hrvatski » srpski   U zoološkom vrtu


43 [četrdeset i tri]

U zoološkom vrtu

-

+ 43 [четрдесет и три]43 [četrdeset i tri]

+ У зоолошком вртуU zoološkom vrtu

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiсрпски
Tamo je zoološki vrt. Та-- ј- з------- в--.
T--- j- z------- v--.
+
Tamo su žirafe. Та-- с- ж-----.
T--- s- ž-----.
+
Gdje su medvjedi? Гд- с- м------?
G-- s- m------?
+
   
Gdje su slonovi? Гд- с- с------?
G-- s- s------?
+
Gdje su zmije? Гд- с- з----?
G-- s- z----?
+
Gdje su lavovi? Гд- с- л-----?
G-- s- l-----?
+
   
Imam fotoaparat. Им-- ф---------.
I--- f---------.
+
Imam filmsku kameru. Им-- ф------ к-----.
I--- f------ k-----.
+
Gdje je baterija? Гд- ј- б-------?
G-- j- b-------?
+
   
Gdje su pingvini? Гд- с- п-------?
G-- s- p-------?
+
Gdje su klokani? Гд- с- к------?
G-- s- k------?
+
Gdje su nosorozi? Гд- с- н-------?
G-- s- n-------?
+
   
Gdje je toalet? Гд- ј- т-----?
G-- j- t-----?
+
Tamo je kafić. Та-- ј- к----.
T--- j- k-----.
+
Tamo je restoran. Та-- ј- р-------.
T--- j- r-------.
+
   
Gdje su deve? Гд- с- к-----?
G-- s- k-----?
+
Gdje su gorile i zebre? Гд- с- г----- и з----?
G-- s- g----- i z----?
+
Gdje su tigrovi i krokodili? Гд- с- т------ и к--------?
G-- s- t------ i k--------?
+
   

Baskijski jezik

U Španjolskoj postojе četiri priznatа jezika. Tu spadaju španjolski, katalonski, galicijski i baskijski jezik. Baskijski jezik jedini nema romanskih korijena. Govori se u španjolsko-francuskom pograničnom području. Baskijski jezik govori oko 800.000 ljudi. Baskijski se svrstava među najstarije jezike u Europi. Međutim, porijeklo tog jezika još uvijek nije poznato. Stoga lingvistima baskijski jezik i dan-danas predstavlja zagonetku. Baskijski je također jedini izolirani jezik Europe. To znači da nije genetski povezan ni s jednim jezikom. To može biti zbog geografskog položaja. Baskijski narod je oduvijek živio izolirano u planinama i uz obalu. Na taj je način jezik preživio invazije Indoeuropljana.

Pojam bask potječe od latinske riječi vascones . Baski sami sebe nazivaju Euskaldunak ili onaj koji govori baskijski. To pokazuje koliko se zapravo identificiraju sa svojim jezikom Euskara . Euskara se stoljećima prenosio prvenstveno usmeno. Zato postoji mali broj pisanih izvora. Jezik još uvijek nije do kraja normiran. Većina Baskijaca su dvo- ili višejezični govornici. Unatoč tomu jako njeguju baskijski jezik i kulturu. Budući da je Baskija autonomna zajednica. To olakšava jezične procese i kulturne programe. Djeca mogu birati između pohađanja baskijske i španjolske nastave. Također postoje različite vrste baskijskih sportova. Čini se da kultura i jezik Baskijaca ima budućnost. Postoji jedna riječ na baskijskom koju poznaje cijeli svijet. To je prezime “ El Che ” -- ... da, tako je, Guevare !
Odgonetnite jezik!
Španjolski spada u velike svjetske jezike. Zato se isplati pohađati kurs ******og jezika i naučiti _______ kao strani jezik! Ovaj jezik se koristi daleko šire od prostora na kojem je nastao. U prošla vremena _______ se proširio u novi svijet osvajanjem Amerike. Ovaj jezik danas dominira prije svega u Srednjoj i Južnoj Americi! Oko 388 milijuna ljudi na svijetu trenutno govori _______ kao materinski jezik. Od tog broja samo u SAD-u živi oko 45 milijuna.

Osim u Španjolskoj _______ se govori i u Meksiku. Španjolski je također materinski jezik u velikom dijelu Srednje i Južne Amerike. 200 milijuna Brazilaca takođe dosta dobra razumiju _______. Jezička bliskost s portugalskim je veoma velika. A _______ spada u romanske jezike. Jezik je nastao u prošlosti iz govornog latinskog kasnog antičkog doba. U romanske jezike spadaju i portugalski, francuski, talijanski i rumunjski. Puno riječi u ovim jezicima su međusobno slične i zato se lakše uče. Važne podatke o jeziku i kulturi ćete naći u ******om Kulturnom institutu Instituto Cervantes.