македонски » есперанто   Сврзници 3


96 [деведесет и шест]

Сврзници 3

-

+ 96 [naŭdek ses]

+ Konjunkcioj 3

96 [деведесет и шест]

Сврзници 3

-

96 [naŭdek ses]

Konjunkcioj 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиesperanto
Јас станувам, штом заѕвони будилникот. Mi e-------- e--- k--- l- v--------- s------. +
Јас станувам уморен / уморна, штом треба да учам. Mi l------ e--- k--- m- d---- l----. +
Јас ќе престанам да работам, штом ќе бидам 60. Mi ĉ---- l----- e--- m-- 60j-----. +
   
Кога ќе се јавите? Ki-- v- v----? +
Штом имам еден момент време. Ek-- k--- m- h---- m-------. +
Тој ќе се јави, штом ќе има малку време. Li v---- e--- k--- l- h---- i-- d- t----. +
   
Колку долго ќе работите? Ki-- l---- v- l------? +
Јас ќе работам, се додека можам. Mi l------ t--- l---- k--- m- p----. +
Јас ќе работам, се додека сум здрав / здрава. Mi l------ t--- l---- k--- m- s----. +
   
Тој лежи во кревет, наместо да работи. Li k---- e- l--- a------- l-----. +
Таа чита весник, наместо да готви. Ŝi l---- l- g------ a------- k----. +
Тој седи во кафеаната, наместо да си оди дома. Li s---- e- l- d------- a------- i-- h-----. +
   
Колку што знам, тој живее овде. La- m-- s---- l- l---- ĉ-----. +
Колку што знам, неговата сопруга е болна. La- m-- s---- l-- e----- m-------. +
Колку што знам, тој е невработен. La- m-- s---- l- e---- s--------. +
   
Јас се успав, инаку ќе дојдев навреме. Se m- n- t-- l---- d--------- m- e------- a------. +
Јас го пропуштив автобусот, инаку ќе дојдев навреме. Se m- n- m----------- l- b----- m- e------- a------. +
Јас не го најдов патот, инаку ќе дојдев навреме. Se m- n- v------------ m- e------- a------. +