Libri i frazës

sq Ditёt e javёs   »   fi Viikonpäivät

9 [nёntё]

Ditёt e javёs

Ditёt e javёs

9 [yhdeksän]

Viikonpäivät

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Finlandisht Luaj Më shumë
e hёnё ma------i maanantai 0
e martё ti----i tiistai 0
e mёrkurrё ke--------o keskiviikko 0
e enjte to----i torstai 0
e premte pe------i perjantai 0
e shtunё la-----i lauantai 0
e dielё su------i sunnuntai 0
java vi---o viikko 0
nga e hёna nё tё dielё ma---------- s----------n maanantaista sunnuntaihin 0
Dita e parё ёshtё e hёna. En--------- p---- o- m--------. Ensimmäinen päivä on maanantai. 0
Dita e dytё ёshtё e marta. To---- p---- o- t------. Toinen päivä on tiistai. 0
Dita e tretё ёshtё e mёrkurra. Ko---- p---- o- k----------. Kolmas päivä on keskiviikko. 0
Dita e katёrt ёshtё e enjtja. Ne---- p---- o- t------. Neljäs päivä on torstai. 0
Dita e pestё ёshtё e premtja. Vi---- p---- o- p--------. Viides päivä on perjantai. 0
Dita e gjashtё ёshtё e shtuna. Ku---- p---- o- l-------. Kuudes päivä on lauantai. 0
Dita e shtatё ёshtё e diela. Se------- p---- o- s--------. Seitsemäs päivä on sunnuntai. 0
Java ka shtatё ditё. Vi------ o- s-------- p-----. Viikossa on seitsemän päivää. 0
Ne punojmё vetёm pesё ditё. Te---- t---- v---- p----- v-------. Teemme töitä viisi päivää viikossa. 0

Gjuha artificiale: Esperanto

Anglishtja është gjuha më e rëndësishme botërore në ditët e sotme. Të gjithë njerëzit supozohet të jenë në gjendje të komunikojnë duke e përdorur atë. Por, edhe gjuhë të tjera dëshirojnë të arrijnë këtë qëllim. Për shembull, gjuhët artificiale. Gjuhët artificiale janë krijuar dhe zhvilluar qëllimisht. Pra, ekziston një plan sipas të cilin janë ndërtuar. Në rastin e gjuhëve artificiale janë përzierë elementë nga gjuhë të ndryshme. Në këtë mënyrë, ato duhet të jenë të lehta për t'u mësuar nga sa më shumë njerëz që të jetë e mundur. Qëllimi i çdo gjuhe artificiale është komunikimi ndërkombëtar. Gjuha më e njohur artificiale është Esperanto. Ajo u prezantua për herë të parë në Varshavë në 1887. Themeluesi i saj ishte mjeku Ludwik L. Zamenhof. Ai besonte se shkaku kryesor i mosmarrëveshjeve mes njerëzve ishte problemi i komunikimit. Kjo është arsyeja pse ai dëshironte të krijonte një gjuhë që bashkon njerëzit. Me të, njerëzit duhet të flisnin me njëri tjetrin në një nivel të barabartë. Pseudonimi i mjekut ishte Dr. Esperanto, shpresëdhënësi. Kjo tregon sesa shumë besonte në ëndrrën e tij. Sidoqoftë, ideja e komunikimit universal është shumë më e vjetër. Deri më sot, janë zhvilluar shumë gjuhë të ndryshme artificiale (të planifikuara). Ato gjithashtu janë të lidhura me qëllime të tilla si toleranca dhe të drejtat e njeriut. Esperanto zotërohet sot nga folës në më shumë se 120 vende. Ekzistojnë edhe kritika ndaj Esperanto. Për shembull, 70% e fjalorit ka origjinë nga gjuha romake. Esperanto është gjithashtu një gjuhë indo-evropiane. Folësit shkëmbejnë ide në kongrese dhe në klube. Takimet dhe ligjëratat organizohen rregullisht. A jeni të interesuar për gjuhën Esperanto? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!