Libri i frazës

sq tё duash diçka   »   af iets wil

71 [shtatёdhjetёenjё]

tё duash diçka

tё duash diçka

71 [een en sewentig]

iets wil

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
Çfarё doni? Wa- w-- j---- d---? Wat wil julle doen? 0
A doni tё luani futboll? Wi- j---- s----- s----? Wil julle sokker speel? 0
A doni tё vizitoni shokёt? Wi- j---- v------ b-----? Wil julle vriende besoek? 0
dua wil wil 0
Nuk dua tё vij vonё. Ek w-- n-- l--- k-- n--. Ek wil nie laat kom nie. 0
Unё nuk dua tё shkoj atje. Ek w-- n-- d------- g--- n--. Ek wil nie daarheen gaan nie. 0
Dua tё shkoj nё shtёpi. Ek w-- h--- t-- g---. Ek wil huis toe gaan. 0
Dua tё rri nё shtёpi. Ek w-- b- d-- h--- / t--- b--. Ek wil by die huis / tuis bly. 0
Dua tё rri vetёm. Ek w-- a----- w---. Ek wil alleen wees. 0
Do tё rrish kёtu? Wi- j- h--- b--? Wil jy hier bly? 0
Do tё hash kёtu? Wi- j- h--- e--? Wil jy hier eet? 0
A do tё flesh kёtu? Wi- j- h--- s----? Wil jy hier slaap? 0
A doni tё niseni nesёr? Wi- u m--- v------? Wil u môre vertrek? 0
A do tё rrini deri nesёr? Wi- u t-- m--- b--? Wil u tot môre bly? 0
Doni ta paguani llogarinё nesër? Wi- u d-- r------- e--- m--- b-----? Wil u die rekening eers môre betaal? 0
A doni tё shkoni nё disko? Wi- j---- n- d-- d---- t-- g---? Wil julle na die disko toe gaan? 0
A do tё shkoni nё kinema? Wi- j---- n- d-- b------- t-- g---? Wil julle na die bioskoop toe gaan? 0
A do shkoni nё kafe? Wi- j---- n- d-- k----------- t-- g---? Wil julle na die koffiewinkel toe gaan? 0

Indonezia, vendi i shumë gjuhëve

Republika e Indonezisë është një nga vendet më të mëdha në botë. Rreth 240 milion njerëz jetojnë në shtetin ishullor. Këta njerëz i përkasin shumë grupeve të ndryshme etnike. Vlerësohet se ka pothuajse 500 grupe etnike në Indonezi. Këto grupe kanë shumë tradita të ndryshme kulturore. Ata gjithashtu flasin shumë gjuhë të ndryshme! Në Indonezi fliten rreth 250 gjuhë. Për më tepër, ka edhe shumë dialekte. Gjuhët indoneziane klasifikohen kryesisht sipas grupeve etnike. Ekziston, për shembull, gjuha javanase ose balineze. Ky numër i madh gjuhësh sjell padyshim probleme. Ato pengojnë një ekonomi dhe administrim efikas. Prandaj u vendos një gjuhë kombëtare. Që prej pavarësisë, më 1945, gjuha bahasa është gjuha kombëtare e Indonezisë. Ajo mësohet në çdo shkollë krahas gjuhës amtare. Sidoqoftë, jo të gjithë banorët e Indonezisë e flasin këtë gjuhë. Vetëm rreth 70% e indonezianëve flasin bahasa Indonesia . Bahasa Indonesia është gjuha amtare e “vetëm” 20 milion njerëzve. Gjuhët e shumta rajonale kanë ende rëndësi të madhe. Për dashamirësit e gjuhëve, gjuha indoneziane është veçanërisht interesante. Të mësuarit e indonezishtes ka shumë përparësi. Gjuha konsiderohet relativisht e thjeshtë. Rregullat e gramatikës mund të mësohen shpejt. Mund të mbështeten në shqiptim për drejtshkrimin. As ortografia nuk është e vështirë. Shumë fjalë indoneziane e kanë prejardhjen nga gjuhë të tjera. Dhe: Indonezishtja së shpejti do të jetë një nga gjuhët më të rëndësishme… A janë këto arsye të mjaftueshme për të filluar me mësimin e saj?