македонски » хинди   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

६६ [छियासठ]
66 [chhiyaasath]

सम्बन्धवाचक सर्वनाम १
sambandhavaachak sarvanaam 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

६६ [छियासठ]
66 [chhiyaasath]

सम्बन्धवाचक सर्वनाम १
sambandhavaachak sarvanaam 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиहिन्दी
јас – мој मै- – म--- / म--- / म---
m--- – m--- / m---- / m--e
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. मु-- म--- च--- न--- म-- र-- ह-
m---- m---- c------- n---- m-- r---- h-i
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. मु-- म--- ट--- न--- म-- र-- ह-
m---- m--- t---- n---- m-- r--- h-i
   
ти – твој तु- – त------- / त------- / त-------
t-- – t------- / t-------- / t------e
Го најде ли твојот / својот клуч? क्-- त------ अ--- च--- म-- ग--?
k-- t----- a----- c------- m-- g----?
Го најде ли твојот / својот возен билет? क्-- त------ त------- ट--- म-- ग--?
k-- t----- t------- t---- m-- g---?
   
тој – негов वह – उ--- / उ--- / उ---
v-- – u---- / u----- / u---e
Знаеш ли каде е неговиот клуч? क्-- त------ प-- ह-- उ--- च--- क--- ह-?
k-- t----- p--- h--- u----- c------- k----- h--?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? क्-- त------ प-- ह-- उ--- ट--- क--- ह-?
k-- t----- p--- h--- u---- t---- k----- h--?
   
таа – нејзин वह – उ--- / उ--- / उ---
v-- – u---- / u----- / u---e
Нејзините пари ги нема. उस-- प--- च--- ह- ग- ह--
u---- p---- c----- h- g-- h--n
А и нејзината кредитна картичка ја нема. और उ--- क------ क---- भ- च--- ह- ग-- ह-
a-- u---- k----- k---- b--- c----- h- g--- h-i
   
ние – наш हम – ह---- / ह---- / ह----
h-- – h------ / h------- / h-----e
Нашиот дедо е болен. हम--- द--- ब---- ह--
h------ d---- b------ h--n
Нашата баба е здрава. हम--- द--- क- स--- अ---- ह-
h------- d----- k-- s---- a------- h-i
   
вие – ваш तु- स- – त------- / त------- / त-------
t-- s-- – t------- / t-------- / t------e
Деца, каде е вашиот татко? बच----- त------- प--- क--- ह--?
b-------- t------- p--- k----- h---?
Деца, каде е вашата мајка? बच----- त------- म-- क--- ह--?
b-------- t-------- m--- k----- h---?