë? T'i përgjigjesh kësaj pyetje është shumë më e vështirë. Megjithëse studiuesit kanë bërë kërkime për vite me rradhë. Ata duan të zbulojnë sesi kanë folur njerëzit më parë. Për këtë qëllim, ata përpiqen të rindërtojnë format e vjetra gjuhësore. Kohët e fundit, studiuesit amerikanë kanë bërë një zbulim emocionues. Ata kanë analizuar më tepër se 2000 gjuhë. Mbi të gjitha, ata u përqëndruan në analizën e strukturës së fjalive të gjuhëve. Rezultati i studimit ishte shumë interesant. Përafërsisht gjysma e gjuhëve të studiuara kishin një strukturë të tipit S-O-V. Pra vlen parimi: kryefjalë, kundrinor, folje.

Më shumë se 700 gjuhë ndjekin modelin S-V-O. Rreth 160 gjuhë funksionojnë sipas sistemit V-S-O. Vetëm rreth 40 gjuhë përdorin modelin V-O-S. 120 gjuhë shfaqin forma të përziera. O-V-S dhe O-S-V janë sisteme vërtet të rralla. Shumica e gjuhëve të analizuara përdorin parimin S-O-V. Ku përfshihen për shembull, persishtja, japonishtja dhe turqishtja. Shumica e gjuhëve të gjalla ndjekin modelin S-V-O. Kjo strukturë e fjalive mbizotëron sot në familjen e gjuhëve indo-evropiane. Studiuesit besojnë se modeli S-O-V është përdorur më herët. Të gjitha gjuhët bazohen në këtë sistem. Më pas gjuhët ndryshuan. Sesi ndodhi, kjo nuk dihet ende. Sidoqoftë, ndryshimi i strukturës së fjalisë duhet të ketë pasur një arsye. Sepse gjatë evolucionit mbizotëron vetëm ajo që ka përparësi...