Libri i frazës

sq Orёt   »   pl Czas zegarowy

8 [tetё]

Orёt

Orёt

8 [osiem]

Czas zegarowy

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Polonisht Luaj Më shumë
Mё falni! Pr--------- p--- / p---- / p------! Przepraszam pana / panią / państwa! 0
Sa ёshtё ora, ju lutem? Kt--- j--- g------? Która jest godzina? 0
Faleminderit shumё. Dz------ b-----. Dziękuję bardzo. 0
Ёshtё ora njё. Je-- p------- g------. Jest pierwsza godzina. 0
Ёshtё ora dy. Je-- d---- g------. Jest druga godzina. 0
Ёshtё ora tre. Je-- t------ g------. Jest trzecia godzina. 0
Ёshtё ora katёr. Je-- c------ g------. Jest czwarta godzina. 0
Ёshtё ora pesё. Je-- p---- g------. Jest piąta godzina. 0
Ёshtё ora gjashtё. Je-- s----- g------. Jest szósta godzina. 0
Ёshtё ora shtatё. Je-- s----- g------. Jest siódma godzina. 0
Ёshtё ora tetё. Je-- ó--- g------. Jest ósma godzina. 0
Ёshtё ora nёntё. Je-- d-------- g------. Jest dziewiąta godzina. 0
Ёshtё ora dhjetё. Je-- d-------- g------. Jest dziesiąta godzina. 0
Ёshtё ora njёmbёdhjetё. Je-- j-------- g------. Jest jedenasta godzina. 0
Ёshtё ora dymbёdhjetё. Je-- d------- g------. Jest dwunasta godzina. 0
Njё minutё ka gjashtёdhjetё sekonda. Mi---- m- s------------ s-----. Minuta ma sześćdziesiąt sekund. 0
Njё orё ka gjashtёdhjetё minuta. Go----- m- s------------ m----. Godzina ma sześćdziesiąt minut. 0
Njё ditё ka njёzetekatёr orё. Do-- m- d---------- c----- g------. Doba ma dwadzieścia cztery godziny. 0

Familjet gjuhësore

Rreth 7000 milion njerëz jetojnë në tokë. Dhe ata flasin rreth 7000 gjuhë të ndryshme! Si njerëzit, gjuhët gjithashtu mund të jenë të lidhura. Kjo do të thotë se ato e kanë origjinën nga e njëjta rrënjë e përbashkët. Por ka edhe gjuhë që janë plotësisht të izoluara. Ato nuk janë të lidhura gjenetikisht me asnjë gjuhë tjetër. Në Evropë, për shembull, baskishtja konsiderohet si një gjuhë e izoluar. Por shumica e gjuhëve kanë “prindër”, “fëmijë” ose “motra dhe vëllezër”. Ato i përkasin një familje gjuhësore të caktuar. Sesa të ngjashme janë gjuhët mund ta dalloni nga krahasimet. Gjuhëtarët tani kanë rreth 300 njësi gjenetike. Kjo përfshin 180 familje që përbëhen nga më shumë se një gjuhë. Pjesa tjetër përbën 120 gjuhë të izoluara. Familja më e madhe gjuhësore është ajo indo-evropiane. Përbëhet nga rreth 280 gjuhë. Ku përfshihen gjuhët romake, gjermanike dhe sllave. Ka më shumë se 3000 milion folës në të gjithë kontinentet! Familja gjuhësore sino-tibetan është mbizotëruese në Azi. Ajo ka më shumë se 1300 milion folës. Gjuha kryesore sino-tibetane është kinezishtja. Familja e tretë më e madhe gjuhësore është në Afrikë. Është emëruar pas zonës së përhapjes Niger-Kongo Ajo ka “vetëm” rreth 350 milion folës. Suahili është gjuha më e rëndësishme në këtë familje gjuhësore. Në shumicën e rasteve: sa më e afërt marrëdhënia, aq më i mirë mirëkuptimi. Njerëzit që flasin gjuhë të lidhura e kuptojnë mirë njëri-tjetrin. Ata mund ta mësojnë gjuhën tjetër relativisht shpejt. Pra, mësoni gjuhë - bashkimet familjare janë gjithmonë të këndshme!