Libri i frazës

sq i madh – i vogёl   »   ti ዓቢ - ንእሽቶ

68 [gjashtёdhjetёetetё]

i madh – i vogёl

i madh – i vogёl

68 [ሱሳንሸሞንተን]

68 [susanishemoniteni]

ዓቢ - ንእሽቶ

[‘abī - ni’ishito]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Tigrinisht Luaj Më shumë
i madh dhe i vogёl ዓብ- ን----ን ዓብን ንእሽቶይን 0
‘a---- n-----------i‘abini ni’ishitoyini
Elefanti ёshtё i madh. እቲ ሓ--- ዓ- እ-። እቲ ሓርማዝ ዓቢ እዩ። 0
it- h-------- ‘--- i--።itī ḥarimazi ‘abī iyu።
Miu ёshtё i vogёl. እታ ኣ--- ን---- እ-። እታ ኣንጨዋ ንእሽቶይ እያ። 0
it- a-------- n---------- i--።ita anich’ewa ni’ishitoyi iya።
i errёt dhe i çelёt ድቡ-- ብ--ን ድቡንን ብሩህን 0
di------ b------idibunini biruhini
Nata ёshtё e errёt. ለይ- ድ--/ጸ--- እ-። ለይቲ ድቡን/ጸልማት እዩ። 0
le---- d-----/t--------- i--።leyitī dibuni/ts’elimati iyu።
Dita ёshtё me dritё. መዓ-- ብ-- እ-። መዓልቲ ብሩህ እዩ። 0
me------ b----- i--።me‘alitī biruhi iyu።
i vjetёr dhe i ri ኣረ--- መ----ን ኣረጊትን መንእሰይን 0
ar------- m----------iaregītini meni’iseyini
Gjyshi ynё ёshtё shumё i vjetёr. ኣቦ--- ኣ-- ኣ--- እ-። ኣቦሓጎና ኣዝዩ ኣረኢጉ እዩ። 0
ab-------- a---- a------ i--።aboḥagona aziyu are’īgu iyu።
Para 70 vjetёsh ai ishte akoma i ri. ንሱ ቅ-- 70 ዓ--- መ---- እ- ኔ-። ንሱ ቅድሚ 70 ዓመታት መንእሰይ እዩ ኔሩ። 0
ni-- k------ 70 ‘------- m--------- i-- n---።nisu k’idimī 70 ‘ametati meni’iseyi iyu nēru።
i bukur dhe i shёmtuar ጽቡ-- ክ--ን ጽቡቕን ክፉእን 0
ts---------- k------its’ibuḵ’ini kifu’ini
Flutura ёshtё e bukur. እታ ጽ----- ኣ-- ጽ--- እ-። እታ ጽንብላሊዕ ኣዝዩ ጽቡቕቲ እያ። 0
it- t------------- a---- t----------- i--።ita ts’inibilalī‘i aziyu ts’ibuḵ’itī iya።
Merimanga ёshtё e shёmtuar. እታ ሳ-- ክ--- እ-። እታ ሳሬት ክፍእቲ እያ። 0
it- s----- k------- i--።ita sarēti kifi’itī iya።
i trashё dhe i hollё ሮጊ-- ቀ--ን ሮጊድን ቀጢንን 0
ro------ k--------irogīdini k’et’īnini
Njё grua 100 kile ёshtё e shёndoshё. ሓን- 100 ኪ- እ---- ሰ--- ሮ-- እ-። ሓንቲ 100 ኪሎ እትምዘን ሰበይቲ ሮጋድ እያ። 0
ḥ----- 100 k--- i-------- s------- r----- i--።ḥanitī 100 kīlo itimizeni sebeyitī rogadi iya።
Njё burrё 50 kile ёshtё i dobёt. ሓደ 50 ኪ- ዝ--- ሰ--- ቀ-- እ-። ሓደ 50 ኪሎ ዝምዘን ሰብኣይ ቀጢን እዩ። 0
ḥ--- 50 k--- z------- s------- k------- i--።ḥade 50 kīlo zimizeni sebi’ayi k’et’īni iyu።
i shtrenjtё dhe i lirё ክቡ-- ሕ--ን ክቡርን ሕሱርን 0
ki------ h-------ikiburini ḥisurini
Makina ёshtё e shtrenjtё. እታ መ-- ከ--- እ-። እታ መኪና ከብርቲ እያ። 0
it- m----- k------- i--።ita mekīna kebiritī iya።
Gazeta ёshtё e lirё. እቲ ጋ-- ሕ-- እ-። እቲ ጋዜጣ ሕሱር እዩ። 0
it- g------ h------ i--።itī gazēt’a ḥisuri iyu።

Code-Switching

Gjithnjë e më shumë njerëz po rriten si bilingualë. Ata mund të flasin më shumë se një gjuhë. Shumë nga këta njerëz ndryshojnë shpesh gjuhën. Ata vendosin në varësi të situatës se cilën gjuhë të flasin. Për shembull, ata flasin në punë një gjuhë të ndryshme nga ajo që flasin në shtëpi. Kështu ata përshtaten me ambientin. Ekziston gjithashtu mundësia për të ndryshuar gjuhën spontanisht. Ky fenomen quhet code-switching . Me code-switching gjuha ndryshon gjatë të folurit. Ka shumë arsye pse folësit ndryshojnë gjuhën. Shpesh folësit nuk mund të gjejnë fjalën e duhur në një gjuhë. Ata mund të shprehen më mirë në gjuhën tjetër. Mund të ndodhë që folësit ndihen më të sigurt në një gjuhë. Prandaj ata e zgjedhin këtë gjuhë për çështje private ose personale. Ndonjëherë nuk ekziston një fjalë specifike në një gjuhë. Në këtë rast folësit duhet të ndryshojnë gjuhën. Ose e ndryshojnë gjuhën për të mos u kuptuar. Në këtë rast code-switching funksionon si një gjuhë sekrete. Dikur kritikohej përzierja e gjuhëve. Mendohej se folësit nuk mund të flisnin një gjuhë në mënyrë korrekte. Sot shihet ndryshe. Code-Switching njihet si një kompetencë e veçantë gjuhësore. Mund të jetë interesante të vëzhgoni folësit gjatë code-switching. Shpesh ata nuk ndryshojnë vetëm gjuhën. Elementë të tjerë komunikues ndryshojnë gjithashtu. Shumë flasin më shpejt, me zë të lartë ose me theks në gjuhën tjetër. Ose përdorin spontanisht gjeste dhe mimika. Code-Switching është gjithashtu paksa culture-switching…