Libri i frazës

sq Pёremrat pronor 2   »   ad ЕхьылIэгъэ цIэпапкIэхэр 2

67 [gjashtёdhjetёeshtatё]

Pёremrat pronor 2

Pёremrat pronor 2

67 [тIокIищрэ блырэ]

67 [tIokIishhrje blyrje]

ЕхьылIэгъэ цIэпапкIэхэр 2

[Eh'ylIjegje cIjepapkIjehjer 2]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Adyghe Luaj Më shumë
syzet нэ-------р нэгъунджэр 0
nj---------rnjegundzhjer
Ka harruar syzet e tij. Ащ (х--------) и--------- к------------. Ащ (хъулъфыгъ) инэгъунджэ къыщыгъупшагъ. 0
As-- (h-----) i----------- k------------.Ashh (hulfyg) injegundzhje kyshhygupshag.
Ku i ka ai syzet e tij ? Ащ (х--------) и--------- т--- щ--? Ащ (хъулъфыгъ) инэгъунджэ тыдэ щыI? 0
As-- (h-----) i----------- t---- s----?Ashh (hulfyg) injegundzhje tydje shhyI?
ora сы-----р сыхьатыр 0
sy-----rsyh'atyr
Ora e tij ёshtё e prishur. Ис----- к-------. Исыхьат къутагъэ. 0
Is----- k------.Isyh'at kutagje.
Ora ёshtё nё mur. Сы------ д------ п------. Сыхьатыр дэпкъым пылъагъ. 0
Sy------ d------ p----.Syh'atyr djepkym pylag.
pashaporta па----т паспорт 0
pa----tpasport
Ai e ka humbur pashaportёn e tij. Ащ (х--------) и------- к---------. Ащ (хъулъфыгъ) ипаспорт къычIинагъ. 0
As-- (h-----) i------- k--------.Ashh (hulfyg) ipasport kychIinag.
Ku e ka pashaportёn ai? Ащ (х--------) и------- т--- щ--? Ащ (хъулъфыгъ) ипаспорт тыдэ щыI? 0
As-- (h-----) i------- t---- s----?Ashh (hulfyg) ipasport tydje shhyI?
ata, ato – i / e tyre ах-- – а--- яй ахэр – ахэм яй 0
ah--- – a---- j-jahjer – ahjem jaj
Fёmijёt nuk po i gjejnё prindёrit e tyre. КI------------ я--------- а----------. КIэлэцIыкIухэм янэ-ятэхэр агъотыжьрэп. 0
KI--------------- j-------------- a-----------.KIjeljecIykIuhjem janje-jatjehjer agotyzh'rjep.
Ja ku po vijnё prindёrit e tyre! Ма---- а---- я--------- к---------! Марыба ахэмэ янэ-ятэхэр къэкIожьых! 0
Ma---- a------ j-------------- k----------!Maryba ahjemje janje-jatjehjer kjekIozh'yh!
Ju – Juaj о – о-й о – оуй 0
o – o-jo – ouj
Si ishte udhёtimi juaj, zoti Myler? Уи------ с-------- р--------------- з--------- М-----? УизекIон сыдэущтэу ребгъэкIокIыгъа, зиусхьанэу Мюллер? 0
Ui------ s------------ r-------------- z---------- M------?UizekIon sydjeushhtjeu rebgjekIokIyga, ziush'anjeu Mjuller?
Ku ёshtё gruaja juaj, zoti Myler? Уи---------- т--- щ--- з--------- М-----? Уишъхьагъусэ тыдэ щыI, зиусхьанэу Мюллер? 0
Ui---------- t---- s----- z---------- M------?Uishh'agusje tydje shhyI, ziush'anjeu Mjuller?
Ju – Juaj о – о-й о – оуй 0
o – o-jo – ouj
Si ishte udhёtimi juaj, zonja Shmid? Уи------ с-------- р--------------- г----- Ш----? УизекIон сыдэущтэу ребгъэкIокIыгъа, гуащэу Шмидт? 0
Ui------ s------------ r-------------- g-------- S-----?UizekIon sydjeushhtjeu rebgjekIokIyga, guashhjeu Shmidt?
Si ёshtё burri juaj, zonja Shmid? Уи---------- т--- щ--- г----- Ш----? Уишъхьагъусэ тыдэ щыI, гуащэу Шмидт? 0
Ui---------- t---- s----- g-------- S-----?Uishh'agusje tydje shhyI, guashhjeu Shmidt?

Mutacioni gjenetik bën të mundur të folurin

Njeriu është krijesa e vetme e gjallë në tokë që mund të flasë. Kjo e dallon nga kafshët dhe bimët. Sigurisht që kafshët dhe bimët gjithashtu komunikojnë me njëri tjetrin. Sidoqoftë, ata nuk flasin një gjuhë të artikuluar. Po pse mund të flasë njeriu? Për të folur, nevojiten karakteristika të caktuara organike. Këto veçori fizike gjenden vetëm tek njerëzit. Kjo nuk do të thotë se njeriu i zhvilloi ato. Asgjë nuk ndodh pa një arsye në historinë e evolucionit. Në një moment të caktuar njeriu filloi të flasë. Se kur ndodhi kjo nuk dihet ekzaktësisht. Por duhet të ketë ndodhur diçka që u dha njerëzve gjuhën. Studiuesit besojnë se përgjegjës ishte një mutacion gjenetik. Antropologët kanë krahasuar përbërjen gjenetike të qenieve të ndryshme të gjalla. Dihet se një gjen i caktuar ndikon në gjuhë. Njerëzit që e kanë të dëmtuar këtë gjen, kanë probleme me të folurin. Ata nuk mund të shprehen mirë dhe kanë vështirësi për t'i kuptuar fjalët. Ky gjen u ekzaminua tek njerëzit, majmunët dhe minjtë. Tek njerëzit dhe shimpanzetë është shumë i ngjashëm. Mund të dallohen vetë dy ndryshime të vogla. Këto dallime janë të dukshme në tru. Së bashku me gjenet e tjera, ato ndikojnë në aktivitete të caktuara të trurit. Kjo i lejon njerëzit të flasin, por jo majmunët. Sidoqoftë, enigma e gjuhës njerëzore ende nuk është zgjidhur. Pasi vetëm mutacioni i gjenit nuk është i mjaftueshëm që të mund të flasësh. Studiuesit implementuan variantin e gjenit njerëzor tek minjtë. Gjithsesi ata nuk mundën të flisnin… Megjithëse britmat e tyre tingëllonin ndryshe!