Libri i frazës

sq Nё qytet   »   es En la ciudad

25 [njёzetepesё]

Nё qytet

Nё qytet

25 [veinticinco]

En la ciudad

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Spanjisht Luaj Më shumë
Dua tё shkoj te stacioni i trenit. Me g------- i- a l- e-------. Me gustaría ir a la estación.
Dua tё shkoj nё aeroport. Me g------- i- a- a---------. Me gustaría ir al aeropuerto.
Dua tё shkoj nё qendёr. Me g------- i- a- c----- d- l- c-----. Me gustaría ir al centro de la ciudad.
Si shkohet te stacioni i trenit? ¿C--- s- v- a l- e-------? ¿Cómo se va a la estación?
Si shkohet nё aeroport? ¿C--- s- v- a- a---------? ¿Cómo se va al aeropuerto?
Si shkohet nё qendёr? ¿C--- s- v- a- c----- d- l- c-----? ¿Cómo se va al centro de la ciudad?
Kam nevojё pёr njё taksi. Yo n------- u- t---. Yo necesito un taxi.
Kam nevojё pёr njё plan qyteti. Yo n------- u- p---- d- l- c-----. Yo necesito un plano de la ciudad.
Kam nevojё pёr njё hotel. Yo n------- u- h----. Yo necesito un hotel.
Dua tё marr me qira njё makinё. Me g------- a------- u- c----. Me gustaría alquilar un coche.
Urdhёro kartёn time tё kreditit. Aq-- t---- m- t------ d- c------. Aquí tiene mi tarjeta de crédito.
Urdhёro patentёn time. Aq-- t---- m- p------ d- c-------. Aquí tiene mi permiso de conducir.
Çfarё mund tё vizitoj nё qytet? ¿Q-- h-- p--- v-- e- l- c-----? ¿Qué hay para ver en la ciudad?
Shkoni nё lagjen e vjetёr të qytetit. Va-- a- c---- a------ d- l- c-----. Vaya al casco antiguo de la ciudad.
Bёni njё xhiro nёpёr qytet. Dé u-- v----- p-- l- c-----. Dé una vuelta por la ciudad.
Shkoni te porti. Va-- a- p-----. Vaya al puerto.
Bёni njё xhiro nё port. Há---- u-- v----- a- p-----. Hágale una visita al puerto.
Çfarё ia vlen tё vizitosh tjetёr? ¿Q-- o---- l------ d- i------ h-- a----- d- é----? ¿Qué otros lugares de interés hay además de éstos?

Gjuhët sllave

Gjuhët sllave janë gjuhët amtare për 300 milion njerëz. Gjuhët sllave i përkasin gjuhëve indo-evropiane. Ka rreth 20 gjuhë sllave. Më e rëndësishmja midis tyre është rusishtja. Më shumë se 150 milion persona flasin rusisht si gjuhën e tyre amtare. Ajo pasohet nga polonishtja dhe ukrainishtja me nga 50 milion folës secila. Në linguistikë, gjuhët sllave janë të ndara. Ka gjuhë sllave perëndimore, sllave lindore dhe sllave jugore. Gjuhët sllave perëndimore janë polonishtja, çekishtja dhe sllovakishtja. Rusishtja, ukrainishtja dhe bjellorusishtja janë gjuhë sllave lindore. Gjuhët sllave jugore janë serbishtja, kroatishtja dhe bullgarishtja. Ka shumë gjuhë të tjera sllave përveç tyre. Por, ato fliten relativisht nga pak njerëz. Gjuhët sllave vijnë nga një gjuhë e përbashkët proto. Gjuhët individuale u zhvilluan prej saj relativisht vonë. Pra, ato janë më të reja se gjuhët gjermanike dhe romake. Pjesa më e madhe e fjalorit të gjuhëve sllave është i ngjashëm. Kjo për shkak se ato u ndanë nga njëra tjetra relativisht vonë. Nga pikëpamja shkencore, gjuhët sllave janë konservatore. Kjo do të thotë se ato ende përmbajnë shumë struktura të vjetra. Gjuhët e tjera indo-evropiane i kanë humbur këto forma të vjetra. Prandaj gjuhët sllave janë shumë interesante për t'u hulumtuar. Përmes studimit të tyre mund të nxjerrim përfundime në lidhje me gjuhët e vjetra. Kështu studiuesit mund të jenë në gjendje të rindërtojnë tiparet e gjuhës indo-evropiane. Zanoret e pakëta janë karakteristikë për gjuhët sllave. Përveç kësaj kanë shumë tinguj që nuk shfaqen në gjuhë të tjera. Në veçanti, evropianët perëndimorë shpesh kanë probleme me shqiptimin e tyre. Por mos u shqetësoni - gjithçka do të shkojë mirë! Në Polonisht: Wszystko będzie dobrze!