Libri i frazës

sq Nё restorant 2   »   es En el restaurante 2

30 [tridhjetё]

Nё restorant 2

Nё restorant 2

30 [treinta]

En el restaurante 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Spanjisht Luaj Më shumë
Njё lёng molle, ju lutem. Un z--- d- m------- p-- f----. Un zumo de manzana, por favor.
Njё limonatё, ju lutem. Un- l-------- p-- f----. Una limonada, por favor.
Njё lёng domatesh, ju lutem. Un z--- d- t------ p-- f----. Un zumo de tomate, por favor.
Do tё doja njё gotё verё tё kuqe. Me g------- u-- c--- d- v--- t----. Me gustaría una copa de vino tinto.
Do tё doja njё gotё verё tё bardhё. Me g------- u-- c--- d- v--- b-----. Me gustaría una copa de vino blanco.
Do tё doja njё shishe shampanjё. Me g------- u-- b------ d- c------. Me gustaría una botella de champán.
A tё pёlqen peshku? ¿T- g---- e- p------? ¿Te gusta el pescado?
A tё pёlqen mishi i lopёs? ¿T- g---- l- c---- d- t------? ¿Te gusta la carne de ternera?
A tё pёlqen mishi i derrit? ¿T- g---- l- c---- d- c----? ¿Te gusta la carne de cerdo?
Dua diçka pa mish. Qu----- a--- s-- c----. Querría algo sin carne.
Dua njё pjatancё me perime. Qu----- u- p---- d- v-------. Querría un plato de verduras.
Dua diçka qё nuk zgjat shumё. Qu----- a--- q-- n- t---- m----. Querría algo que no tarde mucho.
E doni me pilaf? ¿L- q------ (u----) c-- a----? ¿Lo querría (usted) con arroz?
E doni me makarona? ¿L- q------ (u----) c-- p---- / f-----? ¿Lo querría (usted) con pasta / fideos?
E doni me patate? ¿L- q------ (u----) c-- p------? ¿Lo querría (usted) con patatas?
Nuk mё shijon. (E--) n- m- g----. (Eso) no me gusta.
Ushqimi ёshtё i ftohtё. La c----- e--- f---. La comida está fría.
Nuk e kam porositur kёtё. Es- n- l- h- p-----. Eso no lo he pedido.

Gjuha dhe reklamimi

Reklamimi paraqet një formë specifike të komunikimit. Ai kërkon të krijojë kontakte midis prodhuesve dhe klientëve. Si çdo lloj komunikimi, edhe ky ka një histori të gjatë. Politikanët dhe tavernat reklamoheshin që në antikitet. Gjuha e reklamave përdor elemente të veçanta të retorikës. Meqenëse ka një qëllim specifik, është një komunikim i planifikuar. Duhet të na tërheqë vëmendjen, duhet të ngjallë interesin tonë. Mbi të gjitha, ai duhet të nxisë tek ne dëshirën për të blerë produktin. Për rrjedhojë, gjuha e reklamave është shpesh shumë e thjeshtë. Përdoren vetëm pak fjalë dhe slogane të thjeshta. Kjo i mundëson trurit tonë të ruajë me lehtësi përmbajtjen. Përdorimi i llojeve të caktuara të fjalëve, siç janë mbiemrat dhe superlativat, është i zakonshëm. Ato e përshkruajnë produktin si veçanërisht të dobishëm. Prandaj, gjuha e reklamave ka zakonisht ngjyrim pozitiv. Interesant është fakti se gjuha e reklamave ndikohet gjithmonë nga kultura. Kjo do të thotë se gjuha e reklamave na tregon shumë për një shoqëri. Koncepte si bukuria dhe rinia, mbizotërojnë sot në shumë vende. Fjalët “e ardhmja” ose “siguria” hasen shumë shpesh. Anglishtja përdoret veçanërisht në shoqëritë perëndimore. Anglishtja konsiderohet si moderne dhe ndërkombëtare. Prandaj është më e përshtatshme për produktet teknike. Elemente nga gjuhët romake përdoren për kënaqësi dhe pasion. Ato përdoren shpesh për ushqim ose kozmetikë. Kur përdoren dialekte, kërkohet të theksohen vlera si atdheu dhe traditat. Emrat e produkteve shpesh janë neologjizma, ose fjalë të krijuara rishtazi. Shumica nuk kanë asnjë kuptim, thjesht një tingull i këndshëm. Disa emra produktesh sidoqoftë mund të bëjnë karrierë! Emri i një fshesë me korrent madje është bërë folje – to hoover!