Libri i frazës

sq Pёremrat pronor 2   »   ku Possessive pronouns 2

67 [gjashtёdhjetёeshtatё]

Pёremrat pronor 2

Pёremrat pronor 2

67 [şêst û heft]

Possessive pronouns 2

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kurdisht (Kurmanjisht) Luaj Më shumë
syzet be----k berçavk 0
Ka harruar syzet e tij. Wî b------- x-- j- b-- k--. Wî berçavka xwe ji bîr kir. 0
Ku i ka ai syzet e tij ? Be------ w- l- k- y-? Berçevka wî li kû ye? 0
ora sa-t saet 0
Ora e tij ёshtё e prishur. Sa--- w- x-------. Saeta wî xirabeye. 0
Ora ёshtё nё mur. Sa-- l- d---- d-------- y-. Saet li dîwêr daliqandî ye. 0
pashaporta pa------ pasaport 0
Ai e ka humbur pashaportёn e tij. Wî p-------- x-- w---- k--. Wî pasaporta xwe winda kir. 0
Ku e ka pashaportёn ai? Pa------- w- l- k- y-? Pasaporta wî li kû ye? 0
ata, ato – i / e tyre ew- h-n ew- hûn 0
Fёmijёt nuk po i gjejnё prindёrit e tyre. Za--- n------ d- û b---- x-- b------. Zarok nikarin dê û bavên xwe bibînin. 0
Ja ku po vijnё prindёrit e tyre! Lê v--- d- û b---- w-- t--! Lê vaye dê û bavên wan tên! 0
Ju – Juaj Hû-- h-n Hûn- hûn 0
Si ishte udhёtimi juaj, zoti Myler? Ge-- w- ç------ b---- M-----? Gera we çawabû, birêz Müller? 0
Ku ёshtё gruaja juaj, zoti Myler? He----- w- l- k- y-- b---- M-----? Hevjîna we li kû ye, birêz Müller? 0
Ju – Juaj Hû-- h-n Hûn- hûn 0
Si ishte udhёtimi juaj, zonja Shmid? Ge-- w- ç--- b- , b---- S------? Gera we çawa bû , birêz Schmidt? 0
Si ёshtё burri juaj, zonja Shmid? He----- w- l- k- y-- b---- S------? Hevjînê we li kû ye, birêz Schimdt? 0

Mutacioni gjenetik bën të mundur të folurin

Njeriu është krijesa e vetme e gjallë në tokë që mund të flasë. Kjo e dallon nga kafshët dhe bimët. Sigurisht që kafshët dhe bimët gjithashtu komunikojnë me njëri tjetrin. Sidoqoftë, ata nuk flasin një gjuhë të artikuluar. Po pse mund të flasë njeriu? Për të folur, nevojiten karakteristika të caktuara organike. Këto veçori fizike gjenden vetëm tek njerëzit. Kjo nuk do të thotë se njeriu i zhvilloi ato. Asgjë nuk ndodh pa një arsye në historinë e evolucionit. Në një moment të caktuar njeriu filloi të flasë. Se kur ndodhi kjo nuk dihet ekzaktësisht. Por duhet të ketë ndodhur diçka që u dha njerëzve gjuhën. Studiuesit besojnë se përgjegjës ishte një mutacion gjenetik. Antropologët kanë krahasuar përbërjen gjenetike të qenieve të ndryshme të gjalla. Dihet se një gjen i caktuar ndikon në gjuhë. Njerëzit që e kanë të dëmtuar këtë gjen, kanë probleme me të folurin. Ata nuk mund të shprehen mirë dhe kanë vështirësi për t'i kuptuar fjalët. Ky gjen u ekzaminua tek njerëzit, majmunët dhe minjtë. Tek njerëzit dhe shimpanzetë është shumë i ngjashëm. Mund të dallohen vetë dy ndryshime të vogla. Këto dallime janë të dukshme në tru. Së bashku me gjenet e tjera, ato ndikojnë në aktivitete të caktuara të trurit. Kjo i lejon njerëzit të flasin, por jo majmunët. Sidoqoftë, enigma e gjuhës njerëzore ende nuk është zgjidhur. Pasi vetëm mutacioni i gjenit nuk është i mjaftueshëm që të mund të flasësh. Studiuesit implementuan variantin e gjenit njerëzor tek minjtë. Gjithsesi ata nuk mundën të flisnin… Megjithëse britmat e tyre tingëllonin ndryshe!