српски » хебрејски   Сати


8 [осам]

Сати

-

+ ‫8 [שמונה]‬8 [shmoneh]

+ ‫שעות היום‬sh'ot hayom

8 [осам]

Сати

-

‫8 [שמונה]‬
8 [shmoneh]

‫שעות היום‬
sh'ot hayom

Кликните да видите текст:   
српскиעברית
Извините! ‫ס------
s-----!
+
Молим Вас, колико је сати? ‫מ- ה--- ב----?‬
m-- h------- b---------?
+
Много хвала! ‫ת--- ר--.‬
t---- r----.
+
   
Један је сат. ‫ה--- א--.‬
h------- a---.
+
Два су сата. ‫ה--- ש----.‬
h------- s-----.
+
Три су сата. ‫ה--- ש---.‬
h------- s------.
+
   
Четири су сата. ‫ה--- א---.‬
h------- a---.
+
Пет је сати. ‫ה--- ח--.‬
h------- x-----.
+
Шест је сати. ‫ה--- ש-.‬
h------- s----.
+
   
Седам је сати. ‫ה--- ש--.‬
h------- s----.
+
Осам је сати. ‫ה--- ש----.‬
h------- s------.
+
Девет је сати . ‫ה--- ת--.‬
h------- t----.
+
   
Десет је сати. ‫ה--- ע--.‬
h------- e----.
+
Једанаест је сати. ‫ה--- א-- ע---.‬
h------- a--- e-----.
+
Дванаест је сати. ‫ה--- ש--- ע---.‬
h------- s----- e-----.
+
   
Једна минута има шездесет секунди. ‫ב--- ש---- ש----.‬
b------ s------ s-----.
+
Један сат има шездесет минута. ‫ב--- ש---- ד---.‬
b------ s------ d----.
+
Један дан има двадесет и четири сата. ‫ב--- ע---- ו---- ש---.‬
b---- e----- w----- s-----.
+
   

Језичке породице

На земаљској кугли живи око седам милијарди становника. И тих седам милијарди говори седам хиљада језика! Баш као и људи, и језици имају рођаке. То значи да они воде порекло из заједничког прајезика. Такође има језика који су у потпуности изоловани. Генетски гледано нису у роду ни са једним другим језиком. У Европи на пример, баскијски језик, потпуно је изолован. Већина језика има "родитеље", "децу", "браћу и сестре". Они дакле припадају одређеној језичкој породици. Путем поређења можемо схватити до које мере су језици слични. Лингвисти сматрају да у данашње време постоји око три стотине оваквих генетских ентитета. Ту спада 180 породица које се састоје од више од једног језика. Осталих 120 спадају у изоловане језике.

Индоевропска језичка породица је највећа. Она обухвата отприлике 280 језика. Ту спадају романски, германски и словенски језици. То значи да се преко три милијарде становника свих континената њима служи. У Азији преовлађују сино-тибетански језици. Њима говори преко 1,300 милиона људи. Најважнији сино-тибетански језик је кинески. У Африци наилазимо на језичку породицу која је трећа по величини. Назив је добила по области у којој је распрострањена - у питању је нигер-конгоанска језична група. Представља говорно подручје "само" 350 милиона људи. Главни језик ове групе је свахили. У већини случајева влада правило да што је језичка сродност већа и разумевање је боље. Људи који се служе сродним језицима врло добро разумеју једни друге. Они могу релативно брзо да науче други језик. Према томе: учите језике, породична окупљања су увек лепа!
Одгонетните језик!
Немачки је матерњи језик за више од 90 милиона људи. Они живе углавном у Немачкој, Аустрији и Швајцарској. И у Белгији, Лихтенштајну, северној Италији и Луксембургу се говори _______. Поред матерњих говорника има још 80 милиона људи који разумеју њемачки. Немачки је, наиме, страни језик који учи највише људи. Као и енглески и холандски спада у западногерманске језике. Кроз многе векове је био под утицајем других језика.

Разлог томе је што се подручје језика налази у средишту Европе. Данас се пре свега енглеске речи интегришу у _______ лексички фонд. Следећа карактеристика ******ог језика су разни дијалекти. Међутим, они јако губе на значају. Пре свега путем медија се све више шири стандарни језик. Зато многе школе желе да се у њима опет изучавају дијелекти. Граматика ******ог није баш једноставна, али труд се исплати! Јер _______ спада у десет најважнијих језика на свету...