Libri i frazës

sq Avari makine   »   es Averías en el coche

39 [tridhjetёenёntё]

Avari makine

Avari makine

39 [treinta y nueve]

Averías en el coche

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Spanjisht Luaj Më shumë
Ku ёshtё pika tjetër e karburantit? ¿D---- e--- l- p------ g---------? ¿Dónde está la próxima gasolinera?
Mё ёshtё shfryrё goma. Te--- u-- r---- p-------. Tengo una rueda pinchada.
A mund tё ma ndёrroni rrotёn? ¿P---- (u----) c------ l- r----? ¿Puede (usted) cambiar la rueda?
Kam nevojё pёr disa litra naftё. Ne------ u- p-- d- l----- d- g------. Necesito un par de litros de gasóleo.
S’kam mё benzinё. Me h- q------ s-- g-------. Me he quedado sin gasolina.
Mos keni ndonjё bidon rezervё? ¿T---- (u----) u- b---- d- r------? ¿Tiene (usted) un bidón de reserva?
Ku mund tё marr nё telefon? ¿D---- d---- p---- l----- (p-- t-------)? ¿Desde dónde puedo llamar (por teléfono)?
Mё duhet njё shёrbim karrotreci. Ne------ u-- g---. Necesito una grúa.
Po kёrkoj njё ofiçinё. Bu--- u- t----- m-------. Busco un taller mecánico.
Ndodhi njё aksident. Ha h----- u- a--------. Ha habido un accidente.
Ku ёshtё telefoni mё i afёrt? ¿D---- e--- e- t------- m-- c------? ¿Dónde está el teléfono más cercano?
A keni njё celular me vete? ¿T---- (u----) u- (t-------) m----? ¿Tiene (usted) un (teléfono) móvil?
Kemi nevojё pёr ndihmё. Ne--------- a----. Necesitamos ayuda.
Thёrrisni njё mjek! ¡L---- (u----) a u- m-----! ¡Llame (usted) a un médico!
Thёrrisni policinё! ¡L---- (u----) a l- p------! ¡Llame (usted) a la policía!
Dokumentat ju lutem. Su d------------- p-- f----. Su documentación, por favor.
Patentёn, ju lutem. Su p------ d- c-------- p-- f----. Su permiso de conducir, por favor.
Dёshminё e automjetit, ju lutem. Su p------ d- c----------- p-- f----. Su permiso de circulación, por favor.

Bebet me talent linguistik

Që para se të flasin, bebet dinë shumë rreth gjuhëve. Ky fakt është demonstruar nga eksperimente të ndryshme. Zhvillimi i fëmijëve hulumtohet në laboratorë specialë për foshnjat. Ku gjithashtu studiohet sesi fëmijët mësojnë të flasin. Bebet janë dukshëm më të zgjuara nga sa kemi menduar deri tani. Që kur janë 6 muaj ato kanë shumë aftësi gjuhësore. Për shembull, ato njohin gjuhën e tyre amtare. Bebet franceze dhe gjermane reagojnë ndryshe ndaj tingujve të caktuar. Sjelljet e ndryshme përcillen nga modele të ndryshme të theksit. Kështu që foshnjat kanë një lloj sensi për të dalluar tonin e gjuhës së tyre. Edhe fëmijët shumë të vegjël mund të memorizojnë disa fjalë. Prindërit janë shumë të rëndësishëm për zhvillimin gjuhësor të bebeve. Sepse foshnjat kanë nevojë për ndërveprim menjëherë pas lindjes. Ato dëshirojnë të komunikojnë me mamin dhe babin. Ndërveprimi duhet të shoqërohet me emocione pozitive. Prindërit nuk duhet të jenë të stresuar kur flasin me bebet e tyre. Është gjithashtu e gabuar nëse flasin pak me to. Stresi ose heshtja mund të kenë pasoja negative tek foshnjat. Zhvillimi i tyre gjuhësor mund të ndikohet negativisht. Të mësuarit për bebet fillon që në barkun e nënës! Ato reagojnë ndaj gjuhës që para se të lindin. Perceptojnë me saktësi sinjalet akustike. Këto sinjale njihen nga foshnjat pas lindjes. Bebet e palindura mësojnë gjithashtu ritmin e gjuhës. Ato mund të dëgjojnë zërin e nënës së tyre që në barkun e saj. Kështu që ju mund të flisni me fëmijën që nuk ka lindur ende. Por, mos e teproni… Fëmija do të ketë mjaft kohë pas lindjes për të ushtruar.