Libri i frazës

sq Familja   »   cs Rodina

2 [dy]

Familja

Familja

2 [dvě]

Rodina

Zgjidhni se si dëshironi të shihni përkthimin:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
gjyshi aaaaa d--eček d------ d-d-č-k ------- dědeček 0
gjyshja aaaaa b-b-čka b------ b-b-č-a ------- babička 0
ai dhe ajo aaaaa o- a--na o- a o-- o- a o-a -------- on a ona 0
babai aaaaa ot-c o--- o-e- ---- otec 0
nёna aaaaa mat-a m---- m-t-a ----- matka 0
ai dhe ajo aaaaa o--a-ona o- a o-- o- a o-a -------- on a ona 0
i biri / djali aaaaa s-n s-- s-n --- syn 0
e bija / vajza aaaaa dce-a d---- d-e-a ----- dcera 0
ai dhe ajo aaaaa on a ona o- a o-- o- a o-a -------- on a ona 0
vёllai aaaaa bra-r b---- b-a-r ----- bratr 0
motra aaaaa se---a s----- s-s-r- ------ sestra 0
ai dhe ajo aaaaa on---o-a o- a o-- o- a o-a -------- on a ona 0
xhaxhai, daja aaaaa s---c s---- s-r-c ----- strýc 0
tezja, halla aaaaa t-ta t--- t-t- ---- teta 0
ai dhe ajo aaaaa on - --a o- a o-- o- a o-a -------- on a ona 0
Ne jemi njё familje. aaaaa My-jsm----di-a. M- j--- r------ M- j-m- r-d-n-. --------------- My jsme rodina. 0
Familja nuk ёshtё e vogёl. aaaaa R-din- --n--m--á. R----- n--- m---- R-d-n- n-n- m-l-. ----------------- Rodina není malá. 0
Familja ёshtё e madhe. aaaaa Ro--n--je-ve-ká. R----- j- v----- R-d-n- j- v-l-á- ---------------- Rodina je velká. 0

A flasim të gjithë afrikanisht?

Jo të gjithë kemi qenë më parë në Afrikë. Por ka mundësi që çdo gjuhë ka qenë atje më parë! Të paktën disa shkencëtarë e besojnë këtë. Sipas mendimit të tyre, origjina e të gjitha gjuhëve vjen nga Afrika. Nga atje ato u përhapën në të gjithë botën. Në total ka më shumë se 6000 gjuhë të ndryshme. Por, të gjitha duket se kanë një rrënjë të përbashkët afrikane. Studiuesit kanë krahasuar fonemat e gjuhëve me njëra tjetrën. Fonemat janë njësitë më të vogla diferencuese të kuptimit të një fjale. Nëse një fonemë ndryshon, kuptimi i një fjale gjithashtu ndryshon. Një shembull nga gjuha angleze mund ta sqarojë këtë. Në anglisht dip dhe tip i referohen dy gjërave të ndryshme. Pra në gjuhën angleze /d/ dhe /t/ janë dy fonema të ndryshme. Ky diversitet fonetik është më i madh në gjuhët e Afrikës. Por ai zvogëlohet ndjeshëm, sa më shumë që largohesh prej atje. Dhe kjo është pikërisht pika ky studiuesit shohin provat për tezën e tyre. Sepse popullsitë që zgjerohen, po bëhen më uniform. Diversiteti gjenetik zvogëlohet në skajet e tij të jashtme. Kjo për faktin se numri i “kolonëve” gjithashtu zvogëlohet. Sa më pak gjene të migrojnë, aq më uniform bëhet një popullatë. Mundësia e kombinimit të gjeneve bëhet më e pakët. Si rezultat, anëtarët e një popullate të migruar bëhen më të ngjashëm me njëri tjetrin. Shkencëtarët e quajnë këtë efekti themeltar. Kur njerëzit u larguan nga Afrika, ata morën gjuhën e tyre me vete. Sidoqoftë, më pak banorë gjithashtu kanë më pak fonema në bagazhin e tyre. Kështu, gjuhët individuale bëhen më uniforme me kalimin e kohës. Duket e vërtetuar që Homo sapiens vjen nga Afrika. Ne presim të shohim nëse kjo vlen edhe për gjuhën e tij…