Libri i frazës

sq Nё kinema   »   em At the cinema

45 [dyzetёepesё]

Nё kinema

Nё kinema

45 [forty-five]

At the cinema

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
Duam tё shkojmё nё kinema. We w--- t- g- t- t-- c-----. We want to go to the cinema. 0
Sot shfaqet njё film i bukur. A g--- f--- i- p------ t----. A good film is playing today. 0
Filmi ёshtё krejt i ri. Th- f--- i- b---- n--. The film is brand new. 0
Ku ёshtё arka? Wh--- i- t-- c--- r-------? Where is the cash register? 0
A ka vende tё lira? Ar- s---- s---- a--------? Are seats still available? 0
Sa kushtojnё biletat pёr tu futur brenda? Ho- m--- a-- t-- a-------- t------? How much are the admission tickets? 0
Kur fillon shfaqja? Wh-- d--- t-- s--- b----? When does the show begin? 0
Sa zgjat filmi? Ho- l--- i- t-- f---? How long is the film? 0
A mund tё rezervohen biletat? Ca- o-- r------ t------? Can one reserve tickets? 0
Dua tё ulem mbrapa. I w--- t- s-- a- t-- b---. I want to sit at the back. 0
Dua tё ulem para. I w--- t- s-- a- t-- f----. I want to sit at the front. 0
Dua tё ulem nё mes. I w--- t- s-- i- t-- m-----. I want to sit in the middle. 0
Filmi ishte tёrheqёs. Th- f--- w-- e-------. The film was exciting. 0
Filmi s’ishte i mёrzitshёm. Th- f--- w-- n-- b-----. The film was not boring. 0
Por libri mbi filmin ishte mё i mirё. Bu- t-- b--- o- w---- t-- f--- w-- b---- w-- b-----. But the book on which the film was based was better. 0
Si tu duk muzika? Ho- w-- t-- m----? How was the music? 0
Si ishin aktorёt? Ho- w--- t-- a-----? How were the actors? 0
A kishte titra nё anglisht? We-- t---- E------ s--------? Were there English subtitles? 0

Gjuha dhe muzika

Muzika është një fenomen mbarë botëror. Të gjithë popujt e kësaj toke prodhojnë muzikë. Muzika kuptohet në të gjitha kulturat. Kjo është vërtetuar nga një studim shkencor. Në eksperiment, u interpretua muzikë perëndimore në një popull të izoluar plotësisht. Ky popull afrikan nuk kishte asnjë akses në botën moderne. Sidoqoftë, ata dalluan nëse dëgjuan këngë të gëzuar ose të trishtuar. Përse ndodh kjo ende nuk është hulumtuar. Duket se muzika është një gjuhë pa kufij. Ne të gjithë, në një farë mënyre, kemi mësuar ta interpretojmë. Megjithëse muzika nuk ka asnjë avantazh në evolucion. Fakti që ne e kuptojmë është i lidhur me gjuhën tonë. Sepse gjuha dhe muzika janë të lidhura. Truri i përpunon në mënyrë të ngjashme. Ato gjithashtu funksionojnë ngjashëm. Të dyja kombinojnë tone dhe tinguj sipas rregullave të caktuara. Foshnjat mësojnë ta kuptojnë muzikën që në barkun e nënës. Atje ato dëgjojnë melodinë e gjuhës së nënës së tyre. Kur vijnë në këtë botë ato mund të kuptojnë muzikën Mund të thuhet se muzika imiton melodinë e gjuhës. Emocionet shprehen përmes shpejtësisë si në gjuhë ashtu edhe në muzikë. Përmes njohurive tona gjuhësore ne kuptojmë emocionet në muzikë. Anasjelltas: njerëzit që merren me muzikë shpesh i mësojnë më lehtë gjuhët. Shumë muzikantë mund t'i kujtojnë gjuhët si melodi. Kjo i ndihmon t'i mbajnë mend më mirë ato. Interesant është fakt që ninullat tingëllojnë shumë ngjashëm. Kjo dëshmon sesa ndërkombëtare është gjuha e muzikës. Mbase ajo është më e bukura nga të gjitha gjuhët…