Libri i frazës

sq tё duash diçka   »   tl to want something

71 [shtatёdhjetёenjё]

tё duash diçka

tё duash diçka

71 [pitumpu’t isa]

to want something

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Filipinisht Luaj Më shumë
Çfarё doni? An--- g---- n---? Anong gusto niyo? 0
A doni tё luani futboll? Na-- n-- b--- m------ n- s-----? Nais nyo bang maglaro ng soccer? 0
A doni tё vizitoni shokёt? Na-- n-- b--- b-------- a-- m-- k------- n---? Nais nyo bang bisitahin ang mga kaibigan niyo? 0
dua gu--o gusto 0
Nuk dua tё vij vonё. Ay----- h----- d-------. Ayokong huling dumating. 0
Unё nuk dua tё shkoj atje. Ay----- p-----a Ayokong pumunta 0
Dua tё shkoj nё shtёpi. Gu--- k- n--- u----. Gusto ko nang umuwi. 0
Dua tё rri nё shtёpi. Gu--- k--- m------- s- b----. Gusto kong manatili sa bahay. 0
Dua tё rri vetёm. Gu--- k--- m--------. Gusto kong mapag-isa. 0
Do tё rrish kёtu? Gu--- m- d----- m-------? Gusto mo ditong manatili? 0
Do tё hash kёtu? Gu--- m- d----- k-----? Gusto mo ditong kumain? 0
A do tё flesh kёtu? Gu--- m- d----- m------? Gusto mo ditong matulog? 0
A doni tё niseni nesёr? Na-- m- b--- b---- u-----? Nais mo bang bukas umalis? 0
A do tё rrini deri nesёr? Na-- m- b--- m------- h------- b----? Nais mo bang manatili hanggang bukas? 0
Doni ta paguani llogarinё nesër? Na-- m- b--- b---- p- b-------- a-- m-- b------? Nais mo bang bukas pa babayaran ang mga bayarin? 0
A doni tё shkoni nё disko? Gu--- n-- b--- p------ s- d----? Gusto nyo bang pumunta sa disko? 0
A do tё shkoni nё kinema? Gu--- n-- b--- p------ s- s------? Gusto nyo bang pumunta sa sinehan? 0
A do shkoni nё kafe? Gu--- n-- b--- p------ s- c---? Gusto nyo bang pumunta sa café? 0

Indonezia, vendi i shumë gjuhëve

Republika e Indonezisë është një nga vendet më të mëdha në botë. Rreth 240 milion njerëz jetojnë në shtetin ishullor. Këta njerëz i përkasin shumë grupeve të ndryshme etnike. Vlerësohet se ka pothuajse 500 grupe etnike në Indonezi. Këto grupe kanë shumë tradita të ndryshme kulturore. Ata gjithashtu flasin shumë gjuhë të ndryshme! Në Indonezi fliten rreth 250 gjuhë. Për më tepër, ka edhe shumë dialekte. Gjuhët indoneziane klasifikohen kryesisht sipas grupeve etnike. Ekziston, për shembull, gjuha javanase ose balineze. Ky numër i madh gjuhësh sjell padyshim probleme. Ato pengojnë një ekonomi dhe administrim efikas. Prandaj u vendos një gjuhë kombëtare. Që prej pavarësisë, më 1945, gjuha bahasa është gjuha kombëtare e Indonezisë. Ajo mësohet në çdo shkollë krahas gjuhës amtare. Sidoqoftë, jo të gjithë banorët e Indonezisë e flasin këtë gjuhë. Vetëm rreth 70% e indonezianëve flasin bahasa Indonesia . Bahasa Indonesia është gjuha amtare e “vetëm” 20 milion njerëzve. Gjuhët e shumta rajonale kanë ende rëndësi të madhe. Për dashamirësit e gjuhëve, gjuha indoneziane është veçanërisht interesante. Të mësuarit e indonezishtes ka shumë përparësi. Gjuha konsiderohet relativisht e thjeshtë. Rregullat e gramatikës mund të mësohen shpejt. Mund të mbështeten në shqiptim për drejtshkrimin. As ortografia nuk është e vështirë. Shumë fjalë indoneziane e kanë prejardhjen nga gjuhë të tjera. Dhe: Indonezishtja së shpejti do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme… A janë këto arsye të mjaftueshme për të filluar me mësimin e saj?