српски » черкески   Сати


8 [осам]

Сати

-

8 [и]
8 [i]

Мафэм илъэхъан
Mafjem iljehan

8 [осам]

Сати

-

8 [и]
8 [i]

Мафэм илъэхъан
Mafjem iljehan

Кликните да видите текст:   
српскиадыгабзэ
Извините! Ем---- у------
E----- u------!
Молим Вас колико је сати? Сы------ т----- х------ к--------?
S------- t------ h----- k-------?
Много хвала. Тх-------------- о---- (ш------).
T----------------- o----- (s-------).
   
Један је сат. Сы------ з- х-----.
S------- z- h----.
Два су сата. Сы------ т-- х-----.
S------- t-- h----.
Три су сата. Сы------ щ- х-----.
S------- s--- h----.
   
Четири су сата. Сы------ п--- х-----.
S------- p--- h----.
Пет је часова. Сы------ т-- х-----.
S------- t-- h----.
Шест је часова. Сы------ х- х-----.
S------- h- h----.
   
Седам је часова. Сы------ б-- х-----.
S------- b-- h----.
Осам је часова. Сы------ и х-----.
S------- i h----.
Девет је часова . Сы------ б--- х-----.
S------- b-- h----.
   
Десет је часова. Сы------ п--- х-----.
S------- p---- h----.
Једанаест је часова. Сы------ п-------- х-----.
S------- p--------- h----.
Дванаест је часова. Сы------ п--------- х-----.
S------- p---------- h----.
   
Једна минута има шездесет секунди. Зы т-------- н--------------- т------ м----.
Z- t------ n----------------- t-------- m----.
Један сат има шездесет минута. Зы с------- т------ т------ м----.
Z- s------- t---- t-------- m----.
Један дан има двадесет и четири сата. Зы м---- с----- т------ п----- м----.
Z- m----- s----- t------- p------ m----.
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...