Libri i frazës

sq Njoh   »   lt Susipažinti

3 [tre]

Njoh

Njoh

3 [trys]

Susipažinti

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   

Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
Tungjatjeta! / Ç’kemi! Sv----! Sveiki! 0
Mirёdita! La-- d----! Laba diena! 0
Si jeni? Ka-- s-----? Kaip sekasi? 0
   
Vini nga Europa? Ar j-- (a------- / e----) i- E------? Ar jūs (atvykote / esate) iš Europos? 0
Vini nga Amerika? Ar j-- (a------- / e----) i- A-------? Ar jūs (atvykote / esate) iš Amerikos? 0
Vini nga Azia? Ar j-- (a------- / e----) i- A-----? Ar jūs (atvykote / esate) iš Azijos? 0
   
Nё cilin hotel po rrini? Ku----- v--------- (j--) g-------? Kuriame viešbutyje (jūs) gyvenate? 0
Sa kohё keni kёtu? Ar j-- i---- (e----) č--? Ar jau ilgai (esate) čia? 0
Sa do tё rrini? Ar i---- (j--) č-- b----- (l------)? Ar ilgai (jūs) čia būsite (liksite)? 0
   
A ju pёlqen kёtu? Ar j--- č-- p------? Ar jums čia patinka? 0
Kёtu po i kaloni pushimet? Ar (j--) č-- a------------? Ar (jūs) čia atostogaujate? 0
Ejani ndonjёherё pёr vizitё! Ap--------- m--- k--- n---! Aplankykite mane kada nors! 0
   
Kjo është adresa ime. Či- m--- a------. Čia mano adresas. 0
A do tё shihemi nesёr? Ar (m--) r---- p-----------? / P---------- r----? Ar (mes) rytoj pasimatysime? / Pasimatysim rytoj? 0
Mё vjen keq, por kam punё. La--- g----- (a-) j-- e-- k-- k- n------ / n--------. Labai gaila, (aš) jau esu kai ką numatęs / numačiusi. 0
   
Mirupafshim! Ik-! Iki! 0
Mirupafshim! Ik- p---------! Iki pasimatymo! 0
Shihemi pastaj! (I-- g------) / K-- k--! (Iki greito!) / Kol kas! 0
   

Alfabete

Ne mund të komunikojmë me anë të gjuhës. Ne u tregojmë të tjerëve atë që mendojmë ose ndiejmë. Shkrimi gjithashtu ka këtë funksion. Shumica e gjuhëve kanë një formë të shkruar. Shkrimi përbëhet nga karaktere. Këto karaktere mund të duken të ndryshme. Shume shkrime përbëhen nga shkronja. Këto shkrime quhen alfabete. Një alfabet është një set i organizuar i simboleve grafike. Këto karaktere kombinohen për të krijuar fjalë sipas rregullave të caktuara. Çdo karakter ka një shqiptim të caktuar. Termi alfabet vjen nga greqishtja. Ku dy shkronjat e para janë “alfa” dhe “beta”. Gjatë historisë ka pasur shumë alfabete të ndryshme. Për më shumë se 3000 vjet, njerëzit kanë përdorur karaktere. Më herët karakteret ishin simbole magjike. Vetëm pak njerëz e dinin se çfarë do të thoshin. Më vonë karakteret e humben kuptimin e tyre simbolik. Shkronjat nuk kanë asnjë kuptim sot. Vetëm duke u kombinuar me shkronja të tjera ato kanë një kuptim. Shkrime si ato të gjuhës kineze funksionojnë ndryshe. Ato ngjajnë me figura dhe shpesh përshkruajnë çfarë kuptimi kanë. Kur shkruajmë, ne kodojmë mendimet tona. Ne përdorim karaktere për të regjistruar njohuritë tona. Truri ynë ka mësuar të deshifrojë alfabetin. Karakteret bëhen fjalë, fjalët bëhen ide. Kështu, një tekst mund të mbijetojë mijëra vjet. Dhe të vazhdojë të kuptohet…