Libri i frazës

sq Ditёt e javёs   »   ku Days of the week

9 [nёntё]

Ditёt e javёs

Ditёt e javёs

9 [neh]

Days of the week

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
e hёnё Du--m Duşem 0
e martё Sê--m Sêşem 0
e mёrkurrё Ça---m Çarşem 0
e enjte Pê----m Pêncşem 0
e premte În În 0
e shtunё Şe-î Şemî 0
e dielё Ye---m Yekşem 0
java he--e hefte 0
nga e hёna nё tё dielё ji d----- h--- y-----ê ji duşemê heya yekşemê 0
Dita e parё ёshtё e hёna. Ro-- y---- d---- e. Roja yekem duşem e. 0
Dita e dytё ёshtё e marta. Ro-- d------ s---- e. Roja duyemîn sêşem e. 0
Dita e tretё ёshtё e mёrkurra. Ro-- s------ ç----- e. Roja sêyemîn çarşem e. 0
Dita e katёrt ёshtё e enjtja. Ro-- ç------ p------ e. Roja çaremîn pêncşem e. 0
Dita e pestё ёshtё e premtja. Ro-- p------- î- e. Roja pêncemîn în e. 0
Dita e gjashtё ёshtё e shtuna. Ro-- ş------ ş-----. Roja şeşemîn şemiye. 0
Dita e shtatё ёshtё e diela. Ro-- h------- y----- e. Roja heftemîn yekşem e. 0
Java ka shtatё ditё. He--- h--- r-- e. Hefte heft roj e. 0
Ne punojmё vetёm pesё ditё. Em b----- p--- r---- d--------. Em bitenê pênc rojan dixebitin. 0

Gjuha artificiale: Esperanto

Anglishtja është gjuha më e rëndësishme botërore në ditët e sotme. Të gjithë njerëzit supozohet të jenë në gjendje të komunikojnë duke e përdorur atë. Por, edhe gjuhë të tjera dëshirojnë të arrijnë këtë qëllim. Për shembull, gjuhët artificiale. Gjuhët artificiale janë krijuar dhe zhvilluar qëllimisht. Pra, ekziston një plan sipas të cilin janë ndërtuar. Në rastin e gjuhëve artificiale janë përzierë elementë nga gjuhë të ndryshme. Në këtë mënyrë, ato duhet të jenë të lehta për t'u mësuar nga sa më shumë njerëz që të jetë e mundur. Qëllimi i çdo gjuhe artificiale është komunikimi ndërkombëtar. Gjuha më e njohur artificiale është Esperanto. Ajo u prezantua për herë të parë në Varshavë në 1887. Themeluesi i saj ishte mjeku Ludwik L. Zamenhof. Ai besonte se shkaku kryesor i mosmarrëveshjeve mes njerëzve ishte problemi i komunikimit. Kjo është arsyeja pse ai dëshironte të krijonte një gjuhë që bashkon njerëzit. Me të, njerëzit duhet të flisnin me njëri tjetrin në një nivel të barabartë. Pseudonimi i mjekut ishte Dr. Esperanto, shpresëdhënësi. Kjo tregon sesa shumë besonte në ëndrrën e tij. Sidoqoftë, ideja e komunikimit universal është shumë më e vjetër. Deri më sot, janë zhvilluar shumë gjuhë të ndryshme artificiale (të planifikuara). Ato gjithashtu janë të lidhura me qëllime të tilla si toleranca dhe të drejtat e njeriut. Esperanto zotërohet sot nga folës në më shumë se 120 vende. Ekzistojnë edhe kritika ndaj Esperanto. Për shembull, 70% e fjalorit ka origjinë nga gjuha romake. Esperanto është gjithashtu një gjuhë indo-evropiane. Folësit shkëmbejnë ide në kongrese dhe në klube. Takimet dhe ligjëratat organizohen rregullisht. A jeni të interesuar për gjuhën Esperanto? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!