Libri i frazës

sq Takim   »   af Afspraak

24 [njёzetekatёr]

Takim

Takim

24 [vier en twintig]

Afspraak

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
Tё iku autobusi? He- j- d-- b-- v-----? Het jy die bus verpas? 0
Tё kam pritur njё gjysmё ore. Ek h-- ’- h------ (l---) v-- j-- g----. Ek het ’n halfuur (lank) vir jou gewag. 0
A s’ke celular me vete? He- j- n-- ’- s------ b- j-- n--? Het jy nie ’n selfoon by jou nie? 0
Herёn tjetёr ji korrekt! We-- v------- k--- b-----! Wees volgende keer betyds! 0
Herёn tjetёr merr njё taksi! Ne-- v------- k--- ’- t---! Neem volgende keer ’n taxi! 0
Herёn tjetёr merr njё çadёr me vete! Ne-- v------- k--- ’- s------- s---! Neem volgende keer ’n sambreel saam! 0
Nesёr kam pushim. Ek h-- m--- a-. Ek het môre af. 0
A do tё takohemi nesёr? On----- o-- m----- m---? Ontmoet ons mekaar môre? 0
Mё vjen keq, nesёr s’mundem. Ek i- j------ m--- p-- m- n--. Ek is jammer, môre pas my nie. 0
A ke ndonje plan kёtё fundjavё? He- j- p----- v-- d-- n-----? Het jy planne vir die naweek? 0
Apo ke lёnё tashmё ndonjё takim? Of h-- j- r---- ’- a-------? Of het jy reeds ’n afspraak? 0
Propozoj tё takohemi nё fundjavё. Ek s--- v--- o-- o------ m----- d-- n-----. Ek stel voor ons ontmoet mekaar die naweek. 0
A shkojmё pёr piknik? Sa- o-- ’- p------- h--? Sal ons ’n piekniek hou? 0
A shkojmё nё plazh? Sa- o-- s----- t-- g---? Sal ons strand toe gaan? 0
A shkojmё nё mal? Sa- o-- n- d-- b---- t-- g---? Sal ons na die berge toe gaan? 0
Po vij tё tё marr nё zyrё. Ek k-- h--- j-- b- d-- k------. Ek kom haal jou by die kantoor. 0
Po vij tё tё marr nё shtёpi. Ek k-- h--- j-- b- d-- h---. Ek kom haal jou by die huis. 0
Po vij tё tё marr te stacioni i autobusit. Ek k-- h--- j-- b- d-- b-------. Ek kom haal jou by die bushalte. 0

Këshilla për të mësuar një gjuhë të huaj

Mësimi i një gjuhe të re është gjithmonë i lodhshëm. Shqiptimi, rregullat e gramatikës dhe fjalori kërkojnë shumë disiplinë. Por, ka truke të ndryshme që e bëjnë mësimin më të lehtë! Në radhë të parë është e rëndësishme që të mendoni pozitivisht. Ju duhet të shijoni gjuhën e re dhe përvojat e reja! Në parim, nuk ka rëndësi se me çfarë filloni. Zgjidhni një temë për të cilën jeni veçanërisht të interesuar. Rekomandohet të filloni me dëgjimin dhe të folurin. Më pas me leximin dhe shkrimin. Konceptoni një sistem që i përshtatet jetës tuaj të përditshme. Në rastin e mbiemrave, ju mund të mësoni antonimet e tyre në të njëjtën kohë. Ose, mund të varni letra shënimesh me fjalor nëpër shtëpi. Kur bëni sport dhe kur jeni në makinë mund të përdorni skedarë audio. Nëse një temë e veçantë është shumë e vështirë për ju, ndaloni. Bëni pushim ose mësoni diçka tjetër! Në këtë mënyrë ju nuk e humbni interesin për gjuhën e re. Zgjidhja e enigmave me fjalë kyçe në gjuhën e re është kënaqësi. Filmat në gjuhën e huaj ofrojnë shumëllojshmëri. Me gazetat në gjuhë të huaj mund të mësoni shumë për vendin dhe njerëzit e tij. Në internet ka shumë ushtrime që i plotësojnë librat. Kërkoni miq që gjithashtu iu pëlqen të mësojnë gjuhë. Mos mësoni asnjëherë përmbajtje të reja të izoluara, por gjithmonë në kontekst! Përsëritni gjithçka rregullisht! Në këtë mënyrë truri mund të mësojë përmendësh siç duhet të gjitha informacionet. Ata që kanë mësuar mjaft teori duhet të paketojnë çantat e tyre! Sepse askund tjetër nuk mësoni aq efektivisht sa në mesin e folësve amtare. Gjatë udhëtimit tuaj, ju mund të mbani një ditar të përvojave tuaja. Gjëja më e rëndësishme është: mos hiqni dorë kurrë!