Libri i frazës

sq Takim   »   es Compromiso / Cita

24 [njёzetekatёr]

Takim

Takim

24 [veinticuatro]

Compromiso / Cita

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Spanjisht Luaj Më shumë
Tё iku autobusi? ¿H-- p------ e- a------? / ¿T- d--- e- a------ (a-.)? ¿Has perdido el autobús? / ¿Te dejó el autobús (am.)?
Tё kam pritur njё gjysmё ore. Te e----- p-- m---- h---. Te esperé por media hora.
A s’ke celular me vete? ¿N- t----- m---- / c------ (a-.)? ¿No tienes móvil / celular (am.)?
Herёn tjetёr ji korrekt! ¡S- p------ l- p------ v--! ¡Sé puntual la próxima vez!
Herёn tjetёr merr njё taksi! ¡T--- u- t--- l- p------ v--! ¡Toma un taxi la próxima vez!
Herёn tjetёr merr njё çadёr me vete! ¡L- p------ v-- l---- u- p------- c------! ¡La próxima vez lleva un paraguas contigo!
Nesёr kam pushim. Ma---- t---- e- d-- l----. Mañana tengo el día libre.
A do tё takohemi nesёr? ¿Q------ q-- n-- e---------- m-----? ¿Quieres que nos encontremos mañana?
Mё vjen keq, nesёr s’mundem. Lo s------ p--- n- p---- m-----. Lo siento, pero no podré mañana.
A ke ndonje plan kёtё fundjavё? ¿Y- t----- a---- p--- p--- e--- f-- d- s-----? ¿Ya tienes algún plan para este fin de semana?
Apo ke lёnё tashmё ndonjё takim? ¿O y- t- c------------ p--- a---? ¿O ya te comprometiste para algo?
Propozoj tё takohemi nё fundjavё. (Y-) s------ q-- n-- e---------- d------ e- f-- d- s-----. (Yo) sugiero que nos encontremos durante el fin de semana.
A shkojmё pёr piknik? ¿Q------ q-- h------ u- p-----? ¿Quieres que hagamos un picnic?
A shkojmё nё plazh? ¿Q------ q-- v------ a l- p----? ¿Quieres que vayamos a la playa?
A shkojmё nё mal? ¿Q------ q-- v------ a l- m------? ¿Quieres que vayamos a la montaña?
Po vij tё tё marr nё zyrё. Te r----- e- t- o------. Te recojo en tu oficina.
Po vij tё tё marr nё shtёpi. Te r----- e- t- c---. Te recojo en tu casa.
Po vij tё tё marr te stacioni i autobusit. Te r----- e- l- p----- d- a------. Te recojo en la parada de autobús.

Këshilla për të mësuar një gjuhë të huaj

Mësimi i një gjuhe të re është gjithmonë i lodhshëm. Shqiptimi, rregullat e gramatikës dhe fjalori kërkojnë shumë disiplinë. Por, ka truke të ndryshme që e bëjnë mësimin më të lehtë! Në radhë të parë është e rëndësishme që të mendoni pozitivisht. Ju duhet të shijoni gjuhën e re dhe përvojat e reja! Në parim, nuk ka rëndësi se me çfarë filloni. Zgjidhni një temë për të cilën jeni veçanërisht të interesuar. Rekomandohet të filloni me dëgjimin dhe të folurin. Më pas me leximin dhe shkrimin. Konceptoni një sistem që i përshtatet jetës tuaj të përditshme. Në rastin e mbiemrave, ju mund të mësoni antonimet e tyre në të njëjtën kohë. Ose, mund të varni letra shënimesh me fjalor nëpër shtëpi. Kur bëni sport dhe kur jeni në makinë mund të përdorni skedarë audio. Nëse një temë e veçantë është shumë e vështirë për ju, ndaloni. Bëni pushim ose mësoni diçka tjetër! Në këtë mënyrë ju nuk e humbni interesin për gjuhën e re. Zgjidhja e enigmave me fjalë kyçe në gjuhën e re është kënaqësi. Filmat në gjuhën e huaj ofrojnë shumëllojshmëri. Me gazetat në gjuhë të huaj mund të mësoni shumë për vendin dhe njerëzit e tij. Në internet ka shumë ushtrime që i plotësojnë librat. Kërkoni miq që gjithashtu iu pëlqen të mësojnë gjuhë. Mos mësoni asnjëherë përmbajtje të reja të izoluara, por gjithmonë në kontekst! Përsëritni gjithçka rregullisht! Në këtë mënyrë truri mund të mësojë përmendësh siç duhet të gjitha informacionet. Ata që kanë mësuar mjaft teori duhet të paketojnë çantat e tyre! Sepse askund tjetër nuk mësoni aq efektivisht sa në mesin e folësve amtare. Gjatë udhëtimit tuaj, ju mund të mbani një ditar të përvojave tuaja. Gjëja më e rëndësishme është: mos hiqni dorë kurrë!