Libri i frazës

sq i madh – i vogёl   »   kn ದೊಡ್ಡ – ಚಿಕ್ಕ

68 [gjashtёdhjetёetetё]

i madh – i vogёl

i madh – i vogёl

೬೮ [ಅರವತ್ತೆಂಟು]

68 [Aravatteṇṭu]

ದೊಡ್ಡ – ಚಿಕ್ಕ

[doḍḍa – cikka.]

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Kanadaisht Luaj Më shumë
i madh dhe i vogёl ದೊ----- ಮ---- ಚ------. ದೊಡ್ಡದು ಮತ್ತು ಚಿಕ್ಕದು. 0
Do----- m---- c------.Doḍḍadu mattu cikkadu.
Elefanti ёshtё i madh. ಆನ- ದ------. ಆನೆ ದೊಡ್ಡದು. 0
Ān- d------.Āne doḍḍadu.
Miu ёshtё i vogёl. ಇಲ- ಚ------. ಇಲಿ ಚಿಕ್ಕದು. 0
Il- c------.Ili cikkadu.
i errёt dhe i çelёt ಕತ---- ಮ---- ಬ----. ಕತ್ತಲೆ ಮತ್ತು ಬೆಳಕು. 0
Ka----- m---- b-----.Kattale mattu beḷaku.
Nata ёshtё e errёt. ರಾ---- ಕ---------------ೆ ರಾತ್ರಿ ಕತ್ತಲೆಯಾಗಿರುತ್ತದೆ 0
Rā--- k----------------eRātri kattaleyāgiruttade
Dita ёshtё me dritё. ಬೆ----- ಬ-------------. ಬೆಳಗ್ಗೆ ಬೆಳಕಾಗಿರುತ್ತದೆ. 0
be----- b--------------.beḷagge beḷakāgiruttade.
i vjetёr dhe i ri ಹಿ--- - ಕ---- (ಎ---) ಹಿರಿಯ - ಕಿರಿಯ (ಎಳೆಯ) 0
Hi---- - k----- (e----)Hiriya - kiriya (eḷeya)
Gjyshi ynё ёshtё shumё i vjetёr. ನಮ-- ತ-------- ಈ- ತ---- ವ---------. ನಮ್ಮ ತಾತನವರಿಗೆ ಈಗ ತುಂಬಾ ವಯಸ್ಸಾಗಿದೆ. 0
na---- t----------- ī-- t---- v-----------.nam'ma tātanavarige īga tumbā vayas'sāgide.
Para 70 vjetёsh ai ishte akoma i ri. ಎಪ------ ವ----- ಮ---- ಅ--- ಕ-------------. ಎಪ್ಪತ್ತು ವರ್ಷಗಳ ಮುಂಚೆ ಅವರು ಕಿರಿಯರಾಗಿದ್ದರು. 0
Ep----- v-------- m----- a---- k--------------.Eppattu varṣagaḷa mun̄ce avaru kiriyarāgiddaru.
i bukur dhe i shёmtuar ಸು--- – ಮ---- ವ---- (ಕ----) ಸುಂದರ – ಮತ್ತು ವಿಕಾರ (ಕುರೂಪ) 0
Su----- – m---- v----- (k-----)Sundara – mattu vikāra (kurūpa)
Flutura ёshtё e bukur. ಚಿ---- ಸ----------. ಚಿಟ್ಟೆ ಸುಂದರವಾಗಿದೆ. 0
ci--- s------------.ciṭṭe sundaravāgide.
Merimanga ёshtё e shёmtuar. ಜೇ- ವ----------. ಜೇಡ ವಿಕಾರವಾಗಿದೆ. 0
Jē-- v-----------.Jēḍa vikāravāgide.
i trashё dhe i hollё ದಪ-- ಮ---- ಸ---. ದಪ್ಪ ಮತ್ತು ಸಣ್ಣ. 0
Da--- m---- s----.Dappa mattu saṇṇa.
Njё grua 100 kile ёshtё e shёndoshё. ನೂ-- ಕ--- ತ--- ಹ----- ದ---. ನೂರು ಕಿಲೊ ತೂಕದ ಹೆಂಗಸು ದಪ್ಪ. 0
Nū-- k--- t----- h------ d----.Nūru kilo tūkada heṅgasu dappa.
Njё burrё 50 kile ёshtё i dobёt. ಐವ---- ಕ--- ತ--- ಗ---- ಸ---. ಐವತ್ತು ಕಿಲೊ ತೂಕದ ಗಂಡಸು ಸಣ್ಣ. 0
Ai----- k--- t----- g------ s----.Aivattu kilo tūkada gaṇḍasu saṇṇa.
i shtrenjtё dhe i lirё ದು---- ಮ---- ಅ---. ದುಬಾರಿ ಮತ್ತು ಅಗ್ಗ. 0
Du---- m---- a---.Dubāri mattu agga.
Makina ёshtё e shtrenjtё. ಈ ಕ--- ದ-----. ಈ ಕಾರ್ ದುಬಾರಿ. 0
Ī k-- d-----.Ī kār dubāri.
Gazeta ёshtё e lirё. ಈ ದ--------- ಅ---. ಈ ದಿನಪತ್ರಿಕೆ ಅಗ್ಗ. 0
Ī d---------- a---.Ī dinapatrike agga.

Code-Switching

Gjithnjë e më shumë njerëz po rriten si bilingualë. Ata mund të flasin më shumë se një gjuhë. Shumë nga këta njerëz ndryshojnë shpesh gjuhën. Ata vendosin në varësi të situatës se cilën gjuhë të flasin. Për shembull, ata flasin në punë një gjuhë të ndryshme nga ajo që flasin në shtëpi. Kështu ata përshtaten me ambientin. Ekziston gjithashtu mundësia për të ndryshuar gjuhën spontanisht. Ky fenomen quhet code-switching . Me code-switching gjuha ndryshon gjatë të folurit. Ka shumë arsye pse folësit ndryshojnë gjuhën. Shpesh folësit nuk mund të gjejnë fjalën e duhur në një gjuhë. Ata mund të shprehen më mirë në gjuhën tjetër. Mund të ndodhë që folësit ndihen më të sigurt në një gjuhë. Prandaj ata e zgjedhin këtë gjuhë për çështje private ose personale. Ndonjëherë nuk ekziston një fjalë specifike në një gjuhë. Në këtë rast folësit duhet të ndryshojnë gjuhën. Ose e ndryshojnë gjuhën për të mos u kuptuar. Në këtë rast code-switching funksionon si një gjuhë sekrete. Dikur kritikohej përzierja e gjuhëve. Mendohej se folësit nuk mund të flisnin një gjuhë në mënyrë korrekte. Sot shihet ndryshe. Code-Switching njihet si një kompetencë e veçantë gjuhësore. Mund të jetë interesante të vëzhgoni folësit gjatë code-switching. Shpesh ata nuk ndryshojnë vetëm gjuhën. Elementë të tjerë komunikues ndryshojnë gjithashtu. Shumë flasin më shpejt, me zë të lartë ose me theks në gjuhën tjetër. Ose përdorin spontanisht gjeste dhe mimika. Code-Switching është gjithashtu paksa culture-switching…