Libri i frazës

sq Familja   »   he ‫משפחה‬

2 [dy]

Familja

Familja

‫2 [שתיים]‬

2 [shtaim]

‫משפחה‬

[mishpaxah]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Hebraisht Luaj Më shumë
gjyshi ‫ס--‬ ‫סבא‬ 0
sa-asaba
gjyshja ‫ס---‬ ‫סבתא‬ 0
sa---asav'ta
ai dhe ajo ‫ה-- ו---‬ ‫הוא והיא‬ 0
hu w--ihu w'hi
   
babai ‫א--‬ ‫אבא‬ 0
abaaba
nёna ‫א--‬ ‫אמא‬ 0
imaima
ai dhe ajo ‫ה-- ו---‬ ‫הוא והיא‬ 0
hu w--ihu w'hi
   
i biri / djali ‫ה--‬ ‫הבן‬ 0
ha--nhaben
e bija / vajza ‫ה--‬ ‫הבת‬ 0
ha--thabat
ai dhe ajo ‫ה-- ו---‬ ‫הוא והיא‬ 0
hu w--ihu w'hi
   
vёllai ‫ה--‬ ‫האח‬ 0
ha--xha'ax
motra ‫ה----‬ ‫האחות‬ 0
ha----tha'axot
ai dhe ajo ‫ה-- ו---‬ ‫הוא והיא‬ 0
hu w--ihu w'hi
   
xhaxhai, daja ‫ה---‬ ‫הדוד‬ 0
ha--dhadod
tezja, halla ‫ה----‬ ‫הדודה‬ 0
ha----hhadodah
ai dhe ajo ‫ה-- ו---‬ ‫הוא והיא‬ 0
hu w--ihu w'hi
   
Ne jemi njё familje. ‫א---- מ----.‬ ‫אנחנו משפחה.‬ 0
an---- m--------.anaxnu mishpaxah.
Familja nuk ёshtё e vogёl. ‫ה----- א---- ק---.‬ ‫המשפחה איננה קטנה.‬ 0
ha--------- e------ q-----.hamishpaxah eynenah qtanah.
Familja ёshtё e madhe. ‫ה----- ג----.‬ ‫המשפחה גדולה.‬ 0
ha--------- g-----.hamishpaxah gdolah.
   

A flasim të gjithë afrikanisht?

Jo të gjithë kemi qenë më parë në Afrikë. Por ka mundësi që çdo gjuhë ka qenë atje më parë! Të paktën disa shkencëtarë e besojnë këtë. Sipas mendimit të tyre, origjina e të gjitha gjuhëve vjen nga Afrika. Nga atje ato u përhapën në të gjithë botën. Në total ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme. Por, të gjitha duket se kanë një rrënjë të përbashkët afrikane. Studiuesit kanë krahasuar fonemat e gjuhëve me njëra tjetrën. Fonemat janë njësitë më të vogla diferencuese të kuptimit të një fjale. Nëse një fonemë ndryshon, kuptimi i një fjale gjithashtu ndryshon. Një shembull nga gjuha angleze mund ta sqarojë këtë. Në anglisht dip dhe tip i referohen dy gjërave të ndryshme. Pra në gjuhën angleze /d/ dhe /t/ janë dy fonema të ndryshme. Ky diversitet fonetik është më i madh në gjuhët e Afrikës. Por ai zvogëlohet ndjeshëm, sa më shumë që largohesh prej atje. Dhe kjo është pikërisht pika ky studiuesit shohin provat për tezën e tyre. Sepse popullsitë që zgjerohen, po bëhen më uniform. Diversiteti gjenetik zvogëlohet në skajet e tij të jashtme. Kjo për faktin se numri i “kolonëve” gjithashtu zvogëlohet. Sa më pak gjene të migrojnë, aq më uniform bëhet një popullatë. Mundësia e kombinimit të gjeneve bëhet më e pakët. Si rezultat, anëtarët e një popullate të migruar bëhen më të ngjashëm me njëri tjetrin. Shkencëtarët e quajnë këtë efekti themeltar. Kur njerëzit u larguan nga Afrika, ata morën gjuhën e tyre me vete. Sidoqoftë, më pak banorë gjithashtu kanë më pak fonema në bagazhin e tyre. Kështu, gjuhët individuale bëhen më uniforme me kalimin e kohës. Duket e vërtetuar që Homo sapiens vjen nga Afrika. Ne presim të shohim nëse kjo vlen edhe për gjuhën e tij…