Libri i frazës

sq Pёremrat pronor 2   »   af Besitlike voornaamwoorde 2

67 [gjashtёdhjetёeshtatё]

Pёremrat pronor 2

Pёremrat pronor 2

67 [sewe en sestig]

Besitlike voornaamwoorde 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Afrikanisht Luaj Më shumë
syzet di- b--l die bril 0
Ka harruar syzet e tij. Hy h-- s- b--- v------. Hy het sy bril vergeet. 0
Ku i ka ai syzet e tij ? Wa-- h-- h- s- b--- g----? Waar het hy sy bril gelos? 0
ora di- h------e die horlosie 0
Ora e tij ёshtё e prishur. Sy h------- i- s-------. Sy horlosie is stukkend. 0
Ora ёshtё nё mur. Di- h------- h--- t--- d-- m---. Die horlosie hang teen die muur. 0
pashaporta di- p------t die paspoort 0
Ai e ka humbur pashaportёn e tij. Hy h-- s- p------- v------. Hy het sy paspoort verloor. 0
Ku e ka pashaportёn ai? Wa-- i- s- p------- d--? Waar is sy paspoort dan? 0
ata, ato – i / e tyre hu--- – h---e hulle – hulle 0
Fёmijёt nuk po i gjejnё prindёrit e tyre. Di- k------ k-- n-- h---- o---- v--- n--. Die kinders kan nie hulle ouers vind nie. 0
Ja ku po vijnё prindёrit e tyre! Ma-- d--- k-- h---- o---- n--! Maar daar kom hulle ouers nou! 0
Ju – Juaj u – u u – u 0
Si ishte udhёtimi juaj, zoti Myler? Ho- w-- u r---- M----- M-----? Hoe was u reis, Meneer Müller? 0
Ku ёshtё gruaja juaj, zoti Myler? Wa-- i- u v---- M----- M-----? Waar is u vrou, Meneer Müller? 0
Ju – Juaj u – u u – u 0
Si ishte udhёtimi juaj, zonja Shmid? Ho- w-- u r---- m----- S------? Hoe was u reis, mevrou Schmidt? 0
Si ёshtё burri juaj, zonja Shmid? Wa-- i- u m--- m----- S------? Waar is u man, mevrou Schmidt? 0

Mutacioni gjenetik bën të mundur të folurin

Njeriu është krijesa e vetme e gjallë në tokë që mund të flasë. Kjo e dallon nga kafshët dhe bimët. Sigurisht që kafshët dhe bimët gjithashtu komunikojnë me njëri tjetrin. Sidoqoftë, ata nuk flasin një gjuhë të artikuluar. Po pse mund të flasë njeriu? Për të folur, nevojiten karakteristika të caktuara organike. Këto veçori fizike gjenden vetëm tek njerëzit. Kjo nuk do të thotë se njeriu i zhvilloi ato. Asgjë nuk ndodh pa një arsye në historinë e evolucionit. Në një moment të caktuar njeriu filloi të flasë. Se kur ndodhi kjo nuk dihet ekzaktësisht. Por duhet të ketë ndodhur diçka që u dha njerëzve gjuhën. Studiuesit besojnë se përgjegjës ishte një mutacion gjenetik. Antropologët kanë krahasuar përbërjen gjenetike të qenieve të ndryshme të gjalla. Dihet se një gjen i caktuar ndikon në gjuhë. Njerëzit që e kanë të dëmtuar këtë gjen, kanë probleme me të folurin. Ata nuk mund të shprehen mirë dhe kanë vështirësi për t'i kuptuar fjalët. Ky gjen u ekzaminua tek njerëzit, majmunët dhe minjtë. Tek njerëzit dhe shimpanzetë është shumë i ngjashëm. Mund të dallohen vetë dy ndryshime të vogla. Këto dallime janë të dukshme në tru. Së bashku me gjenet e tjera, ato ndikojnë në aktivitete të caktuara të trurit. Kjo i lejon njerëzit të flasin, por jo majmunët. Sidoqoftë, enigma e gjuhës njerëzore ende nuk është zgjidhur. Pasi vetëm mutacioni i gjenit nuk është i mjaftueshëm që të mund të flasësh. Studiuesit implementuan variantin e gjenit njerëzor tek minjtë. Gjithsesi ata nuk mundën të flisnin… Megjithëse britmat e tyre tingëllonin ndryshe!