Libri i frazës

sq Familja   »   te కుటుంబ సభ్యులు

2 [dy]

Familja

Familja

2 [రెండు]

2 [Reṇḍu]

కుటుంబ సభ్యులు

[Kuṭumba sabhyulu]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Telugisht Luaj Më shumë
gjyshi తా---య తాతయ్య 0
Tā----aTātayya
gjyshja బా--- / న------ / అ-----మ బామ్మ / నాయనమ్మ / అమ్మమ్మ 0
Bā----/ n---------/ a-------aBām'ma/ nāyanam'ma/ am'mam'ma
ai dhe ajo అత-- మ---- ఆ-ె అతను మరియు ఆమె 0
At--- m----- ā-eAtanu mariyu āme
   
babai నా--- / త----ి నాన్న / తండ్రి 0
Nā---/ t----iNānna/ taṇḍri
nёna అమ-- / త---ి అమ్మ / తల్లి 0
Am---/ t---iAm'ma/ talli
ai dhe ajo అత-- మ---- ఆ-ె అతను మరియు ఆమె 0
At--- m----- ā-eAtanu mariyu āme
   
i biri / djali కొ---- / త----ు కొడుకు / తనయుడు 0
Ko----/ t------uKoḍuku/ tanayuḍu
e bija / vajza కూ---ు కూతురు 0
Kū---uKūturu
ai dhe ajo అత-- మ---- ఆ-ె అతను మరియు ఆమె 0
At--- m----- ā-eAtanu mariyu āme
   
vёllai అన----- / స-----ు అన్నయ్య / సోదరుడు 0
An-----/ s------uAnnayya/ sōdaruḍu
motra అక-- / చ----- / స---ి అక్క / చెల్లి / సోదరి 0
Ak--/ c----/ s----iAkka/ celli/ sōdari
ai dhe ajo అత-- మ---- ఆ-ె అతను మరియు ఆమె 0
At--- m----- ā-eAtanu mariyu āme
   
xhaxhai, daja బా---- / మ----య బాబాయి / మామయ్య 0
Bā----/ m-----aBābāyi/ māmayya
tezja, halla అత-- / ప----ి అత్త / పిన్ని 0
At--/ p---iAtta/ pinni
ai dhe ajo అత-- మ---- ఆ-ె అతను మరియు ఆమె 0
At--- m----- ā-eAtanu mariyu āme
   
Ne jemi njё familje. మే---- ఒ- క-----ం మేమంతా ఒక కుటుంబం 0
Mē----- o-- k------ṁMēmantā oka kuṭumbaṁ
Familja nuk ёshtё e vogёl. కు----- చ------ క--ు కుటుంబం చిన్నది కాదు 0
Ku------ c------ k--uKuṭumbaṁ cinnadi kādu
Familja ёshtё e madhe. కు----- ప-----ి కుటుంబం పెద్దది 0
Ku------ p-----iKuṭumbaṁ peddadi
   

A flasim të gjithë afrikanisht?

Jo të gjithë kemi qenë më parë në Afrikë. Por ka mundësi që çdo gjuhë ka qenë atje më parë! Të paktën disa shkencëtarë e besojnë këtë. Sipas mendimit të tyre, origjina e të gjitha gjuhëve vjen nga Afrika. Nga atje ato u përhapën në të gjithë botën. Në total ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme. Por, të gjitha duket se kanë një rrënjë të përbashkët afrikane. Studiuesit kanë krahasuar fonemat e gjuhëve me njëra tjetrën. Fonemat janë njësitë më të vogla diferencuese të kuptimit të një fjale. Nëse një fonemë ndryshon, kuptimi i një fjale gjithashtu ndryshon. Një shembull nga gjuha angleze mund ta sqarojë këtë. Në anglisht dip dhe tip i referohen dy gjërave të ndryshme. Pra në gjuhën angleze /d/ dhe /t/ janë dy fonema të ndryshme. Ky diversitet fonetik është më i madh në gjuhët e Afrikës. Por ai zvogëlohet ndjeshëm, sa më shumë që largohesh prej atje. Dhe kjo është pikërisht pika ky studiuesit shohin provat për tezën e tyre. Sepse popullsitë që zgjerohen, po bëhen më uniform. Diversiteti gjenetik zvogëlohet në skajet e tij të jashtme. Kjo për faktin se numri i “kolonëve” gjithashtu zvogëlohet. Sa më pak gjene të migrojnë, aq më uniform bëhet një popullatë. Mundësia e kombinimit të gjeneve bëhet më e pakët. Si rezultat, anëtarët e një popullate të migruar bëhen më të ngjashëm me njëri tjetrin. Shkencëtarët e quajnë këtë efekti themeltar. Kur njerëzit u larguan nga Afrika, ata morën gjuhën e tyre me vete. Sidoqoftë, më pak banorë gjithashtu kanë më pak fonema në bagazhin e tyre. Kështu, gjuhët individuale bëhen më uniforme me kalimin e kohës. Duket e vërtetuar që Homo sapiens vjen nga Afrika. Ne presim të shohim nëse kjo vlen edhe për gjuhën e tij…