Libri i frazës

sq Lidhёzat 3   »   em Conjunctions 3

96 [nёntёdhjetёegjashtё]

Lidhёzat 3

Lidhёzat 3

96 [ninety-six]

Conjunctions 3

Mund të klikoni në çdo bosh për të parë tekstin ose:   
Shqip Anglisht (US) Luaj Më shumë
Unё ngrihem sa bie zilja. I g-- u- a- s--- a- t-- a---- r----. I get up as soon as the alarm rings. 0
Lodhem sapo mё duhet tё mёsoj. I b----- t---- a- s--- a- I h--- t- s----. I become tired as soon as I have to study. 0
Do pushoj sё punuari sa te mbush 60 vjeç. I w--- s--- w------ a- s--- a- I a- 60. I will stop working as soon as I am 60. 0
Kur do merrni nё telefon? Wh-- w--- y-- c---? When will you call? 0
Sa tё kem pak kohё. As s--- a- I h--- a m-----. As soon as I have a moment. 0
Ai do tё marrё nё telefon sa tё ketё pak kohё. He--- c---- a- s--- a- h- h-- a l----- t---. He’ll call, as soon as he has a little time. 0
Sa gjatё do tё punoni? Ho- l--- w--- y-- w---? How long will you work? 0
Do tё punoj sa tё mundem. I’-- w--- a- l--- a- I c--. I’ll work as long as I can. 0
Do tё punoj pёr aq kohё sa jam i shёndetshёm. I’-- w--- a- l--- a- I a- h------. I’ll work as long as I am healthy. 0
Ai rri nё krevat, nё vend qё tё punojё. He l--- i- b-- i------ o- w------. He lies in bed instead of working. 0
Ajo lexon gazetёn, nё vend qё tё gatuaj. Sh- r---- t-- n-------- i------ o- c------. She reads the newspaper instead of cooking. 0
Ai rri nё lokal, nё vend qё tё shkojё nё shtёpi. He i- a- t-- b-- i------ o- g---- h---. He is at the bar instead of going home. 0
Me aq sa di, ai banon kёtu. As f-- a- I k---- h- l---- h---. As far as I know, he lives here. 0
Me aq sa di, gruaja e tij ёshtё e sёmurё. As f-- a- I k---- h-- w--- i- i--. As far as I know, his wife is ill. 0
Me aq sa di, ai ёshtё i papunё. As f-- a- I k---- h- i- u---------. As far as I know, he is unemployed. 0
Mё zuri gjumi, pёrndryshe do tё isha i pёrpiktё. I o--------- o-------- I-- h--- b--- o- t---. I overslept; otherwise I’d have been on time. 0
Humba autobusin, pёrndryshe do tё isha i pёrpiktё. I m----- t-- b--- o-------- I-- h--- b--- o- t---. I missed the bus; otherwise I’d have been on time. 0
Nuk e gjeta rrugёn, pёrndryshe do të isha i pёrpiktё. I d----- f--- t-- w-- / I g-- l---- o-------- I-- h--- b--- o- t---. I didn’t find the way / I got lost; otherwise I’d have been on time. 0

Gjuha dhe matematika

Të menduarit dhe gjuha kanë lidhje me njëra tjetrën. Ato ndikojnë tek njëra tjetra. Strukturat gjuhësore formojnë strukturat e të menduarit. Për shembull, në disa gjuhë nuk ka fjalë për numrat. Folësit nuk e kuptojnë konceptin e numrave. Pra, matematika dhe gjuha shkojnë së bashku në një farë mënyre. Strukturat gramatikore dhe matematikore shpesh janë të ngjashme. Disa studiues besojnë se ato përpunohen në mënyrë të ngjashme. Ata mendojnë se qendra gjuhësore është gjithashtu përgjegjëse për matematikën. Bërja e llogarive mund të ndihmojë trurin. Sidoqoftë, studimet arrijnë në një përfundim tjetër. Ato tregojnë se truri ynë përpunon matematikën pa gjuhë. Studiuesit ekzaminuan tre burra. Truri i këtyre subjekteve ishte i lënduar. Si rezultat, edhe qendra gjuhësore ishte e dëmtuar. Burrat kishin probleme të mëdha me të folurin. Ata nuk mund të formulonin fjali të thjeshta. As fjalët nuk i kuptonin. Pas testit të gjuhës personat duhej të zgjidhnin probleme matematikore. Disa nga ushtrimet matematikore ishin shumë të ndërlikuara. Megjithatë, personat e testuar i zgjidhën! Rezultati i këtij studimi është shumë interesant. Kjo tregon se matematika nuk është e koduar me fjalë. Gjuha dhe matematika mund të kenë të njëjtën bazë. Të dy përpunohen nga e njëjta qendër. Por, matematika nuk duhet të përkthehet në gjuhë fillimisht. Ndoshta gjuha dhe matematika zhvillohen së bashku... Kur truri formohet plotësisht, ato ekzistojnë si të veçuara!