Libri i frazës

sq Takim   »   cs Schůzka

24 [njёzetekatёr]

Takim

Takim

24 [dvacet čtyři]

Schůzka

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Çekisht Luaj Më shumë
Tё iku autobusi? Uj-- t- a------? Ujel ti autobus? 0
Tё kam pritur njё gjysmё ore. Če--- / Č----- j--- n- t--- p-- h-----. Čekal / Čekala jsem na tebe půl hodiny. 0
A s’ke celular me vete? Ne--- u s--- m----? Nemáš u sebe mobil? 0
Herёn tjetёr ji korrekt! Př---- p---- p-----! Příště přijď přesně! 0
Herёn tjetёr merr njё taksi! Př---- s- v---- t---! Příště si vezmi taxi! 0
Herёn tjetёr merr njё çadёr me vete! Př---- s- v---- d------! Příště si vezmi deštník! 0
Nesёr kam pushim. Zí--- m-- v----. Zítra mám volno. 0
A do tё takohemi nesёr? Se----- s- z----? Sejdeme se zítra? 0
Mё vjen keq, nesёr s’mundem. Zí--- b------ n-----. Zítra bohužel nemohu. 0
A ke ndonje plan kёtё fundjavё? Má- n- v----- n--- v p----? Máš na víkend něco v plánu? 0
Apo ke lёnё tashmё ndonjё takim? Ne-- m-- u- n--- d--------? Nebo máš už něco domluveno? 0
Propozoj tё takohemi nё fundjavё. Na------- a------ s- s------ / s------ o v------. Navrhuji, abychom se setkali / setkaly o víkendu. 0
A shkojmё pёr piknik? Ne------- p-----? Neuděláme piknik? 0
A shkojmё nё plazh? Ne-------- n- p---? Nepojedeme na pláž? 0
A shkojmё nё mal? Ne-------- d- h--? Nezajedeme do hor? 0
Po vij tё tё marr nё zyrё. Vy------ t- z k--------. Vyzvednu tě z kanceláře. 0
Po vij tё tё marr nё shtёpi. Vy------ t- u t--- d---. Vyzvednu tě u tebe doma. 0
Po vij tё tё marr te stacioni i autobusit. Vy------ t- n- a--------- z-------. Vyzvednu tě na autobusové zastávce. 0

Këshilla për të mësuar një gjuhë të huaj

Mësimi i një gjuhe të re është gjithmonë i lodhshëm. Shqiptimi, rregullat e gramatikës dhe fjalori kërkojnë shumë disiplinë. Por, ka truke të ndryshme që e bëjnë mësimin më të lehtë! Në radhë të parë është e rëndësishme që të mendoni pozitivisht. Ju duhet të shijoni gjuhën e re dhe përvojat e reja! Në parim, nuk ka rëndësi se me çfarë filloni. Zgjidhni një temë për të cilën jeni veçanërisht të interesuar. Rekomandohet të filloni me dëgjimin dhe të folurin. Më pas me leximin dhe shkrimin. Konceptoni një sistem që i përshtatet jetës tuaj të përditshme. Në rastin e mbiemrave, ju mund të mësoni antonimet e tyre në të njëjtën kohë. Ose, mund të varni letra shënimesh me fjalor nëpër shtëpi. Kur bëni sport dhe kur jeni në makinë mund të përdorni skedarë audio. Nëse një temë e veçantë është shumë e vështirë për ju, ndaloni. Bëni pushim ose mësoni diçka tjetër! Në këtë mënyrë ju nuk e humbni interesin për gjuhën e re. Zgjidhja e enigmave me fjalë kyçe në gjuhën e re është kënaqësi. Filmat në gjuhën e huaj ofrojnë shumëllojshmëri. Me gazetat në gjuhë të huaj mund të mësoni shumë për vendin dhe njerëzit e tij. Në internet ka shumë ushtrime që i plotësojnë librat. Kërkoni miq që gjithashtu iu pëlqen të mësojnë gjuhë. Mos mësoni asnjëherë përmbajtje të reja të izoluara, por gjithmonë në kontekst! Përsëritni gjithçka rregullisht! Në këtë mënyrë truri mund të mësojë përmendësh siç duhet të gjitha informacionet. Ata që kanë mësuar mjaft teori duhet të paketojnë çantat e tyre! Sepse askund tjetër nuk mësoni aq efektivisht sa në mesin e folësve amtare. Gjatë udhëtimit tuaj, ju mund të mbani një ditar të përvojave tuaja. Gjëja më e rëndësishme është: mos hiqni dorë kurrë!