Libri i frazës

sq Takim   »   hu Találkozót megbeszélni

24 [njёzetekatёr]

Takim

Takim

24 [huszonnégy]

Találkozót megbeszélni

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Hungarisht Luaj Më shumë
Tё iku autobusi? Le------ a- a--------? Lekésted az autóbuszt? 0
Tё kam pritur njё gjysmё ore. Eg- f-- ó--- v----- r--. Egy fél órát vártam rád. 0
A s’ke celular me vete? Ni--- n---- m-----------? Nincs nálad mobiltelefon? 0
Herёn tjetёr ji korrekt! Le--------- l--- p-----! Legközelebb légy pontos! 0
Herёn tjetёr merr njё taksi! Le--------- h--- e-- t----! Legközelebb hívj egy taxit! 0
Herёn tjetёr merr njё çadёr me vete! Le--------- h--- m------- e-------! Legközelebb hozz magaddal esernyőt! 0
Nesёr kam pushim. Ho---- s----- v-----. Holnap szabad vagyok. 0
A do tё takohemi nesёr? Ak----- h----- t---------? Akarunk holnap találkozni? 0
Mё vjen keq, nesёr s’mundem. Sa------- h----- n---- n-- m---. Sajnálom, holnap nekem nem megy. 0
A ke ndonje plan kёtё fundjavё? Va- m-- p-------- a h--------? Van már programod a hétvégére? 0
Apo ke lёnё tashmё ndonjё takim? Va-- m-- e----------- v-------? Vagy már elígérkeztél valahova? 0
Propozoj tё takohemi nё fundjavё. Ja--------- t----------- a h-------. Javaslatom, találkozzunk a hétvégén. 0
A shkojmё pёr piknik? Ak----- p---------? / P-----------? Akarunk piknikezni? / Piknikezzünk? 0
A shkojmё nё plazh? Ak----- a s------- m----? / M------ a s-------? Akarunk a strandra menni? / Menjünk a strandra? 0
A shkojmё nё mal? Ak----- a h------- m----? / M------ a h-------? Akarunk a hegyekbe menni? / Menjünk a hegyekbe? 0
Po vij tё tё marr nё zyrё. El------ a- i-------. / F--------- a- i-------. Elhozlak az irodából. / Felveszlek az irodánál. 0
Po vij tё tё marr nё shtёpi. El------ o--------. / F--------- a h---------. Elhozlak otthonról. / Felveszlek a házatoknál. 0
Po vij tё tё marr te stacioni i autobusit. El------ a b-------------. Elhozlak a buszmegállótól. 0

Këshilla për të mësuar një gjuhë të huaj

Mësimi i një gjuhe të re është gjithmonë i lodhshëm. Shqiptimi, rregullat e gramatikës dhe fjalori kërkojnë shumë disiplinë. Por, ka truke të ndryshme që e bëjnë mësimin më të lehtë! Në radhë të parë është e rëndësishme që të mendoni pozitivisht. Ju duhet të shijoni gjuhën e re dhe përvojat e reja! Në parim, nuk ka rëndësi se me çfarë filloni. Zgjidhni një temë për të cilën jeni veçanërisht të interesuar. Rekomandohet të filloni me dëgjimin dhe të folurin. Më pas me leximin dhe shkrimin. Konceptoni një sistem që i përshtatet jetës tuaj të përditshme. Në rastin e mbiemrave, ju mund të mësoni antonimet e tyre në të njëjtën kohë. Ose, mund të varni letra shënimesh me fjalor nëpër shtëpi. Kur bëni sport dhe kur jeni në makinë mund të përdorni skedarë audio. Nëse një temë e veçantë është shumë e vështirë për ju, ndaloni. Bëni pushim ose mësoni diçka tjetër! Në këtë mënyrë ju nuk e humbni interesin për gjuhën e re. Zgjidhja e enigmave me fjalë kyçe në gjuhën e re është kënaqësi. Filmat në gjuhën e huaj ofrojnë shumëllojshmëri. Me gazetat në gjuhë të huaj mund të mësoni shumë për vendin dhe njerëzit e tij. Në internet ka shumë ushtrime që i plotësojnë librat. Kërkoni miq që gjithashtu iu pëlqen të mësojnë gjuhë. Mos mësoni asnjëherë përmbajtje të reja të izoluara, por gjithmonë në kontekst! Përsëritni gjithçka rregullisht! Në këtë mënyrë truri mund të mësojë përmendësh siç duhet të gjitha informacionet. Ata që kanë mësuar mjaft teori duhet të paketojnë çantat e tyre! Sepse askund tjetër nuk mësoni aq efektivisht sa në mesin e folësve amtare. Gjatë udhëtimit tuaj, ju mund të mbani një ditar të përvojave tuaja. Gjëja më e rëndësishme është: mos hiqni dorë kurrë!