Libri i frazës

sq Nё qytet   »   ku In the city

25 [njёzetepesё]

Nё qytet

Nё qytet

25 [bîst û pênc]

In the city

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
Dua tё shkoj te stacioni i trenit. Ez d------- b---- î------ t----. Ez dixwazim biçim îstgeha trênê. 0
Dua tё shkoj nё aeroport. Ez d------- b---- b----------. Ez dixwazim biçim balafirgehê. 0
Dua tё shkoj nё qendёr. Ez d------- b---- n------ b----. Ez dixwazim biçim navenda bajêr. 0
Si shkohet te stacioni i trenit? Ez ç--- d------ b---- î------ t----? Ez çawa dikarim biçim îstgeha trênê? 0
Si shkohet nё aeroport? Ez ç--- d------ b---- b----------? Ez çawa dikarim biçim balafirgehê? 0
Si shkohet nё qendёr? Ez ê ç--- b-------- b---- b----------? Ez ê çawa bikaribim biçim balafirgehê? 0
Kam nevojё pёr njё taksi. Mi- t------- p----- e. Min texsiyek pêwîst e. 0
Kam nevojё pёr njё plan qyteti. Ji m-- r- n-------- b---- p----- e. Ji min re nexşeyeke bajêr pêwîst e. 0
Kam nevojё pёr njё hotel. Ji m-- r- o----- d---. Ji min re otêlek divê. 0
Dua tё marr me qira njё makinё. Ez d------- t---------- k--- b----. Ez dixwazim tirimpêlekê kirê bikim. 0
Urdhёro kartёn time tё kreditit. Va q---- m-- e q------. Va qarta min e qrediyê. 0
Urdhёro patentёn time. Va a-------- m--. Va ajonameya min. 0
Çfarё mund tё vizitoj nё qytet? Li b---- c----- b- d----- h---? Li bajêr cihekê bê dîtinê heye? 0
Shkoni nё lagjen e vjetёr të qytetit. Bi--- b--- k--- y- b----. Biçin beşa kevn ya bajêr. 0
Bёni njё xhiro nёpёr qytet. Ge-- b---- b----. Gera bajêr bikin. 0
Shkoni te porti. Bi--- b------. Biçin bênderê. 0
Bёni njё xhiro nё port. Ge-- b------ b----. Gera bênderê bikin. 0
Çfarё ia vlen tё vizitosh tjetёr? Ci---- d-- y- h----- d----- h---? Cihekî din yê hêjayî dîtinê heye? 0

Gjuhët sllave

Gjuhët sllave janë gjuhët amtare për 300 milion njerëz. Gjuhët sllave i përkasin gjuhëve indo-evropiane. Ka rreth 20 gjuhë sllave. Më e rëndësishmja midis tyre është rusishtja. Më shumë se 150 milion persona flasin rusisht si gjuhën e tyre amtare. Ajo pasohet nga polonishtja dhe ukrainishtja me nga 50 milion folës secila. Në linguistikë, gjuhët sllave janë të ndara. Ka gjuhë sllave perëndimore, sllave lindore dhe sllave jugore. Gjuhët sllave perëndimore janë polonishtja, çekishtja dhe sllovakishtja. Rusishtja, ukrainishtja dhe bjellorusishtja janë gjuhë sllave lindore. Gjuhët sllave jugore janë serbishtja, kroatishtja dhe bullgarishtja. Ka shumë gjuhë të tjera sllave përveç tyre. Por, ato fliten relativisht nga pak njerëz. Gjuhët sllave vijnë nga një gjuhë e përbashkët proto. Gjuhët individuale u zhvilluan prej saj relativisht vonë. Pra, ato janë më të reja se gjuhët gjermanike dhe romake. Pjesa më e madhe e fjalorit të gjuhëve sllave është i ngjashëm. Kjo për shkak se ato u ndanë nga njëra tjetra relativisht vonë. Nga pikëpamja shkencore, gjuhët sllave janë konservatore. Kjo do të thotë se ato ende përmbajnë shumë struktura të vjetra. Gjuhët e tjera indo-evropiane i kanë humbur këto forma të vjetra. Prandaj gjuhët sllave janë shumë interesante për t'u hulumtuar. Përmes studimit të tyre mund të nxjerrim përfundime në lidhje me gjuhët e vjetra. Kështu studiuesit mund të jenë në gjendje të rindërtojnë tiparet e gjuhës indo-evropiane. Zanoret e pakëta janë karakteristikë për gjuhët sllave. Përveç kësaj kanë shumë tinguj që nuk shfaqen në gjuhë të tjera. Në veçanti, evropianët perëndimorë shpesh kanë probleme me shqiptimin e tyre. Por mos u shqetësoni - gjithçka do të shkojë mirë! Në Polonisht: Wszystko będzie dobrze!