Libri i frazës

sq Lexoj dhe shkruaj   »   bs Čitati i pisati

6 [gjashtё]

Lexoj dhe shkruaj

Lexoj dhe shkruaj

6 [šest]

Čitati i pisati

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Boshnjakisht Luaj Më shumë
Unё lexoj. Ja č----. Ja čitam. 0
Unё lexoj njё shkronjё. Ja č---- j---- s----. Ja čitam jedno slovo. 0
Unё lexoj njё fjalё. Ja č---- j---- r----. Ja čitam jednu riječ. 0
Unё lexoj njё fjali. Ja č---- j---- r-------. Ja čitam jednu rečenicu. 0
Une lexoj njё letёr. Ja č---- j---- p----. Ja čitam jedno pismo. 0
Une lexoj njё libёr. Ja č---- j---- k-----. Ja čitam jednu knjigu. 0
Unё lexoj. Ja č----. Ja čitam. 0
Ti lexon. Ti č----. Ti čitaš. 0
Ai lexon. On č---. On čita. 0
Unё shkruaj. Ja p----. Ja pišem. 0
Unё shkruaj njё shkronjё. Ja p---- j---- s----. Ja pišem jedno slovo. 0
Unё shkruaj njё fjalё. Ja p---- j---- r----. Ja pišem jednu riječ. 0
Unё shkruaj njё fjali. Ja p---- j---- r-------. Ja pišem jednu rečenicu. 0
Unё shkruaj njё letёr. Ja p---- j---- p----. Ja pišem jedno pismo. 0
Unё shkruaj njё libёr. Ja p---- j---- k-----. Ja pišem jednu knjigu. 0
Unё shkruaj. Ja p----. Ja pišem. 0
Ti shkruan. Ti p----. Ti pišeš. 0
Ai shkruan. On p---. On piše. 0

Internacionalizmat

Globalizimi nuk ndalet as tek gjuhët. Kjo është e dukshme me rritjen e internacionalizmave. Internacionalizmat janë fjalë që ekzistojnë në disa gjuhë. Fjalët kanë të njëjtin kuptim ose të ngjashëm. Shqiptimi shpesh është i njëjtë. Drejtshkrimi i fjalëve është zakonisht shumë i ngjashëm. Përhapja e ndërkombëtarizmit është interesante. Nuk merr parasysh kufijtë. As ato gjeografikë. Dhe sidomos ato gjuhësorë. Ka fjalë që kuptohen në çdo kontinent. Fjala hotel është një shembull i mirë i kësaj. Ekziston pothuajse kudo në botë. Shume internacionalizma vijnë nga shkenca. Termat teknike janë përhapur shpejt dhe në të gjithë botën. Ndërkombëtarizmat e vjetër kanë një rrënjë të përbashkët. Ato evoluuan nga e njëjta fjalë. Shumica e ndërkombëtarizmave bazohen në huamarrje. Kjo do të thotë, se fjalët përfshihen thjesht në gjuhë të tjera. Qarqet kulturore luajnë një rol të rëndësishëm në adoptimin e tyre. Çdo civilizim ka traditat e veta. Prandaj, shpikjet e reja nuk mbizotërojnë kudo. Normat kulturore përcaktojnë cilat gjëra adoptohen. Disa gjëra janë vetëm në pjesë të caktuara të botës. Gjërat e tjera përhapen shumë shpejt në të gjithë botën. Por vetëm kur gjërat përhapen, emri i tyre përhapet gjithashtu. Kjo është pikërisht ajo që e bën ndërkombëtarizmin kaq emocionuese! Nëse zbulojmë gjuhë, ne gjithmonë zbulojmë edhe kultura…