македонски » словачки   Минато време 1


81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

81 [osemdesiatjeden]

Minulý čas 1

81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

81 [osemdesiatjeden]

Minulý čas 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиslovenčina
пишува pí--ť
Тој напиша едно писмо. Pí--- l---.
А таа напиша една картичка. A o-- p----- p---------.
   
чита čí--ť
Тој читаше едно списание. Ćí--- č------.
А таа читаше една книга. A o-- č----- k----.
   
зема vz---- z----ť
Тој зеде една цигара. Vz-- s- c-------.
Таа зеде едно парче чоколадо. Vz--- s- k---- č-------.
   
Тој беше неверен, но таа беше верна. On b-- n------- a-- o-- b--- v----.
Тој беше мрзелив, но таа беше вредна. On b-- l------ a-- o-- b--- u-------.
Тој беше сиромашен, но таа беше богата. On b-- c-------- a-- o-- b--- b-----.
   
Тој немаше пари, туку долгови. Ne--- p------- a-- d---.
Тој немаше среќа, туку малер. Ne--- š------- a-- s----.
Тој немаше успех, туку неуспех. Ne--- ú------ a-- n-------.
   
Тој не беше задоволен, туку незадоволен. Ne--- s-------- a-- n---------.
Тој не беше среќен, туку несреќен. Ne--- š------- a-- n--------.
Тој не беше симпатичен, туку несимпатичен. Ne--- s---------- a-- n-----------.