Libri i frazës

sq tё duash diçka   »   ka სურვილი

71 [shtatёdhjetёenjё]

tё duash diçka

tё duash diçka

71 [სამოცდათერთმეტი]

71 [samotsdatertmet\'i]

სურვილი

[survili]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Gjeorgjisht Luaj Më shumë
Çfarё doni? რა გ----- თ----? რა გინდათ თქვენ? 0
ra g----- t----?ra gindat tkven?
A doni tё luani futboll? ფე------- თ----- გ-----? ფეხბურთის თამაში გინდათ? 0
pe-------- t------ g-----?pekhburtis tamashi gindat?
A doni tё vizitoni shokёt? მე-------- მ--------- გ-----? მეგობრების მონახულება გინდათ? 0
me-------- m---------- g-----?megobrebis monakhuleba gindat?
dua სუ----ი სურვილი 0
su----isurvili
Nuk dua tё vij vonё. არ მ---- გ---- მ-----. არ მინდა გვიან მოვიდე. 0
ar m---- g---- m-----.ar minda gvian movide.
Unё nuk dua tё shkoj atje. იქ წ----- ა- მ----. იქ წასვლა არ მინდა. 0
ik t------- a- m----.ik ts'asvla ar minda.
Dua tё shkoj nё shtёpi. სა---- წ----- მ----. სახლში წასვლა მინდა. 0
sa------ t------- m----.sakhlshi ts'asvla minda.
Dua tё rri nё shtёpi. სა---- დ------ მ----. სახლში დარჩენა მსურს. 0
sa------ d------- m----.sakhlshi darchena msurs.
Dua tё rri vetёm. მა--- ყ---- მ----. მარტო ყოფნა მსურს. 0
ma---- q---- m----.mart'o qopna msurs.
Do tё rrish kёtu? აქ გ---- დ------? აქ გინდა დარჩენა? 0
ak g---- d-------?ak ginda darchena?
Do tё hash kёtu? აქ გ---- ჭ---? აქ გინდა ჭამა? 0
ak g---- c-----?ak ginda ch'ama?
A do tё flesh kёtu? აქ გ---- ძ---? აქ გინდა ძილი? 0
ak g---- d----?ak ginda dzili?
A doni tё niseni nesёr? ხვ-- გ---- გ----------? ხვალ გსურთ გამგზავრება? 0
kh--- g---- g----------?khval gsurt gamgzavreba?
A do tё rrini deri nesёr? ხვ------ გ---- დ------? ხვალამდე გსურთ დარჩენა? 0
kh------- g---- d-------?khvalamde gsurt darchena?
Doni ta paguani llogarinё nesër? ან------- გ------ ხ--- გ----? ანგარიშის გადახდა ხვალ გსურთ? 0
an-------- g------- k---- g----?angarishis gadakhda khval gsurt?
A doni tё shkoni nё disko? დი--------- გ-----? დისკოთეკაზე გინდათ? 0
di----------- g-----?disk'otek'aze gindat?
A do tё shkoni nё kinema? კი---- გ-----? კინოში გინდათ? 0
k'------ g-----?k'inoshi gindat?
A do shkoni nё kafe? კა---- გ-----? კაფეში გინდათ? 0
k'------ g-----?k'apeshi gindat?

Indonezia, vendi i shumë gjuhëve

Republika e Indonezisë është një nga vendet më të mëdha në botë. Rreth 240 milion njerëz jetojnë në shtetin ishullor. Këta njerëz i përkasin shumë grupeve të ndryshme etnike. Vlerësohet se ka pothuajse 500 grupe etnike në Indonezi. Këto grupe kanë shumë tradita të ndryshme kulturore. Ata gjithashtu flasin shumë gjuhë të ndryshme! Në Indonezi fliten rreth 250 gjuhë. Për më tepër, ka edhe shumë dialekte. Gjuhët indoneziane klasifikohen kryesisht sipas grupeve etnike. Ekziston, për shembull, gjuha javanase ose balineze. Ky numër i madh gjuhësh sjell padyshim probleme. Ato pengojnë një ekonomi dhe administrim efikas. Prandaj u vendos një gjuhë kombëtare. Që prej pavarësisë, më 1945, gjuha bahasa është gjuha kombëtare e Indonezisë. Ajo mësohet në çdo shkollë krahas gjuhës amtare. Sidoqoftë, jo të gjithë banorët e Indonezisë e flasin këtë gjuhë. Vetëm rreth 70% e indonezianëve flasin bahasa Indonesia . Bahasa Indonesia është gjuha amtare e “vetëm” 20 milion njerëzve. Gjuhët e shumta rajonale kanë ende rëndësi të madhe. Për dashamirësit e gjuhëve, gjuha indoneziane është veçanërisht interesante. Të mësuarit e indonezishtes ka shumë përparësi. Gjuha konsiderohet relativisht e thjeshtë. Rregullat e gramatikës mund të mësohen shpejt. Mund të mbështeten në shqiptim për drejtshkrimin. As ortografia nuk është e vështirë. Shumë fjalë indoneziane e kanë prejardhjen nga gjuhë të tjera. Dhe: Indonezishtja së shpejti do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme… A janë këto arsye të mjaftueshme për të filluar me mësimin e saj?