Libri i frazës

sq Orёt   »   ad Мафэм илъэхъан

8 [tetё]

Orёt

Orёt

8 [и]

8 [i]

Мафэм илъэхъан

[Mafjem iljehan]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Adyghe Luaj Më shumë
Mё falni! Ем---- у-----! ЕмыкIу умышIы! 0
Em---- u------!EmykIu umyshIy!
Sa ёshtё ora, ju lutem? Сы------ т----- х------ к--------? Сыхьатыр тхьапш хъугъэ, къысаIоба? 0
Sy------ t------ h----- k-------?Syh'atyr th'apsh hugje, kysaIoba?
Faleminderit shumё. Тх-------------- о---- (ш------). Тхьауегъэпсэушхо осэIо (шъосэIо). 0
Th---------------- o----- (s-------).Th'auegjepsjeushho osjeIo (shosjeIo).
Ёshtё ora njё. Сы------ з- х-----. Сыхьатыр зы хъугъэ. 0
Sy------ z- h----.Syh'atyr zy hugje.
Ёshtё ora dy. Сы------ т-- х-----. Сыхьатыр тIу хъугъэ. 0
Sy------ t-- h----.Syh'atyr tIu hugje.
Ёshtё ora tre. Сы------ щ- х-----. Сыхьатыр щы хъугъэ. 0
Sy------ s--- h----.Syh'atyr shhy hugje.
Ёshtё ora katёr. Сы------ п--- х-----. Сыхьатыр плIы хъугъэ. 0
Sy------ p--- h----.Syh'atyr plIy hugje.
Ёshtё ora pesё. Сы------ т-- х-----. Сыхьатыр тфы хъугъэ. 0
Sy------ t-- h----.Syh'atyr tfy hugje.
Ёshtё ora gjashtё. Сы------ х- х-----. Сыхьатыр хы хъугъэ. 0
Sy------ h- h----.Syh'atyr hy hugje.
Ёshtё ora shtatё. Сы------ б-- х-----. Сыхьатыр блы хъугъэ. 0
Sy------ b-- h----.Syh'atyr bly hugje.
Ёshtё ora tetё. Сы------ и х-----. Сыхьатыр и хъугъэ. 0
Sy------ i h----.Syh'atyr i hugje.
Ёshtё ora nёntё. Сы------ б--- х-----. Сыхьатыр бгъу хъугъэ. 0
Sy------ b-- h----.Syh'atyr bgu hugje.
Ёshtё ora dhjetё. Сы------ п--- х-----. Сыхьатыр пшIы хъугъэ. 0
Sy------ p---- h----.Syh'atyr pshIy hugje.
Ёshtё ora njёmbёdhjetё. Сы------ п-------- х-----. Сыхьатыр пшIыкIузы хъугъэ. 0
Sy------ p--------- h----.Syh'atyr pshIykIuzy hugje.
Ёshtё ora dymbёdhjetё. Сы------ п--------- х-----. Сыхьатыр пшIыкIутIу хъугъэ. 0
Sy------ p---------- h----.Syh'atyr pshIykIutIu hugje.
Njё minutё ka gjashtёdhjetё sekonda. Зы т-------- н--------------- т------ м----. Зы такъикъыр нэугъэупIэпIэгъу тIокIищ мэхъу. 0
Zy t------ n----------------- t-------- m----.Zy takikyr njeugjeupIjepIjegu tIokIishh mjehu.
Njё orё ka gjashtёdhjetё minuta. Зы с------- т------ т------ м----. Зы сыхьатыр такъикъ тIокIищ мэхъу. 0
Zy s------- t---- t-------- m----.Zy syh'atyr takik tIokIishh mjehu.
Njё ditё ka njёzetekatёr orё. Зы м---- с----- т------ п----- м----. Зы мафэр сыхьат тIокIрэ плIырэ мэхъу. 0
Zy m----- s----- t------- p------ m----.Zy mafjer syh'at tIokIrje plIyrje mjehu.

Familjet gjuhësore

Rreth 7000 milion njerëz jetojnë në tokë. Dhe ata flasin rreth 7000 gjuhë të ndryshme! Si njerëzit, gjuhët gjithashtu mund të jenë të lidhura. Kjo do të thotë se ato e kanë origjinën nga e njëjta rrënjë e përbashkët. Por ka edhe gjuhë që janë plotësisht të izoluara. Ato nuk janë të lidhura gjenetikisht me asnjë gjuhë tjetër. Në Evropë, për shembull, baskishtja konsiderohet si një gjuhë e izoluar. Por shumica e gjuhëve kanë “prindër”, “fëmijë” ose “motra dhe vëllezër”. Ato i përkasin një familje gjuhësore të caktuar. Sesa të ngjashme janë gjuhët mund ta dalloni nga krahasimet. Gjuhëtarët tani kanë rreth 300 njësi gjenetike. Kjo përfshin 180 familje që përbëhen nga më shumë se një gjuhë. Pjesa tjetër përbën 120 gjuhë të izoluara. Familja më e madhe gjuhësore është ajo indo-evropiane. Përbëhet nga rreth 280 gjuhë. Ku përfshihen gjuhët romake, gjermanike dhe sllave. Ka më shumë se 3000 milion folës në të gjithë kontinentet! Familja gjuhësore sino-tibetan është mbizotëruese në Azi. Ajo ka më shumë se 1300 milion folës. Gjuha kryesore sino-tibetane është kinezishtja. Familja e tretë më e madhe gjuhësore është në Afrikë. Është emëruar pas zonës së përhapjes Niger-Kongo Ajo ka “vetëm” rreth 350 milion folës. Suahili është gjuha më e rëndësishme në këtë familje gjuhësore. Në shumicën e rasteve: sa më e afërt marrëdhënia, aq më i mirë mirëkuptimi. Njerëzit që flasin gjuhë të lidhura e kuptojnë mirë njëri-tjetrin. Ata mund ta mësojnë gjuhën tjetër relativisht shpejt. Pra, mësoni gjuhë - bashkimet familjare janë gjithmonë të këndshme!