Libri i frazës

sq tё duash diçka   »   sv vilja något

71 [shtatёdhjetёenjё]

tё duash diçka

tё duash diçka

71 [sjuttioett]

vilja något

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Suedisht Luaj Më shumë
Çfarё doni? Va- v--- n-? Vad vill ni? 0
A doni tё luani futboll? Vi-- n- s---- f------? Vill ni spela fotboll? 0
A doni tё vizitoni shokёt? Vi-- n- b----- v-----? Vill ni besöka vänner? 0
dua vi--a vilja 0
Nuk dua tё vij vonё. Ja- v--- i--- k---- f-- s---. Jag vill inte komma för sent. 0
Unё nuk dua tё shkoj atje. Ja- v--- i--- g- d--. Jag vill inte gå dit. 0
Dua tё shkoj nё shtёpi. Ja- v--- g- h--. Jag vill gå hem. 0
Dua tё rri nё shtёpi. Ja- v--- s----- h----. Jag vill stanna hemma. 0
Dua tё rri vetёm. Ja- v--- v--- e----. Jag vill vara ensam. 0
Do tё rrish kёtu? Vi-- d- s----- h--? Vill du stanna här? 0
Do tё hash kёtu? Vi-- d- ä-- h--? Vill du äta här? 0
A do tё flesh kёtu? Vi-- d- s--- h--? Vill du sova här? 0
A doni tё niseni nesёr? Sk- n- å-- i--- i------? Ska ni åka iväg imorgon? 0
A do tё rrini deri nesёr? Vi-- n- s----- t--- i------? Vill ni stanna till imorgon? 0
Doni ta paguani llogarinё nesër? Vi-- n- b----- r-------- f---- i------? Vill ni betala räkningen först imorgon? 0
A doni tё shkoni nё disko? Vi-- n- g- p- d-------? Vill ni gå på diskotek? 0
A do tё shkoni nё kinema? Vi-- n- g- p- b--? Vill ni gå på bio? 0
A do shkoni nё kafe? Vi-- n- g- p- k---? Vill ni gå på kafé? 0

Indonezia, vendi i shumë gjuhëve

Republika e Indonezisë është një nga vendet më të mëdha në botë. Rreth 240 milion njerëz jetojnë në shtetin ishullor. Këta njerëz i përkasin shumë grupeve të ndryshme etnike. Vlerësohet se ka pothuajse 500 grupe etnike në Indonezi. Këto grupe kanë shumë tradita të ndryshme kulturore. Ata gjithashtu flasin shumë gjuhë të ndryshme! Në Indonezi fliten rreth 250 gjuhë. Për më tepër, ka edhe shumë dialekte. Gjuhët indoneziane klasifikohen kryesisht sipas grupeve etnike. Ekziston, për shembull, gjuha javanase ose balineze. Ky numër i madh gjuhësh sjell padyshim probleme. Ato pengojnë një ekonomi dhe administrim efikas. Prandaj u vendos një gjuhë kombëtare. Që prej pavarësisë, më 1945, gjuha bahasa është gjuha kombëtare e Indonezisë. Ajo mësohet në çdo shkollë krahas gjuhës amtare. Sidoqoftë, jo të gjithë banorët e Indonezisë e flasin këtë gjuhë. Vetëm rreth 70% e indonezianëve flasin bahasa Indonesia . Bahasa Indonesia është gjuha amtare e “vetëm” 20 milion njerëzve. Gjuhët e shumta rajonale kanë ende rëndësi të madhe. Për dashamirësit e gjuhëve, gjuha indoneziane është veçanërisht interesante. Të mësuarit e indonezishtes ka shumë përparësi. Gjuha konsiderohet relativisht e thjeshtë. Rregullat e gramatikës mund të mësohen shpejt. Mund të mbështeten në shqiptim për drejtshkrimin. As ortografia nuk është e vështirë. Shumë fjalë indoneziane e kanë prejardhjen nga gjuhë të tjera. Dhe: Indonezishtja së shpejti do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme… A janë këto arsye të mjaftueshme për të filluar me mësimin e saj?