македонски » каталонски   Минато време 1


81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

+ 81 [vuitanta-u]

+ Passat 1

81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

81 [vuitanta-u]

Passat 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиcatalà
пишува es-----e +
Тој напиша едно писмо. El- v- e------- u-- c----. +
А таа напиша една картичка. I e--- v- e------- u-- p-----. +
   
чита ll---r +
Тој читаше едно списание. El- l----- u-- r------. +
А таа читаше една книга. I e--- l----- u- l-----. +
   
зема pr----- / a----r +
Тој зеде една цигара. El- v- p------ u- c-------. +
Таа зеде едно парче чоколадо. El-- v- a----- u- t--- d- x-------. +
   
Тој беше неверен, но таа беше верна. El- e-- i------- p--- e--- e-- f----. +
Тој беше мрзелив, но таа беше вредна. El- e-- m------- p--- e--- e-- t-----------. +
Тој беше сиромашен, но таа беше богата. El- e-- p----- p--- e--- e-- r---. +
   
Тој немаше пари, туку долгови. El- n- t---- d------ s--- d-----. +
Тој немаше среќа, туку малер. El- n- t---- s---- s--- m--- s---. +
Тој немаше успех, туку неуспех. El- n- t---- è---- s--- f--------. +
   
Тој не беше задоволен, туку незадоволен. El- n- e-- f----- s--- i------. +
Тој не беше среќен, туку несреќен. El- n- t---- s---- s--- m--- s---. +
Тој не беше симпатичен, туку несимпатичен. El- n- e-- s-------- s--- a--------. +