Libri i frazës

sq Njoh   »   es Conociendo otras personas

3 [tre]

Njoh

Njoh

3 [tres]

Conociendo otras personas

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Spanjisht Luaj Më shumë
Tungjatjeta! / Ç’kemi! ¡H---! ¡Hola!
Mirёdita! ¡B----- d---! ¡Buenos días!
Si jeni? ¿Q-- t--? ¿Qué tal?
Vini nga Europa? ¿V---- (u----) d- E-----? ¿Viene (usted) de Europa?
Vini nga Amerika? ¿V---- (u----) d- A------? ¿Viene (usted) de América?
Vini nga Azia? ¿V---- (u----) d- A---? ¿Viene (usted) de Asia?
Nё cilin hotel po rrini? ¿E- q-- / c--- (a-.) h---- s- e-------- h-------- / --- (u----)? ¿En qué / cuál (am.) hotel se encuentra hospedado / -da (usted)?
Sa kohё keni kёtu? ¿P-- c----- t----- h- e----- (u----) a---? ¿Por cuánto tiempo ha estado (usted) aquí?
Sa do tё rrini? ¿P-- c----- t----- p---------- (u----) a---? ¿Por cuánto tiempo permanecerá (usted) aquí?
A ju pёlqen kёtu? ¿L- g---- a---? ¿Le gusta aquí?
Kёtu po i kaloni pushimet? ¿E--- u---- a--- d- v---------? ¿Está usted aquí de vacaciones?
Ejani ndonjёherё pёr vizitё! ¡V------- c----- q-----! ¡Visíteme cuando quiera!
Kjo është adresa ime. Aq-- e--- m- d--------. Aquí está mi dirección.
A do tё shihemi nesёr? ¿N-- v---- m-----? ¿Nos vemos mañana?
Mё vjen keq, por kam punё. Lo s------ p--- y- t---- o---- p-----. Lo siento, pero ya tengo otros planes.
Mirupafshim! ¡A----- / ¡C---! ¡Adiós! / ¡Chao!
Mirupafshim! ¡A----- / ¡H---- l- v----! ¡Adiós! / ¡Hasta la vista!
Shihemi pastaj! ¡H---- p-----! ¡Hasta pronto!

Alfabete

Ne mund të komunikojmë me anë të gjuhës. Ne u tregojmë të tjerëve atë që mendojmë ose ndiejmë. Shkrimi gjithashtu ka këtë funksion. Shumica e gjuhëve kanë një formë të shkruar. Shkrimi përbëhet nga karaktere. Këto karaktere mund të duken të ndryshme. Shume shkrime përbëhen nga shkronja. Këto shkrime quhen alfabete. Një alfabet është një set i organizuar i simboleve grafike. Këto karaktere kombinohen për të krijuar fjalë sipas rregullave të caktuara. Çdo karakter ka një shqiptim të caktuar. Termi alfabet vjen nga greqishtja. Ku dy shkronjat e para janë “alfa” dhe “beta”. Gjatë historisë ka pasur shumë alfabete të ndryshme. Për më shumë se 3000 vjet, njerëzit kanë përdorur karaktere. Më herët karakteret ishin simbole magjike. Vetëm pak njerëz e dinin se çfarë do të thoshin. Më vonë karakteret e humben kuptimin e tyre simbolik. Shkronjat nuk kanë asnjë kuptim sot. Vetëm duke u kombinuar me shkronja të tjera ato kanë një kuptim. Shkrime si ato të gjuhës kineze funksionojnë ndryshe. Ato ngjajnë me figura dhe shpesh përshkruajnë çfarë kuptimi kanë. Kur shkruajmë, ne kodojmë mendimet tona. Ne përdorim karaktere për të regjistruar njohuritë tona. Truri ynë ka mësuar të deshifrojë alfabetin. Karakteret bëhen fjalë, fjalët bëhen ide. Kështu, një tekst mund të mbijetojë mijëra vjet. Dhe të vazhdojë të kuptohet…