Libri i frazës

sq Njoh   »   bs Upoznati

3 [tre]

Njoh

Njoh

3 [tri]

Upoznati

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Boshnjakisht Luaj Më shumë
Tungjatjeta! / Ç’kemi! Zd----! Zdravo! 0
Mirёdita! Do--- d--! Dobar dan! 0
Si jeni? Ka-- s--? / K--- s-? Kako ste? / Kako si? 0
Vini nga Europa? Je--- l- V- i- E-----? Jeste li Vi iz Evrope? 0
Vini nga Amerika? Je--- l- V- i- A------? Jeste li Vi iz Amerike? 0
Vini nga Azia? Je--- l- V- i- A----? Jeste li Vi iz Azije? 0
Nё cilin hotel po rrini? U k---- h----- s-- s--------? U kojem hotelu ste smješteni? 0
Sa kohё keni kёtu? Ko---- d--- s-- v-- o----? Koliko dugo ste već ovdje? 0
Sa do tё rrini? Ko---- d--- o-------? Koliko dugo ostajete? 0
A ju pёlqen kёtu? Do---- l- V-- s- o----? Dopada li Vam se ovdje? 0
Kёtu po i kaloni pushimet? Je--- l- o---- n- g-------- o-----? Jeste li ovdje na godišnjem odmoru? 0
Ejani ndonjёherё pёr vizitё! Po------- m- j-----! Posjetite me jednom! 0
Kjo është adresa ime. Ov- j- m--- a-----. Ovo je moja adresa. 0
A do tё shihemi nesёr? Ho---- l- s- s---- v------? Hoćemo li se sutra vidjeti? 0
Mё vjen keq, por kam punё. Ža- m- j-- i--- v-- s---- n---- d---------. Žao mi je, imam već sutra nešto dogovoreno. 0
Mirupafshim! Ća-- / Z-----! Ćao! / Zbogom! 0
Mirupafshim! Do-------! Doviđenja! 0
Shihemi pastaj! Do u-----! Do uskoro! 0

Alfabete

Ne mund të komunikojmë me anë të gjuhës. Ne u tregojmë të tjerëve atë që mendojmë ose ndiejmë. Shkrimi gjithashtu ka këtë funksion. Shumica e gjuhëve kanë një formë të shkruar. Shkrimi përbëhet nga karaktere. Këto karaktere mund të duken të ndryshme. Shume shkrime përbëhen nga shkronja. Këto shkrime quhen alfabete. Një alfabet është një set i organizuar i simboleve grafike. Këto karaktere kombinohen për të krijuar fjalë sipas rregullave të caktuara. Çdo karakter ka një shqiptim të caktuar. Termi alfabet vjen nga greqishtja. Ku dy shkronjat e para janë “alfa” dhe “beta”. Gjatë historisë ka pasur shumë alfabete të ndryshme. Për më shumë se 3000 vjet, njerëzit kanë përdorur karaktere. Më herët karakteret ishin simbole magjike. Vetëm pak njerëz e dinin se çfarë do të thoshin. Më vonë karakteret e humben kuptimin e tyre simbolik. Shkronjat nuk kanë asnjë kuptim sot. Vetëm duke u kombinuar me shkronja të tjera ato kanë një kuptim. Shkrime si ato të gjuhës kineze funksionojnë ndryshe. Ato ngjajnë me figura dhe shpesh përshkruajnë çfarë kuptimi kanë. Kur shkruajmë, ne kodojmë mendimet tona. Ne përdorim karaktere për të regjistruar njohuritë tona. Truri ynë ka mësuar të deshifrojë alfabetin. Karakteret bëhen fjalë, fjalët bëhen ide. Kështu, një tekst mund të mbijetojë mijëra vjet. Dhe të vazhdojë të kuptohet…