Libri i frazës

sq tё duash diçka   »   lt ko norėti

71 [shtatёdhjetёenjё]

tё duash diçka

tё duash diçka

71 [septyniasdešimt vienas]

ko norėti

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Lituanisht Luaj Më shumë
Çfarё doni? Ko (j--) n-----? Ko (jūs) norite? 0
A doni tё luani futboll? Ar n----- ž----- f------? Ar norite žaisti futbolą? 0
A doni tё vizitoni shokёt? Ar n----- a-------- d------? Ar norite aplankyti draugus? 0
dua no---i norėti 0
Nuk dua tё vij vonё. (A-) n------ v------. (Aš) nenoriu vėluoti. 0
Unё nuk dua tё shkoj atje. (A-) n------ t-- e---. (Aš) nenoriu ten eiti. 0
Dua tё shkoj nё shtёpi. (A-) n---- e--- n---. (Aš) noriu eiti namo. 0
Dua tё rri nё shtёpi. (A-) n---- b--- / l---- n----. (Aš) noriu būti / likti namie. 0
Dua tё rri vetёm. (A-) n---- b--- v----- / v----. (Aš) noriu būti vienas / viena. 0
Do tё rrish kёtu? Ar n--- l---- č--? Ar nori likti čia? 0
Do tё hash kёtu? Ar n--- v------ č--? Ar nori valgyti čia? 0
A do tё flesh kёtu? Ar n--- m------ č--? Ar nori miegoti čia? 0
A doni tё niseni nesёr? Ar (j--) n----- r---- i---------? Ar (jūs) norite rytoj išvažiuoti? 0
A do tё rrini deri nesёr? Ar (j--) n----- p-------- i-- r-------? Ar (jūs) norite pasilikti iki rytojaus? 0
Doni ta paguani llogarinё nesër? Ar (j--) n----- a------- s------- r----? Ar (jūs) norite apmokėti sąskaitą rytoj? 0
A doni tё shkoni nё disko? Ar n----- į d--------? Ar norite į diskoteką? 0
A do tё shkoni nё kinema? Ar n----- į k---? Ar norite į kiną? 0
A do shkoni nё kafe? Ar n----- į k-----? Ar norite į kavinę? 0

Indonezia, vendi i shumë gjuhëve

Republika e Indonezisë është një nga vendet më të mëdha në botë. Rreth 240 milion njerëz jetojnë në shtetin ishullor. Këta njerëz i përkasin shumë grupeve të ndryshme etnike. Vlerësohet se ka pothuajse 500 grupe etnike në Indonezi. Këto grupe kanë shumë tradita të ndryshme kulturore. Ata gjithashtu flasin shumë gjuhë të ndryshme! Në Indonezi fliten rreth 250 gjuhë. Për më tepër, ka edhe shumë dialekte. Gjuhët indoneziane klasifikohen kryesisht sipas grupeve etnike. Ekziston, për shembull, gjuha javanase ose balineze. Ky numër i madh gjuhësh sjell padyshim probleme. Ato pengojnë një ekonomi dhe administrim efikas. Prandaj u vendos një gjuhë kombëtare. Që prej pavarësisë, më 1945, gjuha bahasa është gjuha kombëtare e Indonezisë. Ajo mësohet në çdo shkollë krahas gjuhës amtare. Sidoqoftë, jo të gjithë banorët e Indonezisë e flasin këtë gjuhë. Vetëm rreth 70% e indonezianëve flasin bahasa Indonesia . Bahasa Indonesia është gjuha amtare e “vetëm” 20 milion njerëzve. Gjuhët e shumta rajonale kanë ende rëndësi të madhe. Për dashamirësit e gjuhëve, gjuha indoneziane është veçanërisht interesante. Të mësuarit e indonezishtes ka shumë përparësi. Gjuha konsiderohet relativisht e thjeshtë. Rregullat e gramatikës mund të mësohen shpejt. Mund të mbështeten në shqiptim për drejtshkrimin. As ortografia nuk është e vështirë. Shumë fjalë indoneziane e kanë prejardhjen nga gjuhë të tjera. Dhe: Indonezishtja së shpejti do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme… A janë këto arsye të mjaftueshme për të filluar me mësimin e saj?