Libri i frazës

sq Bёj pazarin   »   es Haciendo diligencias

51 [pesёdhjetёenjё]

Bёj pazarin

Bёj pazarin

51 [cincuenta y uno]

Haciendo diligencias

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Spanjisht Luaj Më shumë
Dua tё shkoj nё bibliotekё. Qu---- i- a l- b---------. Quiero ir a la biblioteca.
Dua tё shkoj nё librari. Qu---- i- a l- l-------. Quiero ir a la librería.
Dua tё shkoj te kioska. Qu---- i- a- q------. Quiero ir al quiosco.
Dua tё marr hua njё libёr. Qu---- l------- u- l---- p-------. Quiero llevarme un libro prestado.
Dua tё blej njё libёr. Qu---- c------ u- l----. Quiero comprar un libro.
Dua tё blej njё gazetё. Qu---- c------ u- p--------. Quiero comprar un periódico.
Dua tё shkoj nё bibliotekё tё marr njё libёr. Qu---- i- a l- b--------- p--- t---- p------- u- l----. Quiero ir a la biblioteca para tomar prestado un libro.
Dua tё shkoj nё librari tё blej njё libёr. Qu---- i- a l- l------- p--- c------ u- l----. Quiero ir a la librería para comprar un libro.
Dua tё shkoj te kioska pёr tё blerё njё gazetё. Qu---- i- a- q------ p--- c------ u- p--------. Quiero ir al quiosco para comprar un periódico.
Dua tё shkoj te okulisti. Qu---- i- a l- ó-----. Quiero ir a la óptica.
Dua tё shkoj nё supermarket. Qu---- i- a- s-----------. Quiero ir al supermercado.
Dua tё shkoj te furra e bukёs. Qu---- i- a l- p--------. Quiero ir a la panadería.
Dua tё blej syze. Qu---- c-------- u--- g----. Quiero comprarme unas gafas.
Dua tё blej fruta dhe perime. Qu---- c------ f----- y v-------. Quiero comprar frutas y verduras.
Dua tё blej simite dhe bukё. Qu---- c------ p-- y p---------. Quiero comprar pan y panecillos.
Dua tё shkoj te okulisti pёr tё blerё syze. Qu---- i- a l- ó----- p--- c-------- u--- g----. Quiero ir a la óptica para comprarme unas gafas.
Dua tё shkoj nё supermarket pёr tё blerё fruta dhe perime. Qu---- i- a- s----------- p--- c------ f----- y v-------. Quiero ir al supermercado para comprar frutas y verduras.
Dua tё shkoj te furra e bukёs pёr tё blerё simite dhe bukё. Qu---- i- a l- p-------- p--- c------ p-- y p---------. Quiero ir a la panadería para comprar pan y panecillos.

Gjuhët e minoriteteve në Evropë

Në Evropë fliten shumë gjuhë të ndryshme. Shumica e tyre janë gjuhë indo-evropiane. Krahas gjuhëve të mëdha kombëtare ka shumë gjuhë të tjera më të vogla. Këto janë gjuhët e minoriteteve. Gjuhët e minoriteteve ndryshojnë nga gjuhët zyrtare. Ato nuk janë dialekte. Nuk janë as gjuhë të imigrantëve. Gjuhët e minoriteteve përcaktohen nga prejardhja e tyre etnike. Do të thotë se ato janë gjuhë të grupimeve të caktuara etnike. Gjuhë minoriteti ka pothuajse në çdo vend të Evropës. Janë pothuajse 40 gjuhë në Bashkimin Evropian. Disa gjuhë minoritare fliten vetëm në një vend. Një shembull është gjuha sorbishte në Gjermani. Gjuha rome nga ana tjetër ka folës në shumë vende evropiane. Gjuhët minoritare kanë një status të veçantë. Ato fliten nga një grup relativisht i vogël. Këto grupe nuk kanë mundësi të ndërtojnë shkollat e tyre. Gjithashtu është e vështirë të botojnë letërsinë e tyre. Prandaj shumë gjuhë minoritare janë të kërcënuara nga zhdukja. Dëshira e Bashkimit Evropian është t'i mbrojë gjuhët minoritare. Çdo gjuhë është një pjesë e rëndësishme e një kulture ose identiteti. Disa etnitete nuk kanë një shtet dhe ekzistojnë vetëm si minoritete. Programe dhe projekte të ndryshme janë krijuar për të promovuar gjuhët e tyre. Shpresohet që dhe kultura e grupeve etnike të vogla të ruhet në këtë mënyrë. Me gjithë përpjekjet, disa gjuhë minoritare do të zhduken së shpejti. Në këtë kategori bën pjesë gjuha livoviane, e cila flitet në një provincë të Letonisë. Vetëm rreth 20 persona janë folës nativë të kësaj gjuhe. Kjo e bën gjuhën livoviane, gjuhën me më pak folës në Evropë...