македонски » каталонски   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [seixanta-u]

Els nombres ordinals

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [seixanta-u]

Els nombres ordinals

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиcatalà
Првиот месец е јануари. El p----- m-- é- g----.
Вториот месец е февруари. El s---- m-- é- f-----.
Третиот месец е март. El t----- m-- é- m---.
   
Четвртиот месец е април. El q---- m-- é- a----.
Петтиот месец е мај. El c----- m-- é- m---.
Шесттиот месец е јуни. El s--- m-- é- j---.
   
Шест месеци се половина година. Si- m---- s-- m-- a--.
јануари, февруари, март Ge---- f------ m---,
април, мај, јуни. ab---- m---- j---.
   
Седмиот месец е јули. El s--- m-- é- j-----.
Осмиот месец е август. El v---- m-- é- a----.
Деветтиот месец е септември. El n--- m-- é- s-------.
   
Десеттиот месец е октомври. El d--- m-- é- o------.
Единаесеттиот месец е ноември. L'---- m-- é- n-------.
Дванаесеттиот месец е декември. El d---- m-- é- d-------.
   
Дванаесет месеци се една година. Do--- m---- s-- u- a--.
јули, август, септември, Ju----- a----- s-------,
октомври, ноември, декември. oc------ n------- i d-------.