Libri i frazës

sq Pёremrat pronor 2   »   es Pronombres posesivos 2

67 [gjashtёdhjetёeshtatё]

Pёremrat pronor 2

Pёremrat pronor 2

67 [sesenta y siete]

Pronombres posesivos 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Spanjisht Luaj Më shumë
syzet la- g---s las gafas
Ka harruar syzet e tij. (É-) h- o------- s-- g----. (Él) ha olvidado sus gafas.
Ku i ka ai syzet e tij ? ¿D---- e---- s-- g----? ¿Dónde están sus gafas?
ora el r---j el reloj
Ora e tij ёshtё e prishur. Su r---- e--- e---------. Su reloj está estropeado.
Ora ёshtё nё mur. El r---- e--- c------ e- l- p----. El reloj está colgado en la pared.
pashaporta el p-------e el pasaporte
Ai e ka humbur pashaportёn e tij. Ha p------ s- p--------. Ha perdido su pasaporte.
Ku e ka pashaportёn ai? ¿D---- e--- s- p--------? ¿Dónde está su pasaporte?
ata, ato – i / e tyre el--- /--- – su ellos /-as – su
Fёmijёt nuk po i gjejnё prindёrit e tyre. Lo- n---- n- e--------- a s-- p-----. Los niños no encuentran a sus padres.
Ja ku po vijnё prindёrit e tyre! ¡P--- a-- v----- s-- p-----! ¡Pero ahí vienen sus padres!
Ju – Juaj us--- – su usted – su
Si ishte udhёtimi juaj, zoti Myler? ¿C--- f-- s- v----- s---- M-------? ¿Cómo fue su viaje, señor Molinero?
Ku ёshtё gruaja juaj, zoti Myler? ¿D---- e--- s- m----- s---- M-------? ¿Dónde está su mujer, señor Molinero?
Ju – Juaj us--- – su usted – su
Si ishte udhёtimi juaj, zonja Shmid? ¿C--- h- s--- s- v----- s----- H------? ¿Cómo ha sido su viaje, señora Herrero?
Si ёshtё burri juaj, zonja Shmid? ¿D---- e--- s- m------ s----- H------? ¿Dónde está su marido, señora Herrero?

Mutacioni gjenetik bën të mundur të folurin

Njeriu është krijesa e vetme e gjallë në tokë që mund të flasë. Kjo e dallon nga kafshët dhe bimët. Sigurisht që kafshët dhe bimët gjithashtu komunikojnë me njëri tjetrin. Sidoqoftë, ata nuk flasin një gjuhë të artikuluar. Po pse mund të flasë njeriu? Për të folur, nevojiten karakteristika të caktuara organike. Këto veçori fizike gjenden vetëm tek njerëzit. Kjo nuk do të thotë se njeriu i zhvilloi ato. Asgjë nuk ndodh pa një arsye në historinë e evolucionit. Në një moment të caktuar njeriu filloi të flasë. Se kur ndodhi kjo nuk dihet ekzaktësisht. Por duhet të ketë ndodhur diçka që u dha njerëzve gjuhën. Studiuesit besojnë se përgjegjës ishte një mutacion gjenetik. Antropologët kanë krahasuar përbërjen gjenetike të qenieve të ndryshme të gjalla. Dihet se një gjen i caktuar ndikon në gjuhë. Njerëzit që e kanë të dëmtuar këtë gjen, kanë probleme me të folurin. Ata nuk mund të shprehen mirë dhe kanë vështirësi për t'i kuptuar fjalët. Ky gjen u ekzaminua tek njerëzit, majmunët dhe minjtë. Tek njerëzit dhe shimpanzetë është shumë i ngjashëm. Mund të dallohen vetë dy ndryshime të vogla. Këto dallime janë të dukshme në tru. Së bashku me gjenet e tjera, ato ndikojnë në aktivitete të caktuara të trurit. Kjo i lejon njerëzit të flasin, por jo majmunët. Sidoqoftë, enigma e gjuhës njerëzore ende nuk është zgjidhur. Pasi vetëm mutacioni i gjenit nuk është i mjaftueshëm që të mund të flasësh. Studiuesit implementuan variantin e gjenit njerëzor tek minjtë. Gjithsesi ata nuk mundën të flisnin… Megjithëse britmat e tyre tingëllonin ndryshe!