Libri i frazës

sq Familja   »   hi परिवार

2 [dy]

Familja

Familja

२ [दो]

2 [do]

परिवार

[parivaar]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Hindisht Luaj Më shumë
gjyshi दा-- / न--ा दादा / नाना 0
da--- / n---adaada / naana
gjyshja दा-- / न--ी दादी / नानी 0
da---- / n----edaadee / naanee
ai dhe ajo वह औ- वह वह और वह 0
va- a-- v-hvah aur vah
babai पि-ा पिता 0
pi-apita
nёna मा-- / म-ँ माता / माँ 0
ma--- / m--nmaata / maan
ai dhe ajo वह औ- वह वह और वह 0
va- a-- v-hvah aur vah
i biri / djali बे-ा बेटा 0
be-abeta
e bija / vajza बे-ी बेटी 0
be--ebetee
ai dhe ajo वह औ- वह वह और वह 0
va- a-- v-hvah aur vah
vёllai भाई भाई 0
bh--ebhaee
motra बहन बहन 0
ba--nbahan
ai dhe ajo वह औ- वह वह और वह 0
va- a-- v-hvah aur vah
xhaxhai, daja चा-- / म--ा चाचा / मामा 0
ch----- / m---achaacha / maama
tezja, halla चा-- / म--ी चाची / मामी 0
ch------ / m----echaachee / maamee
ai dhe ajo वह औ- वह वह और वह 0
va- a-- v-hvah aur vah
Ne jemi njё familje. हम ए- प----- ह-ं हम एक परिवार हैं 0
ha- e- p------- h--nham ek parivaar hain
Familja nuk ёshtё e vogёl. पर---- छ--- न--- है परिवार छोटा नहीं है 0
pa------ c----- n---- h-iparivaar chhota nahin hai
Familja ёshtё e madhe. पर---- ब--- है परिवार बड़ा है 0
pa------ b--- h-iparivaar bada hai

A flasim të gjithë afrikanisht?

Jo të gjithë kemi qenë më parë në Afrikë. Por ka mundësi që çdo gjuhë ka qenë atje më parë! Të paktën disa shkencëtarë e besojnë këtë. Sipas mendimit të tyre, origjina e të gjitha gjuhëve vjen nga Afrika. Nga atje ato u përhapën në të gjithë botën. Në total ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme. Por, të gjitha duket se kanë një rrënjë të përbashkët afrikane. Studiuesit kanë krahasuar fonemat e gjuhëve me njëra tjetrën. Fonemat janë njësitë më të vogla diferencuese të kuptimit të një fjale. Nëse një fonemë ndryshon, kuptimi i një fjale gjithashtu ndryshon. Një shembull nga gjuha angleze mund ta sqarojë këtë. Në anglisht dip dhe tip i referohen dy gjërave të ndryshme. Pra në gjuhën angleze /d/ dhe /t/ janë dy fonema të ndryshme. Ky diversitet fonetik është më i madh në gjuhët e Afrikës. Por ai zvogëlohet ndjeshëm, sa më shumë që largohesh prej atje. Dhe kjo është pikërisht pika ky studiuesit shohin provat për tezën e tyre. Sepse popullsitë që zgjerohen, po bëhen më uniform. Diversiteti gjenetik zvogëlohet në skajet e tij të jashtme. Kjo për faktin se numri i “kolonëve” gjithashtu zvogëlohet. Sa më pak gjene të migrojnë, aq më uniform bëhet një popullatë. Mundësia e kombinimit të gjeneve bëhet më e pakët. Si rezultat, anëtarët e një popullate të migruar bëhen më të ngjashëm me njëri tjetrin. Shkencëtarët e quajnë këtë efekti themeltar. Kur njerëzit u larguan nga Afrika, ata morën gjuhën e tyre me vete. Sidoqoftë, më pak banorë gjithashtu kanë më pak fonema në bagazhin e tyre. Kështu, gjuhët individuale bëhen më uniforme me kalimin e kohës. Duket e vërtetuar që Homo sapiens vjen nga Afrika. Ne presim të shohim nëse kjo vlen edhe për gjuhën e tij…