Libri i frazës

sq Tё dalёsh mbёmjeve   »   pl Wieczorne wyjście

44 [dyzetёekatёr]

Tё dalёsh mbёmjeve

Tё dalёsh mbёmjeve

44 [czterdzieści cztery]

Wieczorne wyjście

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Polonisht Luaj Më shumë
A ka kёtu ndonjё diskotekё? Cz- t- j--- d--------? Czy tu jest dyskoteka? 0
A ka kёtu ndonjё klub nate? Cz- t- j--- k--- n----? Czy tu jest klub nocny? 0
A ka kёtu ndonjё bar? Cz- t- j--- j---- k------? Czy tu jest jakaś knajpka? 0
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё teatёr? Co g---- d------ w-------- w t------? Co grają dzisiaj wieczorem w teatrze? 0
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё kinema? Co g---- d------ w-------- w k----? Co grają dzisiaj wieczorem w kinie? 0
Çfarё shfaqet sot nё mbrёmje nё televizor? Co g---- d------ w-------- w t--------? Co grają dzisiaj wieczorem w telewizji? 0
A ka mё bileta pёr teatёr? Cz- s- j------ b----- d- t-----? Czy są jeszcze bilety do teatru? 0
A ka mё bileta pёr kinema? Cz- s- j------ b----- d- k---? Czy są jeszcze bilety do kina? 0
A ka mё bileta pёr ndeshjen e futbollit? Cz- s- j------ b----- n- m--- p---- n-----? Czy są jeszcze bilety na mecz piłki nożnej? 0
Dua tё ulem nё fund. Ch------- / C--------- s------- z------- z t---. Chciałbym / Chciałabym siedzieć zupełnie z tyłu. 0
Dua tё ulem diku nё mes. Ch------- / C--------- s------- g----- p- ś-----. Chciałbym / Chciałabym siedzieć gdzieś po środku. 0
Dua tё ulem nё fillim. Ch------- / C--------- s------- n- s---- p-------. Chciałbym / Chciałabym siedzieć na samym przodzie. 0
A mund tё mё rekomandoni diçka? Cz- m--- m- p-- / p--- c-- p------? Czy może mi pan / pani coś polecić? 0
Kur fillon shfaqja? Ki--- z------ s-- s----? Kiedy zaczyna się seans? 0
A mund tё mё gjeni njё biletё? Cz- m--- m- p-- / p--- z------- b----? Czy może mi pan / pani załatwić bilet? 0
A ka ndonjё fushё golfi kёtu afёr? Cz- w p------ j--- p--- g------? Czy w pobliżu jest pole golfowe? 0
A ka kёtu afёr ndonjё fushё tenisi? Cz- w p------ j--- k--- t-------? Czy w pobliżu jest kort tenisowy? 0
A ka kёtu afёr ndonjё pishinё tё mbyllur? Cz- w p------ j--- k---- b----? Czy w pobliżu jest kryty basen? 0

Gjuha malteze

Shumë evropianë që duan të përmirësojnë anglishten e tyre, udhëtojnë në Maltë. Në shtetin ishullor në jug të Evropës, anglishtja është gjuha zyrtare. Malta është e njohur për shkollat e shumta të gjuhëve. Por, kjo nuk është arsyeja pse vendi është kaq interesant për gjuhëtarët. Atyre u intereson Malta për një arsye tjetër. Republika e Maltës ka një gjuhë tjetër zyrtare: maltezisht (ose malti) Kjo gjuhë buron nga një dialekt arab. Prandaj malti është gjuha e vetme semite në Evropë. Megjithatë, sintaksa dhe fonologjia ndryshojnë nga arabishtja. Gjithashtu, maltezishtja shkruhet me shkronja latine. Sidoqoftë, alfabeti përmban disa karaktere të veçanta. Shkronjat c dhe y mungojnë plotësisht. Fjalori përmban elemente nga shumë gjuhë. Përveç fjalëve nga arabishtja, dallohen fjalët nga italishtja dhe anglishtja. Fenikasit dhe Kartagjenasit gjithashtu kanë ndikuar në gjuhë. Për disa studiues, malti është një gjuhë arabe kreole. Gjatë gjithë historisë së saj, Malta është pushtuar nga fuqi të ndryshme. Të gjithë lanë gjurmët e tyre në ishujt Malta, Gozo dhe Komino. Për një kohë të gjatë, malti ishte vetëm një zhargon vendas. Ajo mbeti gjithsesi gjuha amtare e maltezëve “të vërtetë”. E cila u transmetua gojarisht tek të tjerët. Në shekullin e 19-të, u fillua të shkruhej në këtë gjuhë. Numri i folësve sot vlerësohet të jetë rreth 330000. Që prej vitit 2004, Malta është anëtare e Bashkimit Evropian. Kjo e bën maltin një nga gjuhët zyrtare në Evropë. Për maltezët gjuha është thjesht pjesë e kulturës së tyre. Ata janë të kënaqur kur të huajt duan të mësojnë malti. Padyshim ka shkolla të mjaftueshme gjuhësore në Maltë…