Libri i frazës

sq Nё kuzhinё   »   em In the kitchen

19 [nёntёmbёdhjetё]

Nё kuzhinё

Nё kuzhinё

19 [nineteen]

In the kitchen

Zgjidhni se si dëshironi të shihni përkthimin:   
Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
E ke kuzhinёn tё re? Do---u-h-ve --ne--k-t--e-? Do you have a new kitchen? D- y-u h-v- a n-w k-t-h-n- -------------------------- Do you have a new kitchen? 0
Çfarё do tё gatuash sot? What-d- yo--w-nt -o ---- to--y? What do you want to cook today? W-a- d- y-u w-n- t- c-o- t-d-y- ------------------------------- What do you want to cook today? 0
Gatuan me korent apo me gaz? Do -o--c-o--o---- --ec-ri--or - -a- s----? Do you cook on an electric or a gas stove? D- y-u c-o- o- a- e-e-t-i- o- a g-s s-o-e- ------------------------------------------ Do you cook on an electric or a gas stove? 0
A ti pres qepёt? Sh-l- I c-----e -n-o-s? Shall I cut the onions? S-a-l I c-t t-e o-i-n-? ----------------------- Shall I cut the onions? 0
A ti qёroj patatet? Sh-l- --p--l---e pot-t---? Shall I peel the potatoes? S-a-l I p-e- t-e p-t-t-e-? -------------------------- Shall I peel the potatoes? 0
A ta laj sallatёn? Shal--I-rins- -he--ettuce? Shall I rinse the lettuce? S-a-l I r-n-e t-e l-t-u-e- -------------------------- Shall I rinse the lettuce? 0
Ku jane gotat? W-ere -re t-e-g-a-se-? Where are the glasses? W-e-e a-e t-e g-a-s-s- ---------------------- Where are the glasses? 0
Ku janё enёt? Wh--- ar--the dis---? Where are the dishes? W-e-e a-e t-e d-s-e-? --------------------- Where are the dishes? 0
Ku ёshtё kompleti? W-e-- i- --e c-tl--y / si-v--war--(-m.-? Where is the cutlery / silverware (am.)? W-e-e i- t-e c-t-e-y / s-l-e-w-r- (-m-)- ---------------------------------------- Where is the cutlery / silverware (am.)? 0
A ke hapёse kanaçesh? D- you h-ve a-t-n op-n-r - ----o-en----a-.)? Do you have a tin opener / can opener (am.)? D- y-u h-v- a t-n o-e-e- / c-n o-e-e- (-m-)- -------------------------------------------- Do you have a tin opener / can opener (am.)? 0
A ke hapёse shishesh? D----- -a-- a---ttle--pen--? Do you have a bottle opener? D- y-u h-v- a b-t-l- o-e-e-? ---------------------------- Do you have a bottle opener? 0
A ke tapёxjerrёse? Do -ou h-ve-- co---c-ew? Do you have a corkscrew? D- y-u h-v- a c-r-s-r-w- ------------------------ Do you have a corkscrew? 0
Do e gatuash supёn te kjo tenxherja? Ar- you--o-ki------ -oup-i----i----t? Are you cooking the soup in this pot? A-e y-u c-o-i-g t-e s-u- i- t-i- p-t- ------------------------------------- Are you cooking the soup in this pot? 0
Do e skuqësh peshkun nё kёtё tigan? Ar--y-u f-yin--t-e -i-- -- -his-pan? Are you frying the fish in this pan? A-e y-u f-y-n- t-e f-s- i- t-i- p-n- ------------------------------------ Are you frying the fish in this pan? 0
Do i pjekёsh perimet te ky gril? A-e --u gr--l--g -h- -----a-le---n ---- gri--? Are you grilling the vegetables on this grill? A-e y-u g-i-l-n- t-e v-g-t-b-e- o- t-i- g-i-l- ---------------------------------------------- Are you grilling the vegetables on this grill? 0
Unё shtroj tavolinёn. I a- set--n----e ta---. I am setting the table. I a- s-t-i-g t-e t-b-e- ----------------------- I am setting the table. 0
Kёtu janё thikat, pirunjtё dhe lugёt. H-r- a------ kniv-s--th- for-s--nd--h--s--o--. Here are the knives, the forks and the spoons. H-r- a-e t-e k-i-e-, t-e f-r-s a-d t-e s-o-n-. ---------------------------------------------- Here are the knives, the forks and the spoons. 0
Kёtu janё gotat, pjatat dhe picetat. He---a-e---e----s-e---th- pla-es -n---he n--k-ns. Here are the glasses, the plates and the napkins. H-r- a-e t-e g-a-s-s- t-e p-a-e- a-d t-e n-p-i-s- ------------------------------------------------- Here are the glasses, the plates and the napkins. 0

Të mësuarit dhe llojet e të mësuarit

Kush përparon pak në të mësuar, ndoshta mëson në mënyrë të gabuar. Kjo do të thotë se ai nuk po mëson në mënyrën që i përshtatet tipit të tij. Në përgjithësi ekzistojnë katër lloje të mësuari. Këto lloje të mësuari kanë të bëjnë me organet shqisore. Ekzistojnë lloje të mësuarit dëgjimor, vizual, komunikativ dhe motorik. Nxënësit e llojit dëgjimor , mësojnë më mirë atë që dëgjojnë. Për shembull, ata mund të mbajnë mend më mirë një melodi. Kur mësojnë ata lexojnë me zë dhe mësojnë fjalorin me zë të lartë po ashtu. Këta janë njerëz që shpesh flasin me veten e tyre. CD-të ose ligjëratat mbi temën janë të dobishëm për ta. Nxënësi i llojit vizual , mëson më mirë atë që shikon. Për të, është e rëndësishme leximi i informacionit. Gjatë të mësuarit ai mban shumë shënime. Atij gjithashtu i pëlqen të mësojë me figura, tabela dhe letra shënimesh. Ky lloj, lexon shumë dhe ëndërron shpesh dhe me ngjyra. Në një mjedis të bukur, mund të mësojë më mirë. Lloji komunikativ preferon bisedat dhe diskutimet. Ai ka nevojë për ndërveprim dhe dialog me të tjerët. Gjatë orës së mësimit shtron shumë pyetje dhe i pëlqen të mësojë në grup. Lloji motorik mëson përmes lëvizjes. Ai preferon metodën learning by doing dhe dëshiron të provojë gjithçka. Gjatë të mësuarit i pëlqen të jetë aktiv fizikisht ose të përtypë çamçakëz. Ai nuk dëshiron teori, por eksperimente. E rëndësishme është që pothuajse të gjithë njerëzit janë një përzierje e këtyre llojeve. Pra, nuk ka njeri që përfaqëson një lloj të vetëm. Kjo është arsyeja pse ne mësojmë më mirë kur i përfshijmë të gjitha organet tona shqisore. Atëherë truri ynë aktivizohet në shumë mënyra dhe ruan mirë përmbajtjen e re. Dëgjoni, lexoni dhe diskutoni fjalorin! Dhe pastaj luani sport!