Libri i frazës

sq Ditёt e javёs   »   em Days of the week

9 [nёntё]

Ditёt e javёs

Ditёt e javёs

9 [nine]

Days of the week

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
e hёnё Monday Monday 0
e martё Tu----y Tuesday 0
e mёrkurrё We------y Wednesday 0
   
e enjte Th-----y Thursday 0
e premte Fr---y Friday 0
e shtunё Sa-----y Saturday 0
   
e dielё Su---y Sunday 0
java th- w--k the week 0
nga e hёna nё tё dielё fr-- M----- t- S----y from Monday to Sunday 0
   
Dita e parё ёshtё e hёna. Th- f---- d-- i- M-----. The first day is Monday. 0
Dita e dytё ёshtё e marta. Th- s----- d-- i- T------. The second day is Tuesday. 0
Dita e tretё ёshtё e mёrkurra. Th- t---- d-- i- W--------. The third day is Wednesday. 0
   
Dita e katёrt ёshtё e enjtja. Th- f----- d-- i- T-------. The fourth day is Thursday. 0
Dita e pestё ёshtё e premtja. Th- f---- d-- i- F-----. The fifth day is Friday. 0
Dita e gjashtё ёshtё e shtuna. Th- s---- d-- i- S-------. The sixth day is Saturday. 0
   
Dita e shtatё ёshtё e diela. Th- s------ d-- i- S-----. The seventh day is Sunday. 0
Java ka shtatё ditё. Th- w--- h-- s---- d---. The week has seven days. 0
Ne punojmё vetёm pesё ditё. We o--- w--- f-- f--- d---. We only work for five days. 0
   

Gjuha artificiale: Esperanto

Anglishtja është gjuha më e rëndësishme botërore në ditët e sotme. Të gjithë njerëzit supozohet të jenë në gjendje të komunikojnë duke e përdorur atë. Por, edhe gjuhë të tjera dëshirojnë të arrijnë këtë qëllim. Për shembull, gjuhët artificiale. Gjuhët artificiale janë krijuar dhe zhvilluar qëllimisht. Pra, ekziston një plan sipas të cilin janë ndërtuar. Në rastin e gjuhëve artificiale janë përzierë elementë nga gjuhë të ndryshme. Në këtë mënyrë, ato duhet të jenë të lehta për t'u mësuar nga sa më shumë njerëz që të jetë e mundur. Qëllimi i çdo gjuhe artificiale është komunikimi ndërkombëtar. Gjuha më e njohur artificiale është Esperanto. Ajo u prezantua për herë të parë në Varshavë në 1887. Themeluesi i saj ishte mjeku Ludwik L. Zamenhof. Ai besonte se shkaku kryesor i mosmarrëveshjeve mes njerëzve ishte problemi i komunikimit. Kjo është arsyeja pse ai dëshironte të krijonte një gjuhë që bashkon njerëzit. Me të, njerëzit duhet të flisnin me njëri tjetrin në një nivel të barabartë. Pseudonimi i mjekut ishte Dr. Esperanto, shpresëdhënësi. Kjo tregon sesa shumë besonte në ëndrrën e tij. Sidoqoftë, ideja e komunikimit universal është shumë më e vjetër. Deri më sot, janë zhvilluar shumë gjuhë të ndryshme artificiale (të planifikuara). Ato gjithashtu janë të lidhura me qëllime të tilla si toleranca dhe të drejtat e njeriut. Esperanto zotërohet sot nga folës në më shumë se 120 vende. Ekzistojnë edhe kritika ndaj Esperanto. Për shembull, 70% e fjalorit ka origjinë nga gjuha romake. Esperanto është gjithashtu një gjuhë indo-evropiane. Folësit shkëmbejnë ide në kongrese dhe në klube. Takimet dhe ligjëratat organizohen rregullisht. A jeni të interesuar për gjuhën Esperanto? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!